57 Questions with Answers
Q1. Find the value of sin 30°.
sin 30° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, sin 30° = 1/2.,Answer: 1/2
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, sin 30° = 1/2।,উত্তৰ: 1/2
Q2. Find the value of sin 45°.
sin 45° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, sin 45° = 1/√2.,Answer: 1/√2
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, sin 45° = 1/√2।,উত্তৰ: 1/√2
Q3. Find the value of sin 60°.
sin 60° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, sin 60° = √3/2.,Answer: √3/2
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, sin 60° = √3/2।,উত্তৰ: √3/2
Q4. Find the value of cos 30°.
cos 30° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, cos 30° = √3/2.,Answer: √3/2
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, cos 30° = √3/2।,উত্তৰ: √3/2
Q5. Find the value of cos 45°.
cos 45° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, cos 45° = 1/√2.,Answer: 1/√2
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, cos 45° = 1/√2।,উত্তৰ: 1/√2
Q6. Find the value of cos 60°.
cos 60° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, cos 60° = 1/2.,Answer: 1/2
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, cos 60° = 1/2।,উত্তৰ: 1/2
Q7. Find the value of tan 30°.
tan 30° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, tan 30° = 1/√3.,Answer: 1/√3
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, tan 30° = 1/√3।,উত্তৰ: 1/√3
Q8. Find the value of tan 45°.
tan 45° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, tan 45° = 1.,Answer: 1
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, tan 45° = 1।,উত্তৰ: 1
Q9. Find the value of tan 60°.
tan 60° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, tan 60° = √3.,Answer: √3
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, tan 60° = √3।,উত্তৰ: √3
Q10. Find the value of sin 90°.
sin 90° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, sin 90° = 1.,Answer: 1
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, sin 90° = 1।,উত্তৰ: 1
Q11. Find the value of cos 0°.
cos 0° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, cos 0° = 1.,Answer: 1
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, cos 0° = 1।,উত্তৰ: 1
Q12. Find the value of cos 90°.
cos 90° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, cos 90° = 0.,Answer: 0
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, cos 90° = 0।,উত্তৰ: 0
Q13. Find the value of sin 0°.
sin 0° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, sin 0° = 0.,Answer: 0
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, sin 0° = 0।,উত্তৰ: 0
Q14. Find the value of tan 0°.
tan 0° ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: From the standard trigonometric table, tan 0° = 0.,Answer: 0
মানক ত্ৰিকোণমিতি তালিকাৰ পৰা, tan 0° = 0।,উত্তৰ: 0
Q15. Find the value of: sin² 30° + cos² 30°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: sin² 30° + cos² 30°।
Answer: Using standard values: sin² 30° + cos² 30°.,= 1,Answer: 1
মানক মান ব্যৱহাৰ কৰি: sin² 30° + cos² 30°।,= 1,উত্তৰ: 1
Q16. Find the value of: sin 30° × cos 60°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: sin 30° × cos 60°।
Answer: Using standard values: sin 30° × cos 60°.,= 1/4,Answer: 1/4
মানক মান ব্যৱহাৰ কৰি: sin 30° × cos 60°।,= 1/4,উত্তৰ: 1/4
Q17. Find the value of: tan 45° + tan 30° × tan 60°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: tan 45° + tan 30° × tan 60°।
Answer: Using standard values: tan 45° + tan 30° × tan 60°.,= 2,Answer: 2
মানক মান ব্যৱহাৰ কৰি: tan 45° + tan 30° × tan 60°।,= 2,উত্তৰ: 2
Q18. Find the value of: sin 60° × cos 30°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: sin 60° × cos 30°।
Answer: Using standard values: sin 60° × cos 30°.,= 3/4,Answer: 3/4
মানক মান ব্যৱহাৰ কৰি: sin 60° × cos 30°।,= 3/4,উত্তৰ: 3/4
