42 Questions with Answers
Q1. A can do a piece of work in 12 days. What part of the work does he finish in 3 days?
A লোকে এটা কাম 12 দিনত কৰিব পাৰে। 3 দিনত সি কামৰ কিমান অংশ শেষ কৰিব?
Answer: Formula: Work in Y days = Y/X of the total work.,Step 1: Work per day = 1/12,Step 2: Work in 3 days = 3 × (1/12) = 3/12,Step 3: = 1/4,Answer: (a) 1/4
সূত্ৰ: Y দিনত হোৱা কাম = মুঠ কামৰ Y/X অংশ।,পদক্ষেপ ১: দৈনিক কাম = 1/12,পদক্ষেপ ২: 3 দিনত হোৱা কাম = 3 × (1/12) = 3/12,পদক্ষেপ ৩: = 1/4,উত্তৰ: (ক) 1/4
Q2. A can complete a work in 15 days. What fraction of the work remains after he works for 6 days?
A লোকে এটা কাম 15 দিনত সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰে। 6 দিন কাম কৰাৰ পিছত কামৰ কিমান অংশ বাকী থাকিব?
Answer: Formula: Remaining work = 1 − (work done in Y days).,Step 1: Work done in 6 days = 6/15 = 2/5,Step 2: Remaining = 1 − 2/5,Step 3: = 3/5,Answer: (c) 3/5
সূত্ৰ: বাকী থকা কাম = 1 − (Y দিনত হোৱা কাম)।,পদক্ষেপ ১: 6 দিনত হোৱা কাম = 6/15 = 2/5,পদক্ষেপ ২: বাকী = 1 − 2/5,পদক্ষেপ ৩: = 3/5,উত্তৰ: (গ) 3/5
Q3. A and B together can finish a work in 12 days. A alone can finish it in 18 days. In how many days will B alone finish it?
A আৰু B একেলগে এটা কাম 12 দিনত শেষ কৰিব পাৰে। A অকলে 18 দিনত শেষ কৰিব পাৰে। B অকলে কিমান দিনত শেষ কৰিব?
Answer: Formula: B alone = 1/(1/AB − 1/A).,Step 1: 1/B = 1/12 − 1/18,Step 2: = (3 − 2)/36 = 1/36,Step 3: So B alone takes 36 days,Answer: (b) 36 days
সূত্ৰ: B অকলে = 1/(1/AB − 1/A)।,পদক্ষেপ ১: 1/B = 1/12 − 1/18,পদক্ষেপ ২: = (3 − 2)/36 = 1/36,পদক্ষেপ ৩: অৰ্থাৎ B অকলে 36 দিন লাগিব,উত্তৰ: (খ) 36 দিন
Q4. A and B together can do a work in 6 days, while A alone takes 10 days. How many days will B alone take?
A আৰু B একেলগে এটা কাম 6 দিনত কৰিব পাৰে, আনহাতে A অকলে 10 দিন লয়। B অকলে কিমান দিন লাগিব?
Answer: Formula: B = 1/(1/6 − 1/10).,Step 1: 1/B = 1/6 − 1/10,Step 2: = (5 − 3)/30 = 2/30 = 1/15,Step 3: So B alone takes 15 days,Answer: (a) 15 days
সূত্ৰ: B = 1/(1/6 − 1/10)।,পদক্ষেপ ১: 1/B = 1/6 − 1/10,পদক্ষেপ ২: = (5 − 3)/30 = 2/30 = 1/15,পদক্ষেপ ৩: অৰ্থাৎ B অকলে 15 দিন লাগিব,উত্তৰ: (ক) 15 দিন
Q5. A and B together can do a work in 15 days, B and C in 20 days, and A and C in 30 days. In how many days can A alone do the work?
A আৰু B একেলগে 15 দিনত, B আৰু C একেলগে 20 দিনত, আৰু A আৰু C একেলগে 30 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। A অকলে কিমান দিনত কামটো কৰিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(15, 20, 30) = 60 units.,Step 1: A+B = 60/15 = 4, B+C = 60/20 = 3, A+C = 60/30 = 2,Step 2: A+B+C = (4+3+2)/2 = 4.5 per day,Step 3: A = 4.5 − 3 = 1.5 per day,Step 4: A alone = 60/1.5 = 40 days,Answer: (d) 40 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(15, 20, 30) = 60 একক।,পদক্ষেপ ১: A+B = 60/15 = 4, B+C = 60/20 = 3, A+C = 60/30 = 2,পদক্ষেপ ২: A+B+C = (4+3+2)/2 = 4.5 দৈনিক,পদক্ষেপ ৩: A = 4.5 − 3 = 1.5 দৈনিক,পদক্ষেপ ৪: A অকলে = 60/1.5 = 40 দিন,উত্তৰ: (ঘ) 40 দিন
Q6. A and B together can do a work in 12 days, B and C in 15 days, and A and C in 20 days. In how many days can A alone do the work?
