85 Questions with Answers
Q1. Find the simple interest on Rs 1,000 at 10% per annum for 2 years.
1,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (1000 × 10 × 2)/100,= 20000/100 = 200,Answer: Rs 200
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (1000 × 10 × 2)/100,= 20000/100 = 200,উত্তৰ: 200 টকা
Q2. Find the simple interest on Rs 5,000 at 5% per annum for 3 years.
5,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% হাৰত 3 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (5000 × 5 × 3)/100,= 75000/100 = 750,Answer: Rs 750
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (5000 × 5 × 3)/100,= 75000/100 = 750,উত্তৰ: 750 টকা
Q3. Find the simple interest on Rs 2,000 at 8% per annum for 5 years.
2,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 8% হাৰত 5 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (2000 × 8 × 5)/100,= 80000/100 = 800,Answer: Rs 800
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (2000 × 8 × 5)/100,= 80000/100 = 800,উত্তৰ: 800 টকা
Q4. Find the simple interest on Rs 10,000 at 12% per annum for 3 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 12% হাৰত 3 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (10000 × 12 × 3)/100,= 360000/100 = 3600,Answer: Rs 3,600
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (10000 × 12 × 3)/100,= 360000/100 = 3600,উত্তৰ: 3,600 টকা
Q5. Find the simple interest on Rs 15,000 at 10% per annum for 4 years.
15,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 4 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (15000 × 10 × 4)/100,= 600000/100 = 6000,Answer: Rs 6,000
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (15000 × 10 × 4)/100,= 600000/100 = 6000,উত্তৰ: 6,000 টকা
Q6. Find the simple interest on Rs 4,000 at 6% per annum for 5 years.
4,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 6% হাৰত 5 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (4000 × 6 × 5)/100,= 120000/100 = 1200,Answer: Rs 1,200
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (4000 × 6 × 5)/100,= 120000/100 = 1200,উত্তৰ: 1,200 টকা
Q7. Find the simple interest on Rs 8,000 at 5% per annum for 4 years.
8,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% হাৰত 4 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (8000 × 5 × 4)/100,= 160000/100 = 1600,Answer: Rs 1,600
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (8000 × 5 × 4)/100,= 160000/100 = 1600,উত্তৰ: 1,600 টকা
Q8. Find the simple interest on Rs 12,000 at 10% per annum for 2 years.
12,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (12000 × 10 × 2)/100,= 240000/100 = 2400,Answer: Rs 2,400
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (12000 × 10 × 2)/100,= 240000/100 = 2400,উত্তৰ: 2,400 টকা
Q9. Find the simple interest on Rs 6,000 at 8% per annum for 3 years.
6,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 8% হাৰত 3 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (6000 × 8 × 3)/100,= 144000/100 = 1440,Answer: Rs 1,440
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (6000 × 8 × 3)/100,= 144000/100 = 1440,উত্তৰ: 1,440 টকা
Q10. Find the simple interest on Rs 25,000 at 10% per annum for 2 years.
25,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: SI = (P × R × T)/100,= (25000 × 10 × 2)/100,= 500000/100 = 5000,Answer: Rs 5,000
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (25000 × 10 × 2)/100,= 500000/100 = 5000,উত্তৰ: 5,000 টকা
Q11. Find the amount on Rs 1,000 at 10% per annum simple interest for 2 years.
1,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% সৰল সুতত 2 বছৰৰ মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (P × R × T)/100,SI = (1000 × 10 × 2)/100 = 200,Amount = Principal + SI,= 1000 + 200 = 1200,Answer: Rs 1,200
সুত = (P × R × T)/100,সুত = (1000 × 10 × 2)/100 = 200,মুঠ ধন = মূলধন + সুত,= 1000 + 200 = 1200,উত্তৰ: 1,200 টকা
Q12. Find the amount on Rs 5,000 at 5% per annum simple interest for 3 years.
5,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% সৰল সুতত 3 বছৰৰ মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (P × R × T)/100,SI = (5000 × 5 × 3)/100 = 750,Amount = Principal + SI,= 5000 + 750 = 5750,Answer: Rs 5,750
সুত = (P × R × T)/100,সুত = (5000 × 5 × 3)/100 = 750,মুঠ ধন = মূলধন + সুত,= 5000 + 750 = 5750,উত্তৰ: 5,750 টকা
Q13. Find the amount on Rs 2,000 at 8% per annum simple interest for 5 years.
2,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 8% সৰল সুতত 5 বছৰৰ মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (P × R × T)/100,SI = (2000 × 8 × 5)/100 = 800,Amount = Principal + SI,= 2000 + 800 = 2800,Answer: Rs 2,800
সুত = (P × R × T)/100,সুত = (2000 × 8 × 5)/100 = 800,মুঠ ধন = মূলধন + সুত,= 2000 + 800 = 2800,উত্তৰ: 2,800 টকা
Q14. Find the amount on Rs 10,000 at 12% per annum simple interest for 3 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 12% সৰল সুতত 3 বছৰৰ মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (P × R × T)/100,SI = (10000 × 12 × 3)/100 = 3600,Amount = Principal + SI,= 10000 + 3600 = 13600,Answer: Rs 13,600
সুত = (P × R × T)/100,সুত = (10000 × 12 × 3)/100 = 3600,মুঠ ধন = মূলধন + সুত,= 10000 + 3600 = 13600,উত্তৰ: 13,600 টকা
Q15. Find the amount on Rs 15,000 at 10% per annum simple interest for 4 years.
