93 Questions with Answers
Q1. Find the area of a rectangle whose length is 10 cm and breadth is 8 cm.
দীঘ 10 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 8 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rectangle = length × breadth,= 10 × 8 = 80 cm²,Answer: 80 cm²
আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল = দীঘ × প্ৰস্থ,= 10 × 8 = 80 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 80 বৰ্গ চে.মি.
Q2. Find the area of a rectangle whose length is 12 cm and breadth is 5 cm.
দীঘ 12 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 5 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rectangle = length × breadth,= 12 × 5 = 60 cm²,Answer: 60 cm²
আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল = দীঘ × প্ৰস্থ,= 12 × 5 = 60 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 60 বৰ্গ চে.মি.
Q3. Find the area of a rectangle whose length is 15 cm and breadth is 8 cm.
দীঘ 15 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 8 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rectangle = length × breadth,= 15 × 8 = 120 cm²,Answer: 120 cm²
আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল = দীঘ × প্ৰস্থ,= 15 × 8 = 120 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 120 বৰ্গ চে.মি.
Q4. Find the area of a rectangle whose length is 20 cm and breadth is 15 cm.
দীঘ 20 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 15 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rectangle = length × breadth,= 20 × 15 = 300 cm²,Answer: 300 cm²
আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল = দীঘ × প্ৰস্থ,= 20 × 15 = 300 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 300 বৰ্গ চে.মি.
Q5. Find the area of a rectangle whose length is 18 cm and breadth is 10 cm.
দীঘ 18 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 10 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rectangle = length × breadth,= 18 × 10 = 180 cm²,Answer: 180 cm²
আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল = দীঘ × প্ৰস্থ,= 18 × 10 = 180 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 180 বৰ্গ চে.মি.
Q6. Find the area of a rectangle whose length is 14 cm and breadth is 9 cm.
দীঘ 14 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 9 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rectangle = length × breadth,= 14 × 9 = 126 cm²,Answer: 126 cm²
আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল = দীঘ × প্ৰস্থ,= 14 × 9 = 126 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 126 বৰ্গ চে.মি.
Q7. Find the area of a rectangle whose length is 16 cm and breadth is 12 cm.
দীঘ 16 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 12 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rectangle = length × breadth,= 16 × 12 = 192 cm²,Answer: 192 cm²
আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল = দীঘ × প্ৰস্থ,= 16 × 12 = 192 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 192 বৰ্গ চে.মি.
Q8. Find the area of a rectangle whose length is 24 cm and breadth is 10 cm.
দীঘ 24 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 10 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rectangle = length × breadth,= 24 × 10 = 240 cm²,Answer: 240 cm²
আয়তৰ ক্ষেত্ৰফল = দীঘ × প্ৰস্থ,= 24 × 10 = 240 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 240 বৰ্গ চে.মি.
Q9. Find the perimeter of a rectangle whose length is 10 cm and breadth is 8 cm.
দীঘ 10 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 8 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of rectangle = 2(length + breadth),= 2 × (10 + 8) = 2 × 18 = 36 cm,Answer: 36 cm
আয়তৰ পৰিসীমা = 2(দীঘ + প্ৰস্থ),= 2 × (10 + 8) = 2 × 18 = 36 চে.মি.,উত্তৰ: 36 চে.মি.
Q10. Find the perimeter of a rectangle whose length is 12 cm and breadth is 5 cm.
দীঘ 12 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 5 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of rectangle = 2(length + breadth),= 2 × (12 + 5) = 2 × 17 = 34 cm,Answer: 34 cm
আয়তৰ পৰিসীমা = 2(দীঘ + প্ৰস্থ),= 2 × (12 + 5) = 2 × 17 = 34 চে.মি.,উত্তৰ: 34 চে.মি.
Q11. Find the perimeter of a rectangle whose length is 15 cm and breadth is 8 cm.
দীঘ 15 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 8 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of rectangle = 2(length + breadth),= 2 × (15 + 8) = 2 × 23 = 46 cm,Answer: 46 cm
আয়তৰ পৰিসীমা = 2(দীঘ + প্ৰস্থ),= 2 × (15 + 8) = 2 × 23 = 46 চে.মি.,উত্তৰ: 46 চে.মি.