A আৰু B একেলগে 12 দিনত, B আৰু C একেলগে 15 দিনত, আৰু A আৰু C একেলগে 20 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। A অকলে কিমান দিনত কামটো কৰিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(12, 15, 20) = 60 units.,Step 1: A+B = 5, B+C = 4, A+C = 3 per day,Step 2: A+B+C = (5+4+3)/2 = 6 per day,Step 3: A = 6 − 4 = 2 per day,Step 4: A alone = 60/2 = 30 days,Answer: (c) 30 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(12, 15, 20) = 60 একক।,পদক্ষেপ ১: A+B = 5, B+C = 4, A+C = 3 দৈনিক,পদক্ষেপ ২: A+B+C = (5+4+3)/2 = 6 দৈনিক,পদক্ষেপ ৩: A = 6 − 4 = 2 দৈনিক,পদক্ষেপ ৪: A অকলে = 60/2 = 30 দিন,উত্তৰ: (গ) 30 দিন
Q7. A is twice as efficient as B. If A alone can finish the work in 20 days, in how many days will B alone finish it?
A ৰ কাৰ্যক্ষমতা B ৰ দুগুণ। যদি A অকলে 20 দিনত কাম শেষ কৰিব পাৰে, B অকলে কিমান দিনত শেষ কৰিব?
Answer: Formula: Time ratio is inverse of efficiency ratio.,Step 1: Efficiency A:B = 2:1, so Time A:B = 1:2,Step 2: Time of B = 2 × 20 = 40 days,Answer: (b) 40 days
সূত্ৰ: সময়ৰ অনুপাত কাৰ্যক্ষমতাৰ অনুপাতৰ ব্যস্ত।,পদক্ষেপ ১: কাৰ্যক্ষমতা A:B = 2:1, সেয়ে সময় A:B = 1:2,পদক্ষেপ ২: B ৰ সময় = 2 × 20 = 40 দিন,উত্তৰ: (খ) 40 দিন
Q8. The efficiencies of A and B are in the ratio 5:4. If A takes 20 days to do a work, how many days will B take?
A আৰু B ৰ কাৰ্যক্ষমতা 5:4 অনুপাতত। যদি A লোকে 20 দিনত এটা কাম কৰে, B লোকে কিমান দিন ল'ব?
Answer: Formula: Time ratio = inverse of efficiency ratio = 4:5.,Step 1: Time A:B = 4:5,Step 2: Time of B = 20 × (5/4) = 25 days,Answer: (a) 25 days
সূত্ৰ: সময়ৰ অনুপাত = কাৰ্যক্ষমতাৰ ব্যস্ত = 4:5।,পদক্ষেপ ১: সময় A:B = 4:5,পদক্ষেপ ২: B ৰ সময় = 20 × (5/4) = 25 দিন,উত্তৰ: (ক) 25 দিন
Q9. 12 men can do a work in 15 days. In how many days will 18 men do the same work?
12 জন মানুহে 15 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। 18 জন মানুহে কিমান দিনত একে কামটো কৰিব?
Answer: Formula: M1 × D1 = M2 × D2.,Step 1: 12 × 15 = 18 × D,Step 2: D = 180/18,Step 3: = 10 days,Answer: (c) 10 days
সূত্ৰ: M1 × D1 = M2 × D2।,পদক্ষেপ ১: 12 × 15 = 18 × D,পদক্ষেপ ২: D = 180/18,পদক্ষেপ ৩: = 10 দিন,উত্তৰ: (গ) 10 দিন
Q10. 8 men can do a piece of work in 12 days. How many men are required to do double the work in 16 days?
8 জন মানুহে 12 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। দুগুণ কাম 16 দিনত কৰিবলৈ কিমান মানুহ লাগিব?
Answer: Formula: M1 × D1 × W2 = M2 × D2 × W1.,Step 1: 8 × 12 × 2 = M2 × 16 × 1,Step 2: 192 = 16 × M2,Step 3: M2 = 12 men,Answer: (d) 12 men
সূত্ৰ: M1 × D1 × W2 = M2 × D2 × W1।,পদক্ষেপ ১: 8 × 12 × 2 = M2 × 16 × 1,পদক্ষেপ ২: 192 = 16 × M2,পদক্ষেপ ৩: M2 = 12 জন,উত্তৰ: (ঘ) 12 জন
Q11. A can do a work in 10 days and B in 15 days. In how many days will they finish it working together?
A লোকে 10 দিনত আৰু B লোকে 15 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। দুয়ো একেলগে কাম কৰিলে কিমান দিনত শেষ হ'ব?