15,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% সৰল সুতত 4 বছৰৰ মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (P × R × T)/100,SI = (15000 × 10 × 4)/100 = 6000,Amount = Principal + SI,= 15000 + 6000 = 21000,Answer: Rs 21,000
সুত = (P × R × T)/100,সুত = (15000 × 10 × 4)/100 = 6000,মুঠ ধন = মূলধন + সুত,= 15000 + 6000 = 21000,উত্তৰ: 21,000 টকা
Q16. The simple interest on a sum at 10% per annum for 2 years is Rs 200. Find the principal.
এটা মূলধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰত সৰল সুত 200 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: P = (SI × 100)/(R × T),= (200 × 100)/(10 × 2),= 20000/20 = 1000,Answer: Rs 1,000
সূত্ৰ: P = (সুত × 100)/(R × T),= (200 × 100)/(10 × 2),= 20000/20 = 1000,উত্তৰ: 1,000 টকা
Q17. The simple interest on a sum at 5% per annum for 3 years is Rs 750. Find the principal.
এটা মূলধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% হাৰত 3 বছৰত সৰল সুত 750 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: P = (SI × 100)/(R × T),= (750 × 100)/(5 × 3),= 75000/15 = 5000,Answer: Rs 5,000
সূত্ৰ: P = (সুত × 100)/(R × T),= (750 × 100)/(5 × 3),= 75000/15 = 5000,উত্তৰ: 5,000 টকা
Q18. The simple interest on a sum at 6% per annum for 5 years is Rs 1,200. Find the principal.
এটা মূলধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 6% হাৰত 5 বছৰত সৰল সুত 1,200 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: P = (SI × 100)/(R × T),= (1200 × 100)/(6 × 5),= 120000/30 = 4000,Answer: Rs 4,000
সূত্ৰ: P = (সুত × 100)/(R × T),= (1200 × 100)/(6 × 5),= 120000/30 = 4000,উত্তৰ: 4,000 টকা
Q19. The simple interest on a sum at 10% per annum for 3 years is Rs 3,000. Find the principal.
এটা মূলধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 3 বছৰত সৰল সুত 3,000 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: P = (SI × 100)/(R × T),= (3000 × 100)/(10 × 3),= 300000/30 = 10000,Answer: Rs 10,000
সূত্ৰ: P = (সুত × 100)/(R × T),= (3000 × 100)/(10 × 3),= 300000/30 = 10000,উত্তৰ: 10,000 টকা
Q20. The simple interest on a sum at 5% per annum for 4 years is Rs 1,000. Find the principal.
এটা মূলধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% হাৰত 4 বছৰত সৰল সুত 1,000 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: P = (SI × 100)/(R × T),= (1000 × 100)/(5 × 4),= 100000/20 = 5000,Answer: Rs 5,000
সূত্ৰ: P = (সুত × 100)/(R × T),= (1000 × 100)/(5 × 4),= 100000/20 = 5000,উত্তৰ: 5,000 টকা
Q21. At what rate per cent per annum will Rs 1,000 yield Rs 200 as simple interest in 2 years?
1,000 টকা ৰ ওপৰত 2 বছৰত 200 টকা সৰল সুত পাবলৈ বাৰ্ষিক সুতৰ হাৰ কিমান হ'ব লাগিব?
Answer: Formula: R = (SI × 100)/(P × T),= (200 × 100)/(1000 × 2),= 20000/2000 = 10%,Answer: 10%
সূত্ৰ: R = (সুত × 100)/(P × T),= (200 × 100)/(1000 × 2),= 20000/2000 = 10%,উত্তৰ: 10%
Q22. At what rate per cent per annum will Rs 5,000 yield Rs 750 as simple interest in 3 years?
5,000 টকা ৰ ওপৰত 3 বছৰত 750 টকা সৰল সুত পাবলৈ বাৰ্ষিক সুতৰ হাৰ কিমান হ'ব লাগিব?
Answer: Formula: R = (SI × 100)/(P × T),= (750 × 100)/(5000 × 3),= 75000/15000 = 5%,Answer: 5%
সূত্ৰ: R = (সুত × 100)/(P × T),= (750 × 100)/(5000 × 3),= 75000/15000 = 5%,উত্তৰ: 5%
Q23. At what rate per cent per annum will Rs 4,000 yield Rs 1,200 as simple interest in 5 years?
4,000 টকা ৰ ওপৰত 5 বছৰত 1,200 টকা সৰল সুত পাবলৈ বাৰ্ষিক সুতৰ হাৰ কিমান হ'ব লাগিব?
Answer: Formula: R = (SI × 100)/(P × T),= (1200 × 100)/(4000 × 5),= 120000/20000 = 6%,Answer: 6%
সূত্ৰ: R = (সুত × 100)/(P × T),= (1200 × 100)/(4000 × 5),= 120000/20000 = 6%,উত্তৰ: 6%
Q24. At what rate per cent per annum will Rs 10,000 yield Rs 3,000 as simple interest in 3 years?
10,000 টকা ৰ ওপৰত 3 বছৰত 3,000 টকা সৰল সুত পাবলৈ বাৰ্ষিক সুতৰ হাৰ কিমান হ'ব লাগিব?