Q12. Find the perimeter of a rectangle whose length is 20 cm and breadth is 15 cm.
দীঘ 20 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 15 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of rectangle = 2(length + breadth),= 2 × (20 + 15) = 2 × 35 = 70 cm,Answer: 70 cm
আয়তৰ পৰিসীমা = 2(দীঘ + প্ৰস্থ),= 2 × (20 + 15) = 2 × 35 = 70 চে.মি.,উত্তৰ: 70 চে.মি.
Q13. Find the perimeter of a rectangle whose length is 18 cm and breadth is 10 cm.
দীঘ 18 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 10 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of rectangle = 2(length + breadth),= 2 × (18 + 10) = 2 × 28 = 56 cm,Answer: 56 cm
আয়তৰ পৰিসীমা = 2(দীঘ + প্ৰস্থ),= 2 × (18 + 10) = 2 × 28 = 56 চে.মি.,উত্তৰ: 56 চে.মি.
Q14. Find the perimeter of a rectangle whose length is 14 cm and breadth is 9 cm.
দীঘ 14 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 9 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of rectangle = 2(length + breadth),= 2 × (14 + 9) = 2 × 23 = 46 cm,Answer: 46 cm
আয়তৰ পৰিসীমা = 2(দীঘ + প্ৰস্থ),= 2 × (14 + 9) = 2 × 23 = 46 চে.মি.,উত্তৰ: 46 চে.মি.
Q15. Find the perimeter of a rectangle whose length is 16 cm and breadth is 12 cm.
দীঘ 16 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 12 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of rectangle = 2(length + breadth),= 2 × (16 + 12) = 2 × 28 = 56 cm,Answer: 56 cm
আয়তৰ পৰিসীমা = 2(দীঘ + প্ৰস্থ),= 2 × (16 + 12) = 2 × 28 = 56 চে.মি.,উত্তৰ: 56 চে.মি.
Q16. Find the perimeter of a rectangle whose length is 24 cm and breadth is 10 cm.
দীঘ 24 চে.মি. আৰু প্ৰস্থ 10 চে.মি. হোৱা এটা আয়তৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of rectangle = 2(length + breadth),= 2 × (24 + 10) = 2 × 34 = 68 cm,Answer: 68 cm
আয়তৰ পৰিসীমা = 2(দীঘ + প্ৰস্থ),= 2 × (24 + 10) = 2 × 34 = 68 চে.মি.,উত্তৰ: 68 চে.মি.
Q17. Find the area of a square whose side is 6 cm.
বাহু 6 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of square = side²,= 6² = 36 cm²,Answer: 36 cm²
বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল = বাহু²,= 6² = 36 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 36 বৰ্গ চে.মি.
Q18. Find the area of a square whose side is 9 cm.
বাহু 9 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of square = side²,= 9² = 81 cm²,Answer: 81 cm²
বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল = বাহু²,= 9² = 81 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 81 বৰ্গ চে.মি.
Q19. Find the area of a square whose side is 12 cm.
বাহু 12 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of square = side²,= 12² = 144 cm²,Answer: 144 cm²
বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল = বাহু²,= 12² = 144 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 144 বৰ্গ চে.মি.
Q20. Find the area of a square whose side is 15 cm.
বাহু 15 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of square = side²,= 15² = 225 cm²,Answer: 225 cm²
বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল = বাহু²,= 15² = 225 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 225 বৰ্গ চে.মি.
Q21. Find the area of a square whose side is 20 cm.
বাহু 20 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of square = side²,= 20² = 400 cm²,Answer: 400 cm²
বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল = বাহু²,= 20² = 400 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 400 বৰ্গ চে.মি.
Q22. Find the area of a square whose side is 25 cm.
বাহু 25 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of square = side²,= 25² = 625 cm²,Answer: 625 cm²
বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল = বাহু²,= 25² = 625 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 625 বৰ্গ চে.মি.
Q23. Find the area of a square whose side is 11 cm.