Answer: Formula: Total work = LCM(10, 15) = 30 units.,Step 1: A = 3, B = 2 units per day,Step 2: Together = 5 units per day,Step 3: Time = 30/5 = 6 days,Answer: (b) 6 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(10, 15) = 30 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 3, B = 2 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ২: একেলগে = 5 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ৩: সময় = 30/5 = 6 দিন,উত্তৰ: (খ) 6 দিন
Q12. A can do a work in 6 days and B in 12 days. Working together, how long will they take?
A লোকে 6 দিনত আৰু B লোকে 12 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। একেলগে কাম কৰিলে কিমান দিন লাগিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(6, 12) = 12 units.,Step 1: A = 2, B = 1 unit per day,Step 2: Together = 3 units per day,Step 3: Time = 12/3 = 4 days,Answer: (a) 4 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(6, 12) = 12 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 2, B = 1 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ২: একেলগে = 3 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ৩: সময় = 12/3 = 4 দিন,উত্তৰ: (ক) 4 দিন
Q13. A, B and C can do a work in 6, 12 and 4 days respectively. All three start together but C leaves after 1 day. In how many more days will A and B finish the remaining work?
A, B আৰু C লোকে ক্ৰমে 6, 12 আৰু 4 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তিনিও একেলগে আৰম্ভ কৰে, কিন্তু C লোকে 1 দিনৰ পিছত এৰি যায়। বাকী কাম A আৰু B লোকে আৰু কিমান দিনত শেষ কৰিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(6, 12, 4) = 12 units.,Step 1: A = 2, B = 1, C = 3 units per day; together = 6,Step 2: In 1 day, work done = 6, remaining = 6,Step 3: A+B = 3 per day,Step 4: Time = 6/3 = 2 days,Answer: (c) 2 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(6, 12, 4) = 12 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 2, B = 1, C = 3 একক দৈনিক; একেলগে = 6,পদক্ষেপ ২: 1 দিনত কাম হ'ল = 6, বাকী = 6,পদক্ষেপ ৩: A+B = 3 দৈনিক,পদক্ষেপ ৪: সময় = 6/3 = 2 দিন,উত্তৰ: (গ) 2 দিন
Q14. A can do a work in 8 days, B in 24 days and C in 12 days. All three start together, but C leaves after 2 days. Find the total time taken to complete the work.
A লোকে 8 দিনত, B লোকে 24 দিনত আৰু C লোকে 12 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তিনিও একেলগে আৰম্ভ কৰে, কিন্তু C লোকে 2 দিনৰ পিছত এৰি যায়। মুঠ কিমান সময়ত কাম শেষ হ'ব?
Answer: Formula: Total work = LCM(8, 24, 12) = 24 units.,Step 1: A = 3, B = 1, C = 2; together = 6 per day,Step 2: In 2 days, work done = 12, remaining = 12,Step 3: A+B = 4 per day; time = 12/4 = 3 days,Step 4: Total time = 2 + 3 = 5 days,Answer: (b) 5 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(8, 24, 12) = 24 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 3, B = 1, C = 2; একেলগে = 6 দৈনিক,পদক্ষেপ ২: 2 দিনত কাম হ'ল = 12, বাকী = 12,পদক্ষেপ ৩: A+B = 4 দৈনিক; সময় = 12/4 = 3 দিন,পদক্ষেপ ৪: মুঠ সময় = 2 + 3 = 5 দিন,উত্তৰ: (খ) 5 দিন
Q15. A can do a piece of work in 8 days working 6 hours a day. In how many days will he finish it working 8 hours a day?
A লোকে দিনত 6 ঘণ্টা কাম কৰি 8 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। দিনত 8 ঘণ্টা কাম কৰিলে কিমান দিনত শেষ হ'ব?
Answer: Formula: D1 × H1 = D2 × H2.,Step 1: 8 × 6 = D2 × 8,Step 2: D2 = 48/8,Step 3: = 6 days,Answer: (d) 6 days
সূত্ৰ: D1 × H1 = D2 × H2।,পদক্ষেপ ১: 8 × 6 = D2 × 8,পদক্ষেপ ২: D2 = 48/8,পদক্ষেপ ৩: = 6 দিন,উত্তৰ: (ঘ) 6 দিন
Q16. A can do a work in 6 days and B in 12 days. If they work on alternate days, with A starting first, in how many days will the work be completed?
A লোকে 6 দিনত আৰু B লোকে 12 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। যদি তেওঁলোকে এবাৰলৈ পালাক্রমে কাম কৰে, A লোকে প্ৰথমে আৰম্ভ কৰি, কিমান দিনত কাম শেষ হ'ব?