Answer: Formula: R = (SI × 100)/(P × T),= (3000 × 100)/(10000 × 3),= 300000/30000 = 10%,Answer: 10%
সূত্ৰ: R = (সুত × 100)/(P × T),= (3000 × 100)/(10000 × 3),= 300000/30000 = 10%,উত্তৰ: 10%
Q25. At what rate per cent per annum will Rs 2,000 yield Rs 800 as simple interest in 5 years?
2,000 টকা ৰ ওপৰত 5 বছৰত 800 টকা সৰল সুত পাবলৈ বাৰ্ষিক সুতৰ হাৰ কিমান হ'ব লাগিব?
Answer: Formula: R = (SI × 100)/(P × T),= (800 × 100)/(2000 × 5),= 80000/10000 = 8%,Answer: 8%
সূত্ৰ: R = (সুত × 100)/(P × T),= (800 × 100)/(2000 × 5),= 80000/10000 = 8%,উত্তৰ: 8%
Q26. In how many years will Rs 1,000 earn Rs 200 as simple interest at 10% per annum?
1,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% সৰল সুতত 200 টকা সুত পাবলৈ কিমান বছৰ লাগিব?
Answer: Formula: T = (SI × 100)/(P × R),= (200 × 100)/(1000 × 10),= 20000/10000 = 2 years,Answer: 2 years
সূত্ৰ: T = (সুত × 100)/(P × R),= (200 × 100)/(1000 × 10),= 20000/10000 = 2 বছৰ,উত্তৰ: 2 বছৰ
Q27. In how many years will Rs 5,000 earn Rs 750 as simple interest at 5% per annum?
5,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% সৰল সুতত 750 টকা সুত পাবলৈ কিমান বছৰ লাগিব?
Answer: Formula: T = (SI × 100)/(P × R),= (750 × 100)/(5000 × 5),= 75000/25000 = 3 years,Answer: 3 years
সূত্ৰ: T = (সুত × 100)/(P × R),= (750 × 100)/(5000 × 5),= 75000/25000 = 3 বছৰ,উত্তৰ: 3 বছৰ
Q28. In how many years will Rs 1,000 earn Rs 250 as simple interest at 5% per annum?
1,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% সৰল সুতত 250 টকা সুত পাবলৈ কিমান বছৰ লাগিব?
Answer: Formula: T = (SI × 100)/(P × R),= (250 × 100)/(1000 × 5),= 25000/5000 = 5 years,Answer: 5 years
সূত্ৰ: T = (সুত × 100)/(P × R),= (250 × 100)/(1000 × 5),= 25000/5000 = 5 বছৰ,উত্তৰ: 5 বছৰ
Q29. In how many years will Rs 8,000 earn Rs 1,600 as simple interest at 5% per annum?
8,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% সৰল সুতত 1,600 টকা সুত পাবলৈ কিমান বছৰ লাগিব?
Answer: Formula: T = (SI × 100)/(P × R),= (1600 × 100)/(8000 × 5),= 160000/40000 = 4 years,Answer: 4 years
সূত্ৰ: T = (সুত × 100)/(P × R),= (1600 × 100)/(8000 × 5),= 160000/40000 = 4 বছৰ,উত্তৰ: 4 বছৰ
Q30. In how many years will Rs 12,000 earn Rs 2,400 as simple interest at 10% per annum?
12,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% সৰল সুতত 2,400 টকা সুত পাবলৈ কিমান বছৰ লাগিব?
Answer: Formula: T = (SI × 100)/(P × R),= (2400 × 100)/(12000 × 10),= 240000/120000 = 2 years,Answer: 2 years
সূত্ৰ: T = (সুত × 100)/(P × R),= (2400 × 100)/(12000 × 10),= 240000/120000 = 2 বছৰ,উত্তৰ: 2 বছৰ
Q31. The amount after 2 years on a certain sum at 10% per annum simple interest is Rs 1,200. Find the principal.
এটা ধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% সৰল সুতত 2 বছৰ পিছত মুঠ ধন 1,200 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Amount = P(1 + R×T/100),1200 = P(1 + 10×2/100) = P(1 + 0) = P(120/100),P = 1200 × 100/120 = 1000 = 1000,Answer: Rs 1,000
মুঠ ধন = P(1 + R×T/100),1200 = P(1 + 10×2/100) = P(1 + 0) = P(120/100),P = 1200 × 100/120 = 1000 = 1000,উত্তৰ: 1,000 টকা
Q32. The amount after 3 years on a certain sum at 5% per annum simple interest is Rs 5,750. Find the principal.
এটা ধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% সৰল সুতত 3 বছৰ পিছত মুঠ ধন 5,750 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Amount = P(1 + R×T/100),5750 = P(1 + 5×3/100) = P(1 + 0) = P(115/100),P = 5750 × 100/115 = 5000 = 5000,Answer: Rs 5,000
মুঠ ধন = P(1 + R×T/100),5750 = P(1 + 5×3/100) = P(1 + 0) = P(115/100),P = 5750 × 100/115 = 5000 = 5000,উত্তৰ: 5,000 টকা
Q33. The amount after 5 years on a certain sum at 8% per annum simple interest is Rs 2,800. Find the principal.