Q19. Find the value of: sin 45° × cos 45°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: sin 45° × cos 45°।
Answer: Using standard values: sin 45° × cos 45°.,= 1/2,Answer: 1/2
মানক মান ব্যৱহাৰ কৰি: sin 45° × cos 45°।,= 1/2,উত্তৰ: 1/2
Q20. Find the value of: 2 sin 30° + 3 cos 60°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: 2 sin 30° + 3 cos 60°।
Answer: Using standard values: 2 sin 30° + 3 cos 60°.,= 5/2,Answer: 5/2
মানক মান ব্যৱহাৰ কৰি: 2 sin 30° + 3 cos 60°।,= 5/2,উত্তৰ: 5/2
Q21. Find the value of: sin 90° − cos 0°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: sin 90° − cos 0°।
Answer: Using standard values: sin 90° − cos 0°.,= 0,Answer: 0
মানক মান ব্যৱহাৰ কৰি: sin 90° − cos 0°।,= 0,উত্তৰ: 0
Q22. Find the value of: tan 45° + cot 45°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: tan 45° + cot 45°।
Answer: Using standard values: tan 45° + cot 45°.,= 2,Answer: 2
মানক মান ব্যৱহাৰ কৰি: tan 45° + cot 45°।,= 2,উত্তৰ: 2
Q23. In a right-angled triangle, sin θ = 3/5. Find the value of cos θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 3/5। cos θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 3/5, so opposite = 3, hypotenuse = 5.,By Pythagoras, adjacent = √(5² − 3²) = √(16) = 4.,cos θ = 4/5,Answer: 4/5
দিয়া আছে sin θ = 3/5, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 3, অতিভুজ = 5।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(5² − 3²) = √(16) = 4।,cos θ = 4/5,উত্তৰ: 4/5
Q24. In a right-angled triangle, sin θ = 3/5. Find the value of tan θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 3/5। tan θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 3/5, so opposite = 3, hypotenuse = 5.,By Pythagoras, adjacent = √(5² − 3²) = √(16) = 4.,tan θ = 3/4,Answer: 3/4
দিয়া আছে sin θ = 3/5, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 3, অতিভুজ = 5।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(5² − 3²) = √(16) = 4।,tan θ = 3/4,উত্তৰ: 3/4
Q25. In a right-angled triangle, sin θ = 4/5. Find the value of sin θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 4/5। sin θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 4/5, so opposite = 4, hypotenuse = 5.,By Pythagoras, adjacent = √(5² − 4²) = √(9) = 3.,sin θ = 4/3,Answer: 4/3
দিয়া আছে sin θ = 4/5, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 4, অতিভুজ = 5।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(5² − 4²) = √(9) = 3।,sin θ = 4/3,উত্তৰ: 4/3
Q26. In a right-angled triangle, sin θ = 5/13. Find the value of cos θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 5/13। cos θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 5/13, so opposite = 5, hypotenuse = 13.,By Pythagoras, adjacent = √(13² − 5²) = √(144) = 12.,cos θ = 12/13,Answer: 12/13
দিয়া আছে sin θ = 5/13, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 5, অতিভুজ = 13।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(13² − 5²) = √(144) = 12।,cos θ = 12/13,উত্তৰ: 12/13
Q27. In a right-angled triangle, sin θ = 5/13. Find the value of tan θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 5/13। tan θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 5/13, so opposite = 5, hypotenuse = 13.,By Pythagoras, adjacent = √(13² − 5²) = √(144) = 12.,tan θ = 5/12,Answer: 5/12
দিয়া আছে sin θ = 5/13, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 5, অতিভুজ = 13।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(13² − 5²) = √(144) = 12।,tan θ = 5/12,উত্তৰ: 5/12
Q28. In a right-angled triangle, sin θ = 12/13. Find the value of sin θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 12/13। sin θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 12/13, so opposite = 12, hypotenuse = 13.,By Pythagoras, adjacent = √(13² − 12²) = √(25) = 5.,sin θ = 12/5,Answer: 12/5
দিয়া আছে sin θ = 12/13, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 12, অতিভুজ = 13।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(13² − 12²) = √(25) = 5।,sin θ = 12/5,উত্তৰ: 12/5