Answer: Formula: Total work = LCM(6, 12) = 12 units.,Step 1: A = 2, B = 1 unit per day,Step 2: In 2 days (A+B) = 3 units; in 8 days = 12 units,Step 3: Work is completed in 8 days,Answer: (a) 8 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(6, 12) = 12 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 2, B = 1 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ২: 2 দিনত (A+B) = 3 একক; 8 দিনত = 12 একক,পদক্ষেপ ৩: কাম 8 দিনত শেষ হ'ব,উত্তৰ: (ক) 8 দিন
Q17. Two pipes A and B can fill a tank in 10 hours and 15 hours respectively. If both are opened together, how long will they take to fill the tank?
দুটা নল A আৰু B লোকে ক্ৰমে 10 ঘণ্টা আৰু 15 ঘণ্টাত এটা টেংকি পূৰাব পাৰে। দুয়োটা একেলগে খুলিলে কিমান সময়ত টেংকিটো পূৰ হ'ব?
Answer: Formula: Total work = LCM(10, 15) = 30 units.,Step 1: A = 3, B = 2 units per hour,Step 2: Together = 5 units per hour,Step 3: Time = 30/5 = 6 hours,Answer: (b) 6 hours
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(10, 15) = 30 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 3, B = 2 একক ঘণ্টাত,পদক্ষেপ ২: একেলগে = 5 একক ঘণ্টাত,পদক্ষেপ ৩: সময় = 30/5 = 6 ঘণ্টা,উত্তৰ: (খ) 6 ঘণ্টা
Q18. A can do a work in 12 days and B in 18 days. They work together and receive Rs 3000 as wages. What is B's share?
A লোকে 12 দিনত আৰু B লোকে 18 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে একেলগে কাম কৰি মজুৰি হিচাপে 3000 টকা পায়। B ৰ অংশ কিমান?
Answer: Formula: Wages are shared in the ratio of work done (efficiency).,Step 1: Total work = LCM(12, 18) = 36; A = 3, B = 2,Step 2: Ratio A:B = 3:2,Step 3: B's share = (2/5) × 3000 = 1200,Answer: (c) Rs 1200
সূত্ৰ: মজুৰি কামৰ অনুপাতত (কাৰ্যক্ষমতাত) ভাগ হয়।,পদক্ষেপ ১: মুঠ কাম = LCM(12, 18) = 36; A = 3, B = 2,পদক্ষেপ ২: অনুপাত A:B = 3:2,পদক্ষেপ ৩: B ৰ অংশ = (2/5) × 3000 = 1200,উত্তৰ: (গ) 1200 টকা
Q19. A, B and C can do a work in 10, 15 and 30 days respectively. They work together and receive Rs 1200. What is A's share?
A, B আৰু C লোকে ক্ৰমে 10, 15 আৰু 30 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে একেলগে কাম কৰি 1200 টকা পায়। A ৰ অংশ কিমান?
Answer: Formula: Total work = LCM(10, 15, 30) = 30 units.,Step 1: A = 3, B = 2, C = 1; ratio 3:2:1,Step 2: A's share = (3/6) × 1200,Step 3: = 600,Answer: (a) Rs 600
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(10, 15, 30) = 30 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 3, B = 2, C = 1; অনুপাত 3:2:1,পদক্ষেপ ২: A ৰ অংশ = (3/6) × 1200,পদক্ষেপ ৩: = 600,উত্তৰ: (ক) 600 টকা
Q20. A can do a work in 12 days and B in 18 days. They work together for 4 days, then A leaves. In how many days will B finish the remaining work?
A লোকে 12 দিনত আৰু B লোকে 18 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে 4 দিন একেলগে কাম কৰে, তাৰ পিছত A এৰি যায়। বাকী কাম B লোকে কিমান দিনত শেষ কৰিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(12, 18) = 36 units.,Step 1: A = 3, B = 2; together = 5 per day,Step 2: In 4 days, work done = 20, remaining = 16,Step 3: B alone = 16/2 = 8 days,Answer: (d) 8 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(12, 18) = 36 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 3, B = 2; একেলগে = 5 দৈনিক,পদক্ষেপ ২: 4 দিনত কাম হ'ল = 20, বাকী = 16,পদক্ষেপ ৩: B অকলে = 16/2 = 8 দিন,উত্তৰ: (ঘ) 8 দিন
Q21. A can do a work in 20 days and B in 30 days. They start together, but A leaves 5 days before the work is completed. Find the total time taken.
A লোকে 20 দিনত আৰু B লোকে 30 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে একেলগে আৰম্ভ কৰে, কিন্তু কাম শেষ হোৱাৰ 5 দিন আগতে A এৰি যায়। মুঠ সময় নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: Let total time = T; A works (T − 5) days, B works T days.,Step 1: Total work = LCM(20, 30) = 60; A = 3, B = 2,Step 2: 3(T − 5) + 2T = 60,Step 3: 5T − 15 = 60, so T = 15 days,Answer: (b) 15 days
সূত্ৰ: ধৰা হ'ল মুঠ সময় = T; A লোকে (T − 5) দিন, B লোকে T দিন কাম কৰে।,পদক্ষেপ ১: মুঠ কাম = LCM(20, 30) = 60; A = 3, B = 2,পদক্ষেপ ২: 3(T − 5) + 2T = 60,পদক্ষেপ ৩: 5T − 15 = 60, সেয়ে T = 15 দিন,উত্তৰ: (খ) 15 দিন
Q22. A can do a work in 20 days and B in 30 days. They work together for 6 days. What fraction of the work remains?