বাহু 11 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of square = side²,= 11² = 121 cm²,Answer: 121 cm²
বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল = বাহু²,= 11² = 121 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 121 বৰ্গ চে.মি.
Q24. Find the area of a square whose side is 14 cm.
বাহু 14 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of square = side²,= 14² = 196 cm²,Answer: 196 cm²
বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল = বাহু²,= 14² = 196 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 196 বৰ্গ চে.মি.
Q25. Find the perimeter of a square whose side is 6 cm.
বাহু 6 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of square = 4 × side,= 4 × 6 = 24 cm,Answer: 24 cm
বৰ্গৰ পৰিসীমা = 4 × বাহু,= 4 × 6 = 24 চে.মি.,উত্তৰ: 24 চে.মি.
Q26. Find the perimeter of a square whose side is 9 cm.
বাহু 9 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of square = 4 × side,= 4 × 9 = 36 cm,Answer: 36 cm
বৰ্গৰ পৰিসীমা = 4 × বাহু,= 4 × 9 = 36 চে.মি.,উত্তৰ: 36 চে.মি.
Q27. Find the perimeter of a square whose side is 12 cm.
বাহু 12 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of square = 4 × side,= 4 × 12 = 48 cm,Answer: 48 cm
বৰ্গৰ পৰিসীমা = 4 × বাহু,= 4 × 12 = 48 চে.মি.,উত্তৰ: 48 চে.মি.
Q28. Find the perimeter of a square whose side is 15 cm.
বাহু 15 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of square = 4 × side,= 4 × 15 = 60 cm,Answer: 60 cm
বৰ্গৰ পৰিসীমা = 4 × বাহু,= 4 × 15 = 60 চে.মি.,উত্তৰ: 60 চে.মি.
Q29. Find the perimeter of a square whose side is 20 cm.
বাহু 20 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of square = 4 × side,= 4 × 20 = 80 cm,Answer: 80 cm
বৰ্গৰ পৰিসীমা = 4 × বাহু,= 4 × 20 = 80 চে.মি.,উত্তৰ: 80 চে.মি.
Q30. Find the perimeter of a square whose side is 25 cm.
বাহু 25 চে.মি. হোৱা এটা বৰ্গৰ পৰিসীমা নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Perimeter of square = 4 × side,= 4 × 25 = 100 cm,Answer: 100 cm
বৰ্গৰ পৰিসীমা = 4 × বাহু,= 4 × 25 = 100 চে.মি.,উত্তৰ: 100 চে.মি.
Q31. The area of a square is 81 cm². Find its side.
এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল 81 বৰ্গ চে.মি.। বাহুৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: side = √area,= √81 = 9 cm,Answer: 9 cm
বাহু = √ক্ষেত্ৰফল,= √81 = 9 চে.মি.,উত্তৰ: 9 চে.মি.
Q32. The area of a square is 144 cm². Find its side.
এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল 144 বৰ্গ চে.মি.। বাহুৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: side = √area,= √144 = 12 cm,Answer: 12 cm
বাহু = √ক্ষেত্ৰফল,= √144 = 12 চে.মি.,উত্তৰ: 12 চে.মি.
Q33. The area of a square is 169 cm². Find its side.
এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল 169 বৰ্গ চে.মি.। বাহুৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: side = √area,= √169 = 13 cm,Answer: 13 cm
বাহু = √ক্ষেত্ৰফল,= √169 = 13 চে.মি.,উত্তৰ: 13 চে.মি.
Q34. The area of a square is 225 cm². Find its side.
এটা বৰ্গৰ ক্ষেত্ৰফল 225 বৰ্গ চে.মি.। বাহুৰ দীঘ নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: side = √area,= √225 = 15 cm,Answer: 15 cm
বাহু = √ক্ষেত্ৰফল,= √225 = 15 চে.মি.,উত্তৰ: 15 চে.মি.
Q35. Find the area of a circle of radius 3 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Area of circle = πr²,= (22/7) × 3² = (22/7) × 9,= 198/7 = 28 cm²,Answer: 28 cm²
বৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = πr²,= (22/7) × 3² = (22/7) × 9,= 198/7 = 28 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 28 বৰ্গ চে.মি.