Q29. In a right-angled triangle, sin θ = 7/25. Find the value of cos θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 7/25। cos θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 7/25, so opposite = 7, hypotenuse = 25.,By Pythagoras, adjacent = √(25² − 7²) = √(576) = 24.,cos θ = 24/25,Answer: 24/25
দিয়া আছে sin θ = 7/25, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 7, অতিভুজ = 25।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(25² − 7²) = √(576) = 24।,cos θ = 24/25,উত্তৰ: 24/25
Q30. In a right-angled triangle, sin θ = 8/17. Find the value of tan θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 8/17। tan θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 8/17, so opposite = 8, hypotenuse = 17.,By Pythagoras, adjacent = √(17² − 8²) = √(225) = 15.,tan θ = 8/15,Answer: 8/15
দিয়া আছে sin θ = 8/17, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 8, অতিভুজ = 17।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(17² − 8²) = √(225) = 15।,tan θ = 8/15,উত্তৰ: 8/15
Q31. In a right-angled triangle, sin θ = 15/17. Find the value of sin θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 15/17। sin θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 15/17, so opposite = 15, hypotenuse = 17.,By Pythagoras, adjacent = √(17² − 15²) = √(64) = 8.,sin θ = 15/8,Answer: 15/8
দিয়া আছে sin θ = 15/17, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 15, অতিভুজ = 17।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(17² − 15²) = √(64) = 8।,sin θ = 15/8,উত্তৰ: 15/8
Q32. In a right-angled triangle, sin θ = 9/41. Find the value of cos θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 9/41। cos θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 9/41, so opposite = 9, hypotenuse = 41.,By Pythagoras, adjacent = √(41² − 9²) = √(1600) = 40.,cos θ = 40/41,Answer: 40/41
দিয়া আছে sin θ = 9/41, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 9, অতিভুজ = 41।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(41² − 9²) = √(1600) = 40।,cos θ = 40/41,উত্তৰ: 40/41
Q33. In a right-angled triangle, sin θ = 24/25. Find the value of cos θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 24/25। cos θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 24/25, so opposite = 24, hypotenuse = 25.,By Pythagoras, adjacent = √(25² − 24²) = √(49) = 7.,cos θ = 7/25,Answer: 7/25
দিয়া আছে sin θ = 24/25, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 24, অতিভুজ = 25।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(25² − 24²) = √(49) = 7।,cos θ = 7/25,উত্তৰ: 7/25
Q34. In a right-angled triangle, sin θ = 8/17. Find the value of sin θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, sin θ = 8/17। sin θ ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given sin θ = 8/17, so opposite = 8, hypotenuse = 17.,By Pythagoras, adjacent = √(17² − 8²) = √(225) = 15.,sin θ = 8/15,Answer: 8/15
দিয়া আছে sin θ = 8/17, সেয়ে বিপৰীত বাহু = 8, অতিভুজ = 17।,পাইথাগোৰাছ মতে, সন্নিহিত বাহু = √(17² − 8²) = √(225) = 15।,sin θ = 8/15,উত্তৰ: 8/15
Q35. Find the value of: sin² 45° + cos² 45°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: sin² 45° + cos² 45°।
Answer: Using the identity sin²θ + cos²θ = 1.,sin² 45° + cos² 45° = 1,Answer: 1
sin²θ + cos²θ = 1 অভেদটো ব্যৱহাৰ কৰি।,sin² 45° + cos² 45° = 1,উত্তৰ: 1
Q36. Find the value of: sin² 30° + cos² 60°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: sin² 30° + cos² 60°।
Answer: Using the identity sin²θ + cos²θ = 1.,sin² 30° + cos² 60° = 1,Answer: 1
sin²θ + cos²θ = 1 অভেদটো ব্যৱহাৰ কৰি।,sin² 30° + cos² 60° = 1,উত্তৰ: 1
Q37. Find the value of: 1 − sin² 60°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: 1 − sin² 60°।
Answer: Using the identity sin²θ + cos²θ = 1.,1 − sin² 60° = 1/4,Answer: 1/4
sin²θ + cos²θ = 1 অভেদটো ব্যৱহাৰ কৰি।,1 − sin² 60° = 1/4,উত্তৰ: 1/4
Q38. Find the value of: 1 − cos² 45°.