এটা ধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 8% সৰল সুতত 5 বছৰ পিছত মুঠ ধন 2,800 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Amount = P(1 + R×T/100),2800 = P(1 + 8×5/100) = P(1 + 0) = P(140/100),P = 2800 × 100/140 = 2000 = 2000,Answer: Rs 2,000
মুঠ ধন = P(1 + R×T/100),2800 = P(1 + 8×5/100) = P(1 + 0) = P(140/100),P = 2800 × 100/140 = 2000 = 2000,উত্তৰ: 2,000 টকা
Q34. The amount after 3 years on a certain sum at 12% per annum simple interest is Rs 13,600. Find the principal.
এটা ধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 12% সৰল সুতত 3 বছৰ পিছত মুঠ ধন 13,600 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Amount = P(1 + R×T/100),13600 = P(1 + 12×3/100) = P(1 + 0) = P(136/100),P = 13600 × 100/136 = 10000 = 10000,Answer: Rs 10,000
মুঠ ধন = P(1 + R×T/100),13600 = P(1 + 12×3/100) = P(1 + 0) = P(136/100),P = 13600 × 100/136 = 10000 = 10000,উত্তৰ: 10,000 টকা
Q35. The amount after 4 years on a certain sum at 10% per annum simple interest is Rs 21,000. Find the principal.
এটা ধনৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% সৰল সুতত 4 বছৰ পিছত মুঠ ধন 21,000 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Amount = P(1 + R×T/100),21000 = P(1 + 10×4/100) = P(1 + 0) = P(140/100),P = 21000 × 100/140 = 15000 = 15000,Answer: Rs 15,000
মুঠ ধন = P(1 + R×T/100),21000 = P(1 + 10×4/100) = P(1 + 0) = P(140/100),P = 21000 × 100/140 = 15000 = 15000,উত্তৰ: 15,000 টকা
Q36. A sum of money doubles itself in 10 years at simple interest. Find the rate of interest.
সৰল সুতত এটা ধন 10 বছৰত দুগুণ হয়। সুতৰ হাৰ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = Principal (since the sum doubles).,P = (P × R × 10)/100,R = 100/10 = 10%,Answer: 10%
সুত = মূলধন (যিহেতু ধন দুগুণ হয়)।,P = (P × R × 10)/100,R = 100/10 = 10%,উত্তৰ: 10%
Q37. In how many years will a sum of money double itself at 10% per annum simple interest?
বাৰ্ষিক 10% সৰল সুতত এটা ধন কিমান বছৰত দুগুণ হ'ব?
Answer: T = 100/R (for doubling),= 100/10 = 10 years,Answer: 10 years
T = 100/R (দুগুণ হোৱাৰ বাবে),= 100/10 = 10 বছৰ,উত্তৰ: 10 বছৰ
Q38. A sum of money triples itself in 20 years at simple interest. Find the rate of interest.
সৰল সুতত এটা ধন 20 বছৰত তিনিগুণ হয়। সুতৰ হাৰ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = 2 × Principal (since it triples).,2P = (P × R × 20)/100,R = (2 × 100)/20 = 10%,Answer: 10%
সুত = মূলধনৰ 2 গুণ (যিহেতু তিনিগুণ হয়)।,2P = (P × R × 20)/100,R = (2 × 100)/20 = 10%,উত্তৰ: 10%
Q39. At what rate per cent will Rs 5000 earn Rs 1000 as simple interest in 2 years?
5000 টকাই 2 বছৰত 1000 টকা সৰল সুত দিবলৈ সুতৰ হাৰ কিমান হ'ব লাগিব?
Answer: R = (SI × 100)/(P × T),= (1000 × 100)/(5000 × 2),= 100000/10000 = 10%,Answer: 10%
R = (সুত × 100)/(P × T),= (1000 × 100)/(5000 × 2),= 100000/10000 = 10%,উত্তৰ: 10%
Q40. A sum of Rs 2000 becomes Rs 2800 in 5 years at simple interest. Find the rate of interest.
2000 টকা সৰল সুতত 5 বছৰত 2800 টকা হয়। সুতৰ হাৰ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = 2800 − 2000 = 800.,R = (SI × 100)/(P × T),= (800 × 100)/(2000 × 5) = 8%,Answer: 8%
সুত = 2800 − 2000 = 800।,R = (সুত × 100)/(P × T),= (800 × 100)/(2000 × 5) = 8%,উত্তৰ: 8%
Q41. Find the simple interest on Rs 8000 at 10% per annum for 3 years.
8000 টকাৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 3 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (P × R × T)/100,= (8000 × 10 × 3)/100,= 240000/100 = 2400,Answer: Rs 2400
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (8000 × 10 × 3)/100,= 240000/100 = 2400,উত্তৰ: ২৪০০ টকা
Q42. A sum of money becomes 5/4 of itself in 5 years at simple interest. Find the rate of interest.
এটা ধন সৰল সুতত 5 বছৰত নিজৰ 5/4 গুণ হয়। সুতৰ হাৰ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = 5/4 P − P = 1/4 P.,P/4 = (P × R × 5)/100,R = 100/(4×5) = 5%,Answer: 5%
সুত = 5/4 P − P = 1/4 P।,P/4 = (P × R × 5)/100,R = 100/(4×5) = 5%,উত্তৰ: 5%
Q43. Find the simple interest on Rs 12000 at 6% per annum for 4 years.