Q36. Find the area of a circle of radius 4 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 4 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Area of circle = πr²,= (22/7) × 4² = (22/7) × 16,= 352/7 = 50 cm²,Answer: 50 cm²
বৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = πr²,= (22/7) × 4² = (22/7) × 16,= 352/7 = 50 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 50 বৰ্গ চে.মি.
Q37. Find the area of a circle of radius 5 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 5 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Area of circle = πr²,= (22/7) × 5² = (22/7) × 25,= 550/7 = 79 cm²,Answer: 79 cm²
বৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = πr²,= (22/7) × 5² = (22/7) × 25,= 550/7 = 79 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 79 বৰ্গ চে.মি.
Q38. Find the area of a circle of radius 6 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Area of circle = πr²,= (22/7) × 6² = (22/7) × 36,= 792/7 = 113 cm²,Answer: 113 cm²
বৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = πr²,= (22/7) × 6² = (22/7) × 36,= 792/7 = 113 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 113 বৰ্গ চে.মি.
Q39. Find the area of a circle of radius 7 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Area of circle = πr²,= (22/7) × 7² = (22/7) × 49,= 1078/7 = 154 cm²,Answer: 154 cm²
বৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = πr²,= (22/7) × 7² = (22/7) × 49,= 1078/7 = 154 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 154 বৰ্গ চে.মি.
Q40. Find the area of a circle of radius 8 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 8 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Area of circle = πr²,= (22/7) × 8² = (22/7) × 64,= 1408/7 = 201 cm²,Answer: 201 cm²
বৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = πr²,= (22/7) × 8² = (22/7) × 64,= 1408/7 = 201 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 201 বৰ্গ চে.মি.
Q41. Find the area of a circle of radius 10 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 10 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Area of circle = πr²,= (22/7) × 10² = (22/7) × 100,= 2200/7 = 314 cm²,Answer: 314 cm²
বৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = πr²,= (22/7) × 10² = (22/7) × 100,= 2200/7 = 314 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 314 বৰ্গ চে.মি.
Q42. Find the area of a circle of radius 14 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Area of circle = πr²,= (22/7) × 14² = (22/7) × 196,= 4312/7 = 616 cm²,Answer: 616 cm²
বৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = πr²,= (22/7) × 14² = (22/7) × 196,= 4312/7 = 616 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 616 বৰ্গ চে.মি.
Q43. Find the circumference of a circle of radius 3 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ পৰিধি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Circumference = 2πr,= 2 × (22/7) × 3,= 132/7 = 19 cm,Answer: 19 cm
পৰিধি = 2πr,= 2 × (22/7) × 3,= 132/7 = 19 চে.মি.,উত্তৰ: 19 চে.মি.
Q44. Find the circumference of a circle of radius 4 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 4 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ পৰিধি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Circumference = 2πr,= 2 × (22/7) × 4,= 176/7 = 25 cm,Answer: 25 cm
পৰিধি = 2πr,= 2 × (22/7) × 4,= 176/7 = 25 চে.মি.,উত্তৰ: 25 চে.মি.
Q45. Find the circumference of a circle of radius 5 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 5 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ পৰিধি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Circumference = 2πr,= 2 × (22/7) × 5,= 220/7 = 31 cm,Answer: 31 cm
পৰিধি = 2πr,= 2 × (22/7) × 5,= 220/7 = 31 চে.মি.,উত্তৰ: 31 চে.মি.
Q46. Find the circumference of a circle of radius 6 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ পৰিধি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Circumference = 2πr,= 2 × (22/7) × 6,= 264/7 = 38 cm,Answer: 38 cm
পৰিধি = 2πr,= 2 × (22/7) × 6,= 264/7 = 38 চে.মি.,উত্তৰ: 38 চে.মি.
Q47. Find the circumference of a circle of radius 7 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ পৰিধি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Circumference = 2πr,= 2 × (22/7) × 7,= 308/7 = 44 cm,Answer: 44 cm
পৰিধি = 2πr,= 2 × (22/7) × 7,= 308/7 = 44 চে.মি.,উত্তৰ: 44 চে.মি.