মান নিৰ্ণয় কৰা: 1 − cos² 45°।
Answer: Using the identity sin²θ + cos²θ = 1.,1 − cos² 45° = 1/2,Answer: 1/2
sin²θ + cos²θ = 1 অভেদটো ব্যৱহাৰ কৰি।,1 − cos² 45° = 1/2,উত্তৰ: 1/2
Q39. Simplify: sin 30° − cos 60°. (Hint: sin(90° − θ) = cosθ)
সৰল কৰা: sin 30° − cos 60°। (ইংগিত: sin(90° − θ) = cosθ)
Answer: Since 30° + 60° = 90°, sin 30° = cos 60°.,So sin 30° − cos 60° = 0.,Answer: 0
যিহেতু 30° + 60° = 90°, সেয়ে sin 30° = cos 60°।,সেয়ে sin 30° − cos 60° = 0।,উত্তৰ: 0
Q40. Simplify: cos 40° − sin 50°. (Hint: cos(90° − θ) = sinθ)
সৰল কৰা: cos 40° − sin 50°। (ইংগিত: cos(90° − θ) = sinθ)
Answer: Since 40° + 50° = 90°, cos 40° = sin 50°.,So cos 40° − sin 50° = 0.,Answer: 0
যিহেতু 40° + 50° = 90°, সেয়ে cos 40° = sin 50°।,সেয়ে cos 40° − sin 50° = 0।,উত্তৰ: 0
Q41. Simplify: tan 20° − cot 70°. (Hint: tan(90° − θ) = cotθ)
সৰল কৰা: tan 20° − cot 70°। (ইংগিত: tan(90° − θ) = cotθ)
Answer: Since 20° + 70° = 90°, tan 20° = cot 70°.,So tan 20° − cot 70° = 0.,Answer: 0
যিহেতু 20° + 70° = 90°, সেয়ে tan 20° = cot 70°।,সেয়ে tan 20° − cot 70° = 0।,উত্তৰ: 0
Q42. Simplify: sin 50° − cos 40°. (Hint: sin(90° − θ) = cosθ)
সৰল কৰা: sin 50° − cos 40°। (ইংগিত: sin(90° − θ) = cosθ)
Answer: Since 50° + 40° = 90°, sin 50° = cos 40°.,So sin 50° − cos 40° = 0.,Answer: 0
যিহেতু 50° + 40° = 90°, সেয়ে sin 50° = cos 40°।,সেয়ে sin 50° − cos 40° = 0।,উত্তৰ: 0
Q43. Simplify: tan 60° − cot 30°. (Hint: tan(90° − θ) = cotθ)
সৰল কৰা: tan 60° − cot 30°। (ইংগিত: tan(90° − θ) = cotθ)
Answer: Since 60° + 30° = 90°, tan 60° = cot 30°.,So tan 60° − cot 30° = 0.,Answer: 0
যিহেতু 60° + 30° = 90°, সেয়ে tan 60° = cot 30°।,সেয়ে tan 60° − cot 30° = 0।,উত্তৰ: 0
Q44. Simplify: cos 70° − sin 20°. (Hint: cos(90° − θ) = sinθ)
সৰল কৰা: cos 70° − sin 20°। (ইংগিত: cos(90° − θ) = sinθ)
Answer: Since 70° + 20° = 90°, cos 70° = sin 20°.,So cos 70° − sin 20° = 0.,Answer: 0
যিহেতু 70° + 20° = 90°, সেয়ে cos 70° = sin 20°।,সেয়ে cos 70° − sin 20° = 0।,উত্তৰ: 0
Q45. Simplify: sin 25° − cos 65°. (Hint: sin(90° − θ) = cosθ)
সৰল কৰা: sin 25° − cos 65°। (ইংগিত: sin(90° − θ) = cosθ)
Answer: Since 25° + 65° = 90°, sin 25° = cos 65°.,So sin 25° − cos 65° = 0.,Answer: 0
যিহেতু 25° + 65° = 90°, সেয়ে sin 25° = cos 65°।,সেয়ে sin 25° − cos 65° = 0।,উত্তৰ: 0
Q46. Simplify: tan 45° − cot 45°. (Hint: tan(90° − θ) = cotθ)
সৰল কৰা: tan 45° − cot 45°। (ইংগিত: tan(90° − θ) = cotθ)
Answer: Since 45° + 45° = 90°, tan 45° = cot 45°.,So tan 45° − cot 45° = 0.,Answer: 0
যিহেতু 45° + 45° = 90°, সেয়ে tan 45° = cot 45°।,সেয়ে tan 45° − cot 45° = 0।,উত্তৰ: 0
Q47. The angle of elevation of the sun is 60°. If a tower of height 100 m casts a shadow, find the length of the shadow.
সূৰ্যৰ উন্নতি কোণ 60°। 100 মি. ওখ এটা মিনাৰৰ ছাঁৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: tan θ = height / shadow length,tan 60° = 100/shadow,shadow = 100/tan 60° = 100/√3 m,Answer: 100/√3 m
tan θ = উচ্চতা / ছাঁৰ দীঘ,tan 60° = 100/ছাঁ,ছাঁ = 100/tan 60° = 100/√3 মি.,উত্তৰ: 100/√3 মি.
Q48. The angle of elevation of the sun is 45°. If a tower of height 50 m casts a shadow, find the length of the shadow.
সূৰ্যৰ উন্নতি কোণ 45°। 50 মি. ওখ এটা মিনাৰৰ ছাঁৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: tan θ = height / shadow length,tan 45° = 50/shadow,shadow = 50/tan 45° = 50 m,Answer: 50 m
tan θ = উচ্চতা / ছাঁৰ দীঘ,tan 45° = 50/ছাঁ,ছাঁ = 50/tan 45° = 50 মি.,উত্তৰ: 50 মি.