12000 টকাৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 6% হাৰত 4 বছৰৰ সৰল সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (P × R × T)/100,= (12000 × 6 × 4)/100,= 288000/100 = 2880,Answer: Rs 2880
সূত্ৰ: সৰল সুত = (P × R × T)/100,= (12000 × 6 × 4)/100,= 288000/100 = 2880,উত্তৰ: ২৮৮০ টকা
Q44. In how many years will Rs 4000 earn Rs 800 as simple interest at 5% per annum?
4000 টকাই বাৰ্ষিক 5% সৰল সুতত কিমান বছৰত 800 টকা সুত দিব?
Answer: T = (SI × 100)/(P × R),= (800 × 100)/(4000 × 5),= 80000/20000 = 4 years,Answer: 4 years
T = (সুত × 100)/(P × R),= (800 × 100)/(4000 × 5),= 80000/20000 = 4 বছৰ,উত্তৰ: 4 বছৰ
Q45. Find the amount on Rs 10000 at 10% per annum simple interest for 5 years.
10000 টকাৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% সৰল সুতত 5 বছৰৰ মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (10000 × 10 × 5)/100 = 5000.,Amount = 10000 + 5000 = 15000,Answer: Rs 15000
সুত = (10000 × 10 × 5)/100 = 5000।,মুঠ ধন = 10000 + 5000 = 15000,উত্তৰ: ১৫০০০ টকা
Q46. Find the compound interest on Rs 1,000 at 10% per annum for 2 years.
1,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 1000(1 + 10/100)2,= 1000 × (110/100)2 = 1210,CI = Amount − Principal = 1210 − 1000 = 210,Answer: Rs 210
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 1000(1 + 10/100)2,= 1000 × (110/100)2 = 1210,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 1210 − 1000 = 210,উত্তৰ: 210 টকা
Q47. Find the compound interest on Rs 8,000 at 5% per annum for 2 years.
8,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 8000(1 + 5/100)2,= 8000 × (105/100)2 = 8820,CI = Amount − Principal = 8820 − 8000 = 820,Answer: Rs 820
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 8000(1 + 5/100)2,= 8000 × (105/100)2 = 8820,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 8820 − 8000 = 820,উত্তৰ: 820 টকা
Q48. Find the compound interest on Rs 10,000 at 10% per annum for 2 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 10000(1 + 10/100)2,= 10000 × (110/100)2 = 12100,CI = Amount − Principal = 12100 − 10000 = 2100,Answer: Rs 2,100
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 10000(1 + 10/100)2,= 10000 × (110/100)2 = 12100,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 12100 − 10000 = 2100,উত্তৰ: 2,100 টকা
Q49. Find the compound interest on Rs 5,000 at 10% per annum for 2 years.
5,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 5000(1 + 10/100)2,= 5000 × (110/100)2 = 6050,CI = Amount − Principal = 6050 − 5000 = 1050,Answer: Rs 1,050
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 5000(1 + 10/100)2,= 5000 × (110/100)2 = 6050,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 6050 − 5000 = 1050,উত্তৰ: 1,050 টকা
Q50. Find the compound interest on Rs 8,000 at 10% per annum for 2 years.
8,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 8000(1 + 10/100)2,= 8000 × (110/100)2 = 9680,CI = Amount − Principal = 9680 − 8000 = 1680,Answer: Rs 1,680
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 8000(1 + 10/100)2,= 8000 × (110/100)2 = 9680,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 9680 − 8000 = 1680,উত্তৰ: 1,680 টকা
Q51. Find the compound interest on Rs 15,000 at 10% per annum for 2 years.
15,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 15000(1 + 10/100)2,= 15000 × (110/100)2 = 18150,CI = Amount − Principal = 18150 − 15000 = 3150,Answer: Rs 3,150
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 15000(1 + 10/100)2,= 15000 × (110/100)2 = 18150,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 18150 − 15000 = 3150,উত্তৰ: 3,150 টকা
Q52. Find the compound interest on Rs 20,000 at 10% per annum for 2 years.
20,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 20000(1 + 10/100)2,= 20000 × (110/100)2 = 24200,CI = Amount − Principal = 24200 − 20000 = 4200,Answer: Rs 4,200
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 20000(1 + 10/100)2,= 20000 × (110/100)2 = 24200,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 24200 − 20000 = 4200,উত্তৰ: 4,200 টকা
Q53. Find the compound interest on Rs 12,000 at 10% per annum for 2 years.
12,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 12000(1 + 10/100)2,= 12000 × (110/100)2 = 14520,CI = Amount − Principal = 14520 − 12000 = 2520,Answer: Rs 2,520
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 12000(1 + 10/100)2,= 12000 × (110/100)2 = 14520,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 14520 − 12000 = 2520,উত্তৰ: 2,520 টকা
Q54. Find the compound interest on Rs 30,000 at 10% per annum for 2 years.
30,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 30000(1 + 10/100)2,= 30000 × (110/100)2 = 36300,CI = Amount − Principal = 36300 − 30000 = 6300,Answer: Rs 6,300
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 30000(1 + 10/100)2,= 30000 × (110/100)2 = 36300,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 36300 − 30000 = 6300,উত্তৰ: 6,300 টকা
Q55. Find the compound interest on Rs 50,000 at 10% per annum for 2 years.