Q48. Find the circumference of a circle of radius 8 cm (take π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 8 চে.মি. হোৱা বৃত্ত এটাৰ পৰিধি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7 ধৰি)।
Answer: Circumference = 2πr,= 2 × (22/7) × 8,= 352/7 = 50 cm,Answer: 50 cm
পৰিধি = 2πr,= 2 × (22/7) × 8,= 352/7 = 50 চে.মি.,উত্তৰ: 50 চে.মি.
Q49. Find the area of a triangle with base 8 cm and height 5 cm.
ভূমি 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা ত্ৰিভূজ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of triangle = (1/2) × base × height,= (1/2) × 8 × 5,= 40/2 = 20 cm²,Answer: 20 cm²
ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × ভূমি × উচ্চতা,= (1/2) × 8 × 5,= 40/2 = 20 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 20 বৰ্গ চে.মি.
Q50. Find the area of a triangle with base 10 cm and height 6 cm.
ভূমি 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা ত্ৰিভূজ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of triangle = (1/2) × base × height,= (1/2) × 10 × 6,= 60/2 = 30 cm²,Answer: 30 cm²
ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × ভূমি × উচ্চতা,= (1/2) × 10 × 6,= 60/2 = 30 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 30 বৰ্গ চে.মি.
Q51. Find the area of a triangle with base 12 cm and height 7 cm.
ভূমি 12 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা ত্ৰিভূজ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of triangle = (1/2) × base × height,= (1/2) × 12 × 7,= 84/2 = 42 cm²,Answer: 42 cm²
ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × ভূমি × উচ্চতা,= (1/2) × 12 × 7,= 84/2 = 42 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 42 বৰ্গ চে.মি.
Q52. Find the area of a triangle with base 9 cm and height 8 cm.
ভূমি 9 চে.মি. আৰু উচ্চতা 8 চে.মি. হোৱা ত্ৰিভূজ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of triangle = (1/2) × base × height,= (1/2) × 9 × 8,= 72/2 = 36 cm²,Answer: 36 cm²
ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × ভূমি × উচ্চতা,= (1/2) × 9 × 8,= 72/2 = 36 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 36 বৰ্গ চে.মি.
Q53. Find the area of a triangle with base 14 cm and height 6 cm.
ভূমি 14 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা ত্ৰিভূজ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of triangle = (1/2) × base × height,= (1/2) × 14 × 6,= 84/2 = 42 cm²,Answer: 42 cm²
ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × ভূমি × উচ্চতা,= (1/2) × 14 × 6,= 84/2 = 42 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 42 বৰ্গ চে.মি.
Q54. Find the area of a triangle with base 15 cm and height 8 cm.
ভূমি 15 চে.মি. আৰু উচ্চতা 8 চে.মি. হোৱা ত্ৰিভূজ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of triangle = (1/2) × base × height,= (1/2) × 15 × 8,= 120/2 = 60 cm²,Answer: 60 cm²
ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × ভূমি × উচ্চতা,= (1/2) × 15 × 8,= 120/2 = 60 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 60 বৰ্গ চে.মি.
Q55. Find the area of a triangle with base 20 cm and height 9 cm.
ভূমি 20 চে.মি. আৰু উচ্চতা 9 চে.মি. হোৱা ত্ৰিভূজ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of triangle = (1/2) × base × height,= (1/2) × 20 × 9,= 180/2 = 90 cm²,Answer: 90 cm²
ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × ভূমি × উচ্চতা,= (1/2) × 20 × 9,= 180/2 = 90 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 90 বৰ্গ চে.মি.
Q56. Find the area of a triangle with base 18 cm and height 10 cm.
ভূমি 18 চে.মি. আৰু উচ্চতা 10 চে.মি. হোৱা ত্ৰিভূজ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of triangle = (1/2) × base × height,= (1/2) × 18 × 10,= 180/2 = 90 cm²,Answer: 90 cm²
ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × ভূমি × উচ্চতা,= (1/2) × 18 × 10,= 180/2 = 90 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 90 বৰ্গ চে.মি.