A লোকে 20 দিনত আৰু B লোকে 30 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে 6 দিন একেলগে কাম কৰে। কামৰ কিমান অংশ বাকী থাকিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(20, 30) = 60 units.,Step 1: A = 3, B = 2; together = 5 per day,Step 2: In 6 days, work done = 30 = half,Step 3: Remaining = 1 − 1/2 = 1/2,Answer: (c) 1/2
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(20, 30) = 60 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 3, B = 2; একেলগে = 5 দৈনিক,পদক্ষেপ ২: 6 দিনত কাম হ'ল = 30 = আধা,পদক্ষেপ ৩: বাকী = 1 − 1/2 = 1/2,উত্তৰ: (গ) 1/2
Q23. 2 men or 3 women can do a work in 12 days. In how many days will 2 men and 3 women together do the same work?
2 জন মানুহ বা 3 গৰাকী মহিলাই 12 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। 2 জন মানুহ আৰু 3 গৰাকী মহিলাই একেলগে কিমান দিনত একে কামটো কৰিব?
Answer: Formula: 2 men = 3 women in efficiency (one group).,Step 1: Total work = 3 women × 12 = 36 woman-days,Step 2: 2 men + 3 women = 3 + 3 = 6 women-equivalent,Step 3: Time = 36/6 = 6 days,Answer: (a) 6 days
সূত্ৰ: কাৰ্যক্ষমতাত 2 জন মানুহ = 3 গৰাকী মহিলা (এটা দল)।,পদক্ষেপ ১: মুঠ কাম = 3 মহিলা × 12 = 36 মহিলা-দিন,পদক্ষেপ ২: 2 জন মানুহ + 3 গৰাকী মহিলা = 3 + 3 = 6 মহিলা-সমতুল্য,পদক্ষেপ ৩: সময় = 36/6 = 6 দিন,উত্তৰ: (ক) 6 দিন
Q24. 3 men or 4 women can do a work in 20 days. How long will 3 men and 4 women together take?
3 জন মানুহ বা 4 গৰাকী মহিলাই 20 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। 3 জন মানুহ আৰু 4 গৰাকী মহিলাই একেলগে কিমান সময় লাগিব?
Answer: Formula: 3 men = 4 women in efficiency (one group).,Step 1: Total work = 4 women × 20 = 80 woman-days,Step 2: 3 men + 4 women = 4 + 4 = 8 women-equivalent,Step 3: Time = 80/8 = 10 days,Answer: (d) 10 days
সূত্ৰ: কাৰ্যক্ষমতাত 3 জন মানুহ = 4 গৰাকী মহিলা (এটা দল)।,পদক্ষেপ ১: মুঠ কাম = 4 মহিলা × 20 = 80 মহিলা-দিন,পদক্ষেপ ২: 3 জন মানুহ + 4 গৰাকী মহিলা = 4 + 4 = 8 মহিলা-সমতুল্য,পদক্ষেপ ৩: সময় = 80/8 = 10 দিন,উত্তৰ: (ঘ) 10 দিন
Q25. 20 men can do a work in 15 days. How many more men are needed to complete the work in 10 days?
20 জন মানুহে 15 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। 10 দিনত কাম শেষ কৰিবলৈ আৰু কিমান মানুহৰ প্ৰয়োজন?
Answer: Formula: M1 × D1 = M2 × D2.,Step 1: Total work = 20 × 15 = 300 man-days,Step 2: Men needed = 300/10 = 30,Step 3: More men = 30 − 20 = 10,Answer: (b) 10 men
সূত্ৰ: M1 × D1 = M2 × D2।,পদক্ষেপ ১: মুঠ কাম = 20 × 15 = 300 মানুহ-দিন,পদক্ষেপ ২: প্ৰয়োজনীয় মানুহ = 300/10 = 30,পদক্ষেপ ৩: আৰু লাগিব = 30 − 20 = 10 জন,উত্তৰ: (খ) 10 জন
Q26. 12 men can do a work in 18 days. How many additional men are required to finish it in 9 days?
12 জন মানুহে 18 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। 9 দিনত শেষ কৰিবলৈ আৰু কিমান মানুহৰ প্ৰয়োজন?