50,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 50000(1 + 10/100)2,= 50000 × (110/100)2 = 60500,CI = Amount − Principal = 60500 − 50000 = 10500,Answer: Rs 10,500
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 50000(1 + 10/100)2,= 50000 × (110/100)2 = 60500,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 60500 − 50000 = 10500,উত্তৰ: 10,500 টকা
Q56. Find the compound interest on Rs 10,000 at 20% per annum for 2 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 20% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 10000(1 + 20/100)2,= 10000 × (120/100)2 = 14400,CI = Amount − Principal = 14400 − 10000 = 4400,Answer: Rs 4,400
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 10000(1 + 20/100)2,= 10000 × (120/100)2 = 14400,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 14400 − 10000 = 4400,উত্তৰ: 4,400 টকা
Q57. Find the compound interest on Rs 5,000 at 20% per annum for 2 years.
5,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 20% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় করাঁ।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,Amount = 5000(1 + 20/100)2,= 5000 × (120/100)2 = 7200,CI = Amount − Principal = 7200 − 5000 = 2200,Answer: Rs 2,200
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,মুঠ ধন = 5000(1 + 20/100)2,= 5000 × (120/100)2 = 7200,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = মুঠ ধন − মূলধন = 7200 − 5000 = 2200,উত্তৰ: 2,200 টকা
Q58. Find the amount on Rs 1,000 at 10% per annum compounded annually for 2 years.
1,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,= 1000(1 + 10/100)2,= 1000 × (110/100)2 = 1210,Answer: Rs 1,210
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,= 1000(1 + 10/100)2,= 1000 × (110/100)2 = 1210,উত্তৰ: 1,210 টকা
Q59. Find the amount on Rs 8,000 at 5% per annum compounded annually for 2 years.
8,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% হাৰত 2 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,= 8000(1 + 5/100)2,= 8000 × (105/100)2 = 8820,Answer: Rs 8,820
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,= 8000(1 + 5/100)2,= 8000 × (105/100)2 = 8820,উত্তৰ: 8,820 টকা
Q60. Find the amount on Rs 10,000 at 10% per annum compounded annually for 2 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,= 10000(1 + 10/100)2,= 10000 × (110/100)2 = 12100,Answer: Rs 12,100
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,= 10000(1 + 10/100)2,= 10000 × (110/100)2 = 12100,উত্তৰ: 12,100 টকা
Q61. Find the amount on Rs 5,000 at 10% per annum compounded annually for 2 years.
5,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,= 5000(1 + 10/100)2,= 5000 × (110/100)2 = 6050,Answer: Rs 6,050
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,= 5000(1 + 10/100)2,= 5000 × (110/100)2 = 6050,উত্তৰ: 6,050 টকা
Q62. Find the amount on Rs 10,000 at 20% per annum compounded annually for 2 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 20% হাৰত 2 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,= 10000(1 + 20/100)2,= 10000 × (120/100)2 = 14400,Answer: Rs 14,400
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,= 10000(1 + 20/100)2,= 10000 × (120/100)2 = 14400,উত্তৰ: 14,400 টকা
Q63. Find the amount on Rs 1,000 at 10% per annum compounded annually for 1 years.
1,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 1 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,= 1000(1 + 10/100)1,= 1000 × (110/100)1 = 1100,Answer: Rs 1,100
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,= 1000(1 + 10/100)1,= 1000 × (110/100)1 = 1100,উত্তৰ: 1,100 টকা
Q64. Find the amount on Rs 10,000 at 5% per annum compounded annually for 2 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% হাৰত 2 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,= 10000(1 + 5/100)2,= 10000 × (105/100)2 = 11025,Answer: Rs 11,025
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,= 10000(1 + 5/100)2,= 10000 × (105/100)2 = 11025,উত্তৰ: 11,025 টকা
Q65. Find the amount on Rs 40,000 at 10% per annum compounded annually for 2 years.
40,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Formula: A = P(1 + R/100)T,= 40000(1 + 10/100)2,= 40000 × (110/100)2 = 48400,Answer: Rs 48,400
সূত্ৰ: A = P(1 + R/100)T,= 40000(1 + 10/100)2,= 40000 × (110/100)2 = 48400,উত্তৰ: 48,400 টকা
Q66. The amount after 2 years on a sum at 10% per annum compounded annually is Rs 1,210. Find the principal.
বাৰ্ষিক 10% চক্ৰবৃদ্ধি সুতত 2 বছৰ পিছত মুঠ ধন 1,210 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: A = P(1 + R/100)T,1210 = P(110/100)2 = P × 12100/10000,P = 1210 × 10000/12100 = 1000,Answer: Rs 1,000
A = P(1 + R/100)T,1210 = P(110/100)2 = P × 12100/10000,P = 1210 × 10000/12100 = 1000,উত্তৰ: 1,000 টকা
Q67. The amount after 2 years on a sum at 5% per annum compounded annually is Rs 8,820. Find the principal.
বাৰ্ষিক 5% চক্ৰবৃদ্ধি সুতত 2 বছৰ পিছত মুঠ ধন 8,820 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: A = P(1 + R/100)T,8820 = P(105/100)2 = P × 11025/10000,P = 8820 × 10000/11025 = 8000,Answer: Rs 8,000
A = P(1 + R/100)T,8820 = P(105/100)2 = P × 11025/10000,P = 8820 × 10000/11025 = 8000,উত্তৰ: 8,000 টকা
Q68. The amount after 2 years on a sum at 10% per annum compounded annually is Rs 12,100. Find the principal.