Q49. The angle of elevation of the sun is 30°. If a tower of height 100 m casts a shadow, find the length of the shadow.
সূৰ্যৰ উন্নতি কোণ 30°। 100 মি. ওখ এটা মিনাৰৰ ছাঁৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: tan θ = height / shadow length,tan 30° = 100/shadow,shadow = 100/tan 30° = 100√3 m,Answer: 100√3 m
tan θ = উচ্চতা / ছাঁৰ দীঘ,tan 30° = 100/ছাঁ,ছাঁ = 100/tan 30° = 100√3 মি.,উত্তৰ: 100√3 মি.
Q50. The angle of elevation of the sun is 60°. If a tower of height 60 m casts a shadow, find the length of the shadow.
সূৰ্যৰ উন্নতি কোণ 60°। 60 মি. ওখ এটা মিনাৰৰ ছাঁৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: tan θ = height / shadow length,tan 60° = 60/shadow,shadow = 60/tan 60° = 60/√3 m,Answer: 60/√3 m
tan θ = উচ্চতা / ছাঁৰ দীঘ,tan 60° = 60/ছাঁ,ছাঁ = 60/tan 60° = 60/√3 মি.,উত্তৰ: 60/√3 মি.
Q51. The angle of elevation of the sun is 45°. If a tower of height 100 m casts a shadow, find the length of the shadow.
সূৰ্যৰ উন্নতি কোণ 45°। 100 মি. ওখ এটা মিনাৰৰ ছাঁৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: tan θ = height / shadow length,tan 45° = 100/shadow,shadow = 100/tan 45° = 100 m,Answer: 100 m
tan θ = উচ্চতা / ছাঁৰ দীঘ,tan 45° = 100/ছাঁ,ছাঁ = 100/tan 45° = 100 মি.,উত্তৰ: 100 মি.
Q52. The angle of elevation of the sun is 30°. If a tower of height 60 m casts a shadow, find the length of the shadow.
সূৰ্যৰ উন্নতি কোণ 30°। 60 মি. ওখ এটা মিনাৰৰ ছাঁৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: tan θ = height / shadow length,tan 30° = 60/shadow,shadow = 60/tan 30° = 60√3 m,Answer: 60√3 m
tan θ = উচ্চতা / ছাঁৰ দীঘ,tan 30° = 60/ছাঁ,ছাঁ = 60/tan 30° = 60√3 মি.,উত্তৰ: 60√3 মি.
Q53. In a right-angled triangle, if the side opposite angle θ is 3 and the adjacent side is 4, find tan θ.
এটা সমকোণী ত্ৰিভূজত, θ কোণৰ বিপৰীত বাহু 3 আৰু সন্নিহিত বাহু 4 হ'লে tan θ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: tan θ = opposite/adjacent,= 3/4,Answer: 3/4
tan θ = বিপৰীত বাহু/সন্নিহিত বাহু,= 3/4,উত্তৰ: 3/4
Q54. The value of sec 60° is?
sec 60° ৰ মান কিমান?
Answer: sec θ = 1/cos θ.,cos 60° = 1/2.,sec 60° = 1/(1/2) = 2.,Answer: 2
sec θ = 1/cos θ।,cos 60° = 1/2।,sec 60° = 1/(1/2) = 2।,উত্তৰ: 2
Q55. The value of cosec 30° is?
cosec 30° ৰ মান কিমান?
Answer: cosec θ = 1/sin θ.,sin 30° = 1/2.,cosec 30° = 1/(1/2) = 2.,Answer: 2
cosec θ = 1/sin θ।,sin 30° = 1/2।,cosec 30° = 1/(1/2) = 2।,উত্তৰ: 2
Q56. The value of cot 45° is?
cot 45° ৰ মান কিমান?
Answer: cot θ = 1/tan θ.,tan 45° = 1.,cot 45° = 1.,Answer: 1
cot θ = 1/tan θ।,tan 45° = 1।,cot 45° = 1।,উত্তৰ: 1
Q57. sin 30° cos 60° + cos 30° sin 60° = ?
sin 30° cos 60° + cos 30° sin 60° = ?
Answer: sin 30° = 1/2, cos 60° = 1/2.,cos 30° = √3/2, sin 60° = √3/2.,= (1/2)(1/2) + (√3/2)(√3/2) = 1/4 + 3/4 = 1.,Answer: 1
sin 30° = 1/2, cos 60° = 1/2।,cos 30° = √3/2, sin 60° = √3/2।,= (1/2)(1/2) + (√3/2)(√3/2) = 1/4 + 3/4 = 1।,উত্তৰ: 1