Answer: Formula: M1 × D1 = M2 × D2.,Step 1: Total work = 12 × 18 = 216 man-days,Step 2: Men needed = 216/9 = 24,Step 3: Additional = 24 − 12 = 12 men,Answer: (c) 12 men
সূত্ৰ: M1 × D1 = M2 × D2।,পদক্ষেপ ১: মুঠ কাম = 12 × 18 = 216 মানুহ-দিন,পদক্ষেপ ২: প্ৰয়োজনীয় মানুহ = 216/9 = 24,পদক্ষেপ ৩: আৰু লাগিব = 24 − 12 = 12 জন,উত্তৰ: (গ) 12 জন
Q27. A is twice as good a workman as B. Together they can finish a work in 16 days. In how many days can A alone do it?
A লোকে B তকৈ দুগুণ কাম কৰিব পৰা শ্ৰমিক। তেওঁলোকে একেলগে 16 দিনত এটা কাম শেষ কৰিব পাৰে। A অকলে কিমান দিনত শেষ কৰিব?
Answer: Formula: Efficiency A:B = 2:1; total work = 3 × 16 = 48 units.,Step 1: A's efficiency = 2 units per day,Step 2: A alone = 48/2,Step 3: = 24 days,Answer: (a) 24 days
সূত্ৰ: কাৰ্যক্ষমতা A:B = 2:1; মুঠ কাম = 3 × 16 = 48 একক।,পদক্ষেপ ১: A ৰ কাৰ্যক্ষমতা = 2 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ২: A অকলে = 48/2,পদক্ষেপ ৩: = 24 দিন,উত্তৰ: (ক) 24 দিন
Q28. A is 3 times as efficient as B. Together they can do a work in 12 days. In how many days will B alone do it?
A ৰ কাৰ্যক্ষমতা B ৰ 3 গুণ। তেওঁলোকে একেলগে 12 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। B অকলে কিমান দিনত শেষ কৰিব?
Answer: Formula: Efficiency A:B = 3:1; total work = 4 × 12 = 48 units.,Step 1: B's efficiency = 1 unit per day,Step 2: B alone = 48/1 = 48 days,Answer: (d) 48 days
সূত্ৰ: কাৰ্যক্ষমতা A:B = 3:1; মুঠ কাম = 4 × 12 = 48 একক।,পদক্ষেপ ১: B ৰ কাৰ্যক্ষমতা = 1 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ২: B অকলে = 48/1 = 48 দিন,উত্তৰ: (ঘ) 48 দিন
Q29. A and B together can finish a work in 8 days. A alone can finish it in 12 days. How many days will B alone take?
A আৰু B একেলগে 8 দিনত এটা কাম শেষ কৰিব পাৰে। A অকলে 12 দিনত শেষ কৰিব পাৰে। B অকলে কিমান দিন লাগিব?
Answer: Formula: B = 1/(1/8 − 1/12).,Step 1: 1/B = 1/8 − 1/12 = (3 − 2)/24,Step 2: = 1/24,Step 3: So B alone takes 24 days,Answer: (b) 24 days
সূত্ৰ: B = 1/(1/8 − 1/12)।,পদক্ষেপ ১: 1/B = 1/8 − 1/12 = (3 − 2)/24,পদক্ষেপ ২: = 1/24,পদক্ষেপ ৩: অৰ্থাৎ B অকলে 24 দিন লাগিব,উত্তৰ: (খ) 24 দিন
Q30. A can do a work in 9 days and B in 18 days. How many days will they take together?
A লোকে 9 দিনত আৰু B লোকে 18 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। একেলগে কিমান দিন লাগিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(9, 18) = 18 units.,Step 1: A = 2, B = 1 unit per day,Step 2: Together = 3 units per day,Step 3: Time = 18/3 = 6 days,Answer: (c) 6 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(9, 18) = 18 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 2, B = 1 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ২: একেলগে = 3 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ৩: সময় = 18/3 = 6 দিন,উত্তৰ: (গ) 6 দিন
Q31. A can do a work in 10 days. What fraction of the work does he complete in 7 days?
A লোকে 10 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। 7 দিনত সি কামৰ কিমান অংশ সম্পূৰ্ণ কৰিব?
Answer: Formula: Work done = Days/Total days of the whole work.,Step 1: Work in 1 day = 1/10,Step 2: Work in 7 days = 7 × (1/10) = 7/10,Answer: (a) 7/10
সূত্ৰ: হোৱা কাম = দিন/মুঠ দিন।,পদক্ষেপ ১: 1 দিনৰ কাম = 1/10,পদক্ষেপ ২: 7 দিনৰ কাম = 7 × (1/10) = 7/10,উত্তৰ: (ক) 7/10
Q32. 15 men can do a work in 20 days. In how many days will 25 men do the same work?
15 জন মানুহে 20 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। 25 জন মানুহে কিমান দিনত একে কামটো কৰিব?