বাৰ্ষিক 10% চক্ৰবৃদ্ধি সুতত 2 বছৰ পিছত মুঠ ধন 12,100 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: A = P(1 + R/100)T,12100 = P(110/100)2 = P × 12100/10000,P = 12100 × 10000/12100 = 10000,Answer: Rs 10,000
A = P(1 + R/100)T,12100 = P(110/100)2 = P × 12100/10000,P = 12100 × 10000/12100 = 10000,উত্তৰ: 10,000 টকা
Q69. The amount after 2 years on a sum at 10% per annum compounded annually is Rs 6,050. Find the principal.
বাৰ্ষিক 10% চক্ৰবৃদ্ধি সুতত 2 বছৰ পিছত মুঠ ধন 6,050 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: A = P(1 + R/100)T,6050 = P(110/100)2 = P × 12100/10000,P = 6050 × 10000/12100 = 5000,Answer: Rs 5,000
A = P(1 + R/100)T,6050 = P(110/100)2 = P × 12100/10000,P = 6050 × 10000/12100 = 5000,উত্তৰ: 5,000 টকা
Q70. The amount after 2 years on a sum at 20% per annum compounded annually is Rs 14,400. Find the principal.
বাৰ্ষিক 20% চক্ৰবৃদ্ধি সুতত 2 বছৰ পিছত মুঠ ধন 14,400 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: A = P(1 + R/100)T,14400 = P(120/100)2 = P × 14400/10000,P = 14400 × 10000/14400 = 10000,Answer: Rs 10,000
A = P(1 + R/100)T,14400 = P(120/100)2 = P × 14400/10000,P = 14400 × 10000/14400 = 10000,উত্তৰ: 10,000 টকা
Q71. The amount after 3 years on a sum at 10% per annum compounded annually is Rs 13,310. Find the principal.
বাৰ্ষিক 10% চক্ৰবৃদ্ধি সুতত 3 বছৰ পিছত মুঠ ধন 13,310 টকা হয়। মূলধন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: A = P(1 + R/100)T,13310 = P(110/100)3 = P × 1331000/1000000,P = 13310 × 1000000/1331000 = 10000,Answer: Rs 10,000
A = P(1 + R/100)T,13310 = P(110/100)3 = P × 1331000/1000000,P = 13310 × 1000000/1331000 = 10000,উত্তৰ: 10,000 টকা
Q72. Find the compound interest on Rs 10,000 at 10% per annum for 1 year, interest compounded half-yearly.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 1 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় কৰা, সুত অৰ্ধ-বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হয়।
Answer: For half-yearly: A = P(1 + R/200)2T,= 10000(1 + 10/200)2×1,= 10000 × (1.01.0)2 = 11025,CI = 11025 − 10000 = 1025,Answer: Rs 1,025
অৰ্ধ-বাৰ্ষিক বাবে: A = P(1 + R/200)2T,= 10000(1 + 10/200)2×1,= 10000 × (1.01.0)2 = 11025,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = 11025 − 10000 = 1025,উত্তৰ: 1,025 টকা
Q73. Find the compound interest on Rs 8,000 at 10% per annum for 1 year, interest compounded half-yearly.
8,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 1 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় কৰা, সুত অৰ্ধ-বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হয়।
Answer: For half-yearly: A = P(1 + R/200)2T,= 8000(1 + 10/200)2×1,= 8000 × (1.01.0)2 = 8820,CI = 8820 − 8000 = 820,Answer: Rs 820
অৰ্ধ-বাৰ্ষিক বাবে: A = P(1 + R/200)2T,= 8000(1 + 10/200)2×1,= 8000 × (1.01.0)2 = 8820,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = 8820 − 8000 = 820,উত্তৰ: 820 টকা
Q74. Find the compound interest on Rs 40,000 at 10% per annum for 1 year, interest compounded half-yearly.
40,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 1 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় কৰা, সুত অৰ্ধ-বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হয়।
Answer: For half-yearly: A = P(1 + R/200)2T,= 40000(1 + 10/200)2×1,= 40000 × (1.01.0)2 = 44100,CI = 44100 − 40000 = 4100,Answer: Rs 4,100
অৰ্ধ-বাৰ্ষিক বাবে: A = P(1 + R/200)2T,= 40000(1 + 10/200)2×1,= 40000 × (1.01.0)2 = 44100,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = 44100 − 40000 = 4100,উত্তৰ: 4,100 টকা
Q75. Find the compound interest on Rs 20,000 at 10% per annum for 1 year, interest compounded half-yearly.