Q57. Find the area of an equilateral triangle with side 4 cm.
বাহু 4 চে.মি. হোৱা এটা সমবাহু ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area = (√3/4) × side²,= (√3/4) × 4²,= (16√3)/4 cm²,Answer: (16√3)/4 cm²
ক্ষেত্ৰফল = (√3/4) × বাহু²,= (√3/4) × 4²,= (16√3)/4 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: (16√3)/4 বৰ্গ চে.মি.
Q58. Find the area of an equilateral triangle with side 6 cm.
বাহু 6 চে.মি. হোৱা এটা সমবাহু ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area = (√3/4) × side²,= (√3/4) × 6²,= (36√3)/4 cm²,Answer: (36√3)/4 cm²
ক্ষেত্ৰফল = (√3/4) × বাহু²,= (√3/4) × 6²,= (36√3)/4 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: (36√3)/4 বৰ্গ চে.মি.
Q59. Find the area of an equilateral triangle with side 8 cm.
বাহু 8 চে.মি. হোৱা এটা সমবাহু ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area = (√3/4) × side²,= (√3/4) × 8²,= (64√3)/4 cm²,Answer: (64√3)/4 cm²
ক্ষেত্ৰফল = (√3/4) × বাহু²,= (√3/4) × 8²,= (64√3)/4 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: (64√3)/4 বৰ্গ চে.মি.
Q60. Find the area of an equilateral triangle with side 10 cm.
বাহু 10 চে.মি. হোৱা এটা সমবাহু ত্ৰিভূজৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area = (√3/4) × side²,= (√3/4) × 10²,= (100√3)/4 cm²,Answer: (100√3)/4 cm²
ক্ষেত্ৰফল = (√3/4) × বাহু²,= (√3/4) × 10²,= (100√3)/4 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: (100√3)/4 বৰ্গ চে.মি.
Q61. Find the area of a parallelogram with base 10 cm and height 6 cm.
ভূমি 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা সামান্তৰিক এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of parallelogram = base × height,= 10 × 6 = 60 cm²,Answer: 60 cm²
সামান্তৰিকৰ ক্ষেত্ৰফল = ভূমি × উচ্চতা,= 10 × 6 = 60 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 60 বৰ্গ চে.মি.
Q62. Find the area of a parallelogram with base 12 cm and height 8 cm.
ভূমি 12 চে.মি. আৰু উচ্চতা 8 চে.মি. হোৱা সামান্তৰিক এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of parallelogram = base × height,= 12 × 8 = 96 cm²,Answer: 96 cm²
সামান্তৰিকৰ ক্ষেত্ৰফল = ভূমি × উচ্চতা,= 12 × 8 = 96 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 96 বৰ্গ চে.মি.
Q63. Find the area of a parallelogram with base 15 cm and height 9 cm.
ভূমি 15 চে.মি. আৰু উচ্চতা 9 চে.মি. হোৱা সামান্তৰিক এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of parallelogram = base × height,= 15 × 9 = 135 cm²,Answer: 135 cm²
সামান্তৰিকৰ ক্ষেত্ৰফল = ভূমি × উচ্চতা,= 15 × 9 = 135 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 135 বৰ্গ চে.মি.
Q64. Find the area of a parallelogram with base 8 cm and height 7 cm.
ভূমি 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা সামান্তৰিক এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of parallelogram = base × height,= 8 × 7 = 56 cm²,Answer: 56 cm²
সামান্তৰিকৰ ক্ষেত্ৰফল = ভূমি × উচ্চতা,= 8 × 7 = 56 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 56 বৰ্গ চে.মি.
Q65. Find the area of a parallelogram with base 18 cm and height 10 cm.
ভূমি 18 চে.মি. আৰু উচ্চতা 10 চে.মি. হোৱা সামান্তৰিক এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of parallelogram = base × height,= 18 × 10 = 180 cm²,Answer: 180 cm²
সামান্তৰিকৰ ক্ষেত্ৰফল = ভূমি × উচ্চতা,= 18 × 10 = 180 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 180 বৰ্গ চে.মি.