Answer: Formula: M1 × D1 = M2 × D2.,Step 1: 15 × 20 = 25 × D,Step 2: D = 300/25 = 12 days,Answer: (d) 12 days
সূত্ৰ: M1 × D1 = M2 × D2।,পদক্ষেপ ১: 15 × 20 = 25 × D,পদক্ষেপ ২: D = 300/25 = 12 দিন,উত্তৰ: (ঘ) 12 দিন
Q33. The efficiencies of A and B are in the ratio 4:3. If B alone takes 24 days, how many days will A take?
A আৰু B ৰ কাৰ্যক্ষমতা 4:3 অনুপাতত। যদি B অকলে 24 দিন লয়, A লোকে কিমান দিন ল'ব?
Answer: Formula: Time ratio = inverse of efficiency ratio = 3:4.,Step 1: Time A:B = 3:4,Step 2: A = 24 × (3/4) = 18 days,Answer: (b) 18 days
সূত্ৰ: সময়ৰ অনুপাত = কাৰ্যক্ষমতাৰ ব্যস্ত = 3:4।,পদক্ষেপ ১: সময় A:B = 3:4,পদক্ষেপ ২: A = 24 × (3/4) = 18 দিন,উত্তৰ: (খ) 18 দিন
Q34. A can do a work in 10 days working 8 hours a day. Working 10 hours a day, in how many days will he finish it?
A লোকে দিনত 8 ঘণ্টা কাম কৰি 10 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। দিনত 10 ঘণ্টা কাম কৰিলে কিমান দিনত শেষ হ'ব?
Answer: Formula: D1 × H1 = D2 × H2.,Step 1: 10 × 8 = D2 × 10,Step 2: D2 = 80/10 = 8 days,Answer: (c) 8 days
সূত্ৰ: D1 × H1 = D2 × H2।,পদক্ষেপ ১: 10 × 8 = D2 × 10,পদক্ষেপ ২: D2 = 80/10 = 8 দিন,উত্তৰ: (গ) 8 দিন
Q35. A and B together can do a work in 12 days. They work for 3 days and then A leaves. What fraction of the work is completed in these 3 days?
A আৰু B একেলগে 12 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে 3 দিন কাম কৰে আৰু তাৰ পিছত A এৰি যায়। এই 3 দিনত কামৰ কিমান অংশ সম্পূৰ্ণ হ'ল?
Answer: Formula: Work done = days × (1/combined time).,Step 1: Together they do 1/12 per day,Step 2: In 3 days = 3 × (1/12) = 3/12,Step 3: = 1/4,Answer: (a) 1/4
সূত্ৰ: হোৱা কাম = দিন × (1/একেলগে সময়)।,পদক্ষেপ ১: একেলগে দৈনিক 1/12 কাম হয়,পদক্ষেপ ২: 3 দিনত = 3 × (1/12) = 3/12,পদক্ষেপ ৩: = 1/4,উত্তৰ: (ক) 1/4
Q36. A does 1/6 of a piece of work in one day. In how many days will he complete the whole work?
A লোকে এটা কামৰ 1/6 অংশ এক দিনত কৰে। মুঠ কাম শেষ কৰিবলৈ কিমান দিন লাগিব?
Answer: Formula: Total days = 1/(work done per day).,Step 1: Work per day = 1/6,Step 2: Total days = 1/(1/6) = 6 days,Answer: (d) 6 days
সূত্ৰ: মুঠ দিন = 1/(দৈনিক হোৱা কাম)।,পদক্ষেপ ১: দৈনিক কাম = 1/6,পদক্ষেপ ২: মুঠ দিন = 1/(1/6) = 6 দিন,উত্তৰ: (ঘ) 6 দিন
Q37. A can do a work in 6 days, B in 8 days and C in 24 days. How many days will they take working together?
A লোকে 6 দিনত, B লোকে 8 দিনত আৰু C লোকে 24 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তিনিও একেলগে কাম কৰিলে কিমান দিন লাগিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(6, 8, 24) = 24 units.,Step 1: A = 4, B = 3, C = 1 unit per day,Step 2: Together = 8 units per day,Step 3: Time = 24/8 = 3 days,Answer: (b) 3 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(6, 8, 24) = 24 একক।,পদক্ষেপ ১: A = 4, B = 3, C = 1 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ২: একেলগে = 8 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ৩: সময় = 24/8 = 3 দিন,উত্তৰ: (খ) 3 দিন
Q38. If 8 men can do a work in 10 days, how many men are required to do one-fourth of the same work in 5 days?
যদি 8 জন মানুহে 10 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে, একে কামৰ এক-চতুৰ্থাংশ 5 দিনত কৰিবলৈ কিমান মানুহ লাগিব?