20,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 1 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় কৰা, সুত অৰ্ধ-বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হয়।
Answer: For half-yearly: A = P(1 + R/200)2T,= 20000(1 + 10/200)2×1,= 20000 × (1.01.0)2 = 22050,CI = 22050 − 20000 = 2050,Answer: Rs 2,050
অৰ্ধ-বাৰ্ষিক বাবে: A = P(1 + R/200)2T,= 20000(1 + 10/200)2×1,= 20000 × (1.01.0)2 = 22050,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = 22050 − 20000 = 2050,উত্তৰ: 2,050 টকা
Q76. Find the compound interest on Rs 10,000 at 20% per annum for 1 year, interest compounded half-yearly.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 20% হাৰত 1 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় কৰা, সুত অৰ্ধ-বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হয়।
Answer: For half-yearly: A = P(1 + R/200)2T,= 10000(1 + 20/200)2×1,= 10000 × (1.02.0)2 = 12100,CI = 12100 − 10000 = 2100,Answer: Rs 2,100
অৰ্ধ-বাৰ্ষিক বাবে: A = P(1 + R/200)2T,= 10000(1 + 20/200)2×1,= 10000 × (1.02.0)2 = 12100,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = 12100 − 10000 = 2100,উত্তৰ: 2,100 টকা
Q77. Find the difference between the compound interest and simple interest on Rs 10,000 at 10% per annum for 2 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত আৰু সৰল সুতৰ পাৰ্থক্য নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Difference for 2 years = P × (R/100)²,= 10000 × (10/100)²,= 10000 × 100/10000 = 100,Answer: Rs 100
2 বছৰৰ পাৰ্থক্য = P × (R/100)²,= 10000 × (10/100)²,= 10000 × 100/10000 = 100,উত্তৰ: 100 টকা
Q78. Find the difference between the compound interest and simple interest on Rs 5,000 at 10% per annum for 2 years.
5,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত আৰু সৰল সুতৰ পাৰ্থক্য নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Difference for 2 years = P × (R/100)²,= 5000 × (10/100)²,= 5000 × 100/10000 = 50,Answer: Rs 50
2 বছৰৰ পাৰ্থক্য = P × (R/100)²,= 5000 × (10/100)²,= 5000 × 100/10000 = 50,উত্তৰ: 50 টকা
Q79. Find the difference between the compound interest and simple interest on Rs 10,000 at 5% per annum for 2 years.
10,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 5% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত আৰু সৰল সুতৰ পাৰ্থক্য নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Difference for 2 years = P × (R/100)²,= 10000 × (5/100)²,= 10000 × 25/10000 = 25,Answer: Rs 25
2 বছৰৰ পাৰ্থক্য = P × (R/100)²,= 10000 × (5/100)²,= 10000 × 25/10000 = 25,উত্তৰ: 25 টকা
Q80. Find the difference between the compound interest and simple interest on Rs 20,000 at 10% per annum for 2 years.
20,000 টকা ৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত আৰু সৰল সুতৰ পাৰ্থক্য নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Difference for 2 years = P × (R/100)²,= 20000 × (10/100)²,= 20000 × 100/10000 = 200,Answer: Rs 200
2 বছৰৰ পাৰ্থক্য = P × (R/100)²,= 20000 × (10/100)²,= 20000 × 100/10000 = 200,উত্তৰ: 200 টকা
Q81. Find the difference between the compound interest and simple interest on Rs 10000 at 10% per annum for 3 years.
10000 টকাৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 3 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত আৰু সৰল সুতৰ পাৰ্থক্য নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: SI = (10000 × 10 × 3)/100 = 3000.,CI = 10000(1.1)³ − 10000 = 13310 − 10000 = 3310.,Difference = 3310 − 3000 = 310,Answer: Rs 310
সাধাৰণ সুত = (10000 × 10 × 3)/100 = 3000।,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = 10000(1.1)³ − 10000 = 13310 − 10000 = 3310।,পাৰ্থক্য = 3310 − 3000 = 310,উত্তৰ: ৩১০ টকা
Q82. The compound interest on Rs 1000 for 2 years is Rs 210. Find the rate of interest per annum.
1000 টকাৰ 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত 210 টকা। বাৰ্ষিক সুতৰ হাৰ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Amount = 1000 + 210 = 1210.,A = P(1 + R/100)² => 1210 = 1000(1 + R/100)²,(1 + R/100)² = 1210/1000 = 1.21,1 + R/100 = 1.1 => R = 10%,Answer: 10%
মুঠ ধন = 1000 + 210 = 1210।,A = P(1 + R/100)² => 1210 = 1000(1 + R/100)²,(1 + R/100)² = 1210/1000 = 1.21,1 + R/100 = 1.1 => R = 10%,উত্তৰ: 10%
Q83. The amount on Rs 10000 at 10% per annum compounded annually for 2 years is?
10000 টকাৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰলৈ বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হোৱা মুঠ ধন কিমান?
Answer: A = P(1 + R/100)²,= 10000 × (110/100)²,= 10000 × 121/100 = 12100,Answer: Rs 12100
A = P(1 + R/100)²,= 10000 × (110/100)²,= 10000 × 121/100 = 12100,উত্তৰ: ১২১০০ টকা
Q84. The compound interest on Rs 1000 at 10% per annum for 1 year, compounded annually, is?
1000 টকাৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 1 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত কিমান, বাৰ্ষিকভাৱে চক্ৰবৃদ্ধি হয়?
Answer: CI for 1 year = P × R/100,= 1000 × 10/100 = 100,Answer: Rs 100
1 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত = P × R/100,= 1000 × 10/100 = 100,উত্তৰ: ১০০ টকা
Q85. Find the compound interest on Rs 20000 at 10% per annum for 2 years.
20000 টকাৰ ওপৰত বাৰ্ষিক 10% হাৰত 2 বছৰৰ চক্ৰবৃদ্ধি সুত নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: A = 20000 × (110/100)² = 20000 × 1.21 = 24200,CI = 24200 − 20000 = 4200,Answer: Rs 4200
A = 20000 × (110/100)² = 20000 × 1.21 = 24200,চক্ৰবৃদ্ধি সুত = 24200 − 20000 = 4200,উত্তৰ: ৪২০০ টকা