Answer: Formula: M1 × D1 × W2 = M2 × D2 × W1.,Step 1: 8 × 10 × (1/4) = M2 × 5 × 1,Step 2: 20 = 5 × M2,Step 3: M2 = 4 men,Answer: (a) 4 men
সূত্ৰ: M1 × D1 × W2 = M2 × D2 × W1।,পদক্ষেপ ১: 8 × 10 × (1/4) = M2 × 5 × 1,পদক্ষেপ ২: 20 = 5 × M2,পদক্ষেপ ৩: M2 = 4 জন,উত্তৰ: (ক) 4 জন
Q39. A and B together can do a work in 12 days. They work together for 4 days, then B leaves and A finishes the remaining work in 16 days. In how many days can A alone do the work?
A আৰু B একেলগে 12 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে 4 দিন একেলগে কাম কৰে, তাৰ পিছত B এৰি যায় আৰু A লোকে 16 দিনত বাকী কাম শেষ কৰে। A অকলে কিমান দিনত কামটো কৰিব?
Answer: Formula: Remaining work = 1 − work done in 4 days.,Step 1: In 4 days, work done = 4/12 = 1/3; remaining = 2/3,Step 2: A does 2/3 in 16 days, so A's rate = (2/3)/16 = 1/24,Step 3: A alone = 24 days,Answer: (d) 24 days
সূত্ৰ: বাকী কাম = 1 − 4 দিনত হোৱা কাম।,পদক্ষেপ ১: 4 দিনত কাম হ'ল = 4/12 = 1/3; বাকী = 2/3,পদক্ষেপ ২: A লোকে 16 দিনত 2/3 কৰে, সেয়ে A ৰ হাৰ = (2/3)/16 = 1/24,পদক্ষেপ ৩: A অকলে = 24 দিন,উত্তৰ: (ঘ) 24 দিন
Q40. A and B together can do a work in 15 days, B and C in 12 days, and A and C in 20 days. In how many days will A, B and C together finish the work?
A আৰু B একেলগে 15 দিনত, B আৰু C একেলগে 12 দিনত, আৰু A আৰু C একেলগে 20 দিনত এটা কাম কৰিব পাৰে। A, B আৰু C তিনিও একেলগে কিমান দিনত কাম শেষ কৰিব?
Answer: Formula: Total work = LCM(15, 12, 20) = 60 units.,Step 1: A+B = 4, B+C = 5, A+C = 3 per day,Step 2: A+B+C = (4+5+3)/2 = 6 per day,Step 3: Time = 60/6 = 10 days,Answer: (c) 10 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = LCM(15, 12, 20) = 60 একক।,পদক্ষেপ ১: A+B = 4, B+C = 5, A+C = 3 দৈনিক,পদক্ষেপ ২: A+B+C = (4+5+3)/2 = 6 দৈনিক,পদক্ষেপ ৩: সময় = 60/6 = 10 দিন,উত্তৰ: (গ) 10 দিন
Q41. The efficiencies of A and B are in the ratio 3:4. Together they can finish a work in 12 days. In how many days can A alone finish it?
A আৰু B ৰ কাৰ্যক্ষমতা 3:4 অনুপাতত। তেওঁলোকে একেলগে 12 দিনত এটা কাম শেষ কৰিব পাৰে। A অকলে কিমান দিনত শেষ কৰিব?
Answer: Formula: Total work = (3+4) × 12 = 84 units.,Step 1: A's efficiency = 3 units per day,Step 2: A alone = 84/3 = 28 days,Answer: (b) 28 days
সূত্ৰ: মুঠ কাম = (3+4) × 12 = 84 একক।,পদক্ষেপ ১: A ৰ কাৰ্যক্ষমতা = 3 একক দৈনিক,পদক্ষেপ ২: A অকলে = 84/3 = 28 দিন,উত্তৰ: (খ) 28 দিন
Q42. A work can be completed by 25 men in 18 days. After 6 days of work, some men left, and the remaining work was finished in 20 more days. How many men left?
25 জন মানুহে 18 দিনত এটা কাম সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰে। 6 দিন কাম কৰাৰ পিছত কিছুমান মানুহ এৰি যায়, আৰু বাকী কাম আৰু 20 দিনত শেষ হয়। কিমান জন মানুহ এৰি গ'ল?
Answer: Formula: Total work = M × D = 25 × 18 = 450 man-days.,Step 1: Work done in 6 days = 25 × 6 = 150; remaining = 300,Step 2: Remaining men needed = 300/20 = 15,Step 3: Men who left = 25 − 15 = 10,Answer: (a) 10 men
সূত্ৰ: মুঠ কাম = M × D = 25 × 18 = 450 মানুহ-দিন।,পদক্ষেপ ১: 6 দিনত হোৱা কাম = 25 × 6 = 150; বাকী = 300,পদক্ষেপ ২: প্ৰয়োজনীয় মানুহ = 300/20 = 15,পদক্ষেপ ৩: এৰি যোৱা মানুহ = 25 − 15 = 10 জন,উত্তৰ: (ক) 10 জন