Q66. Find the area of a parallelogram with base 14 cm and height 5 cm.
ভূমি 14 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা সামান্তৰিক এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of parallelogram = base × height,= 14 × 5 = 70 cm²,Answer: 70 cm²
সামান্তৰিকৰ ক্ষেত্ৰফল = ভূমি × উচ্চতা,= 14 × 5 = 70 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 70 বৰ্গ চে.মি.
Q67. Find the area of a trapezium whose parallel sides are 8 cm and 6 cm and height is 4 cm.
সমান্তৰাল বাহু দুটা 8 চে.মি. আৰু 6 চে.মি. আৰু উচ্চতা 4 চে.মি. হোৱা ট্ৰেপিজিয়াম এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of trapezium = (1/2) × (sum of parallel sides) × height,= (1/2) × (8 + 6) × 4,= (1/2) × 14 × 4 = 28 cm²,Answer: 28 cm²
ট্ৰেপিজিয়ামৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × (সমান্তৰাল বাহুৰ যোগফল) × উচ্চতা,= (1/2) × (8 + 6) × 4,= (1/2) × 14 × 4 = 28 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 28 বৰ্গ চে.মি.
Q68. Find the area of a trapezium whose parallel sides are 10 cm and 8 cm and height is 5 cm.
সমান্তৰাল বাহু দুটা 10 চে.মি. আৰু 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা ট্ৰেপিজিয়াম এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of trapezium = (1/2) × (sum of parallel sides) × height,= (1/2) × (10 + 8) × 5,= (1/2) × 18 × 5 = 45 cm²,Answer: 45 cm²
ট্ৰেপিজিয়ামৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × (সমান্তৰাল বাহুৰ যোগফল) × উচ্চতা,= (1/2) × (10 + 8) × 5,= (1/2) × 18 × 5 = 45 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 45 বৰ্গ চে.মি.
Q69. Find the area of a trapezium whose parallel sides are 12 cm and 10 cm and height is 6 cm.
সমান্তৰাল বাহু দুটা 12 চে.মি. আৰু 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা ট্ৰেপিজিয়াম এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of trapezium = (1/2) × (sum of parallel sides) × height,= (1/2) × (12 + 10) × 6,= (1/2) × 22 × 6 = 66 cm²,Answer: 66 cm²
ট্ৰেপিজিয়ামৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × (সমান্তৰাল বাহুৰ যোগফল) × উচ্চতা,= (1/2) × (12 + 10) × 6,= (1/2) × 22 × 6 = 66 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 66 বৰ্গ চে.মি.
Q70. Find the area of a trapezium whose parallel sides are 14 cm and 6 cm and height is 8 cm.
সমান্তৰাল বাহু দুটা 14 চে.মি. আৰু 6 চে.মি. আৰু উচ্চতা 8 চে.মি. হোৱা ট্ৰেপিজিয়াম এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of trapezium = (1/2) × (sum of parallel sides) × height,= (1/2) × (14 + 6) × 8,= (1/2) × 20 × 8 = 80 cm²,Answer: 80 cm²
ট্ৰেপিজিয়ামৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × (সমান্তৰাল বাহুৰ যোগফল) × উচ্চতা,= (1/2) × (14 + 6) × 8,= (1/2) × 20 × 8 = 80 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 80 বৰ্গ চে.মি.
Q71. Find the area of a trapezium whose parallel sides are 16 cm and 12 cm and height is 5 cm.
সমান্তৰাল বাহু দুটা 16 চে.মি. আৰু 12 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা ট্ৰেপিজিয়াম এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of trapezium = (1/2) × (sum of parallel sides) × height,= (1/2) × (16 + 12) × 5,= (1/2) × 28 × 5 = 70 cm²,Answer: 70 cm²
ট্ৰেপিজিয়ামৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × (সমান্তৰাল বাহুৰ যোগফল) × উচ্চতা,= (1/2) × (16 + 12) × 5,= (1/2) × 28 × 5 = 70 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 70 বৰ্গ চে.মি.
Q72. Find the area of a trapezium whose parallel sides are 20 cm and 14 cm and height is 7 cm.
সমান্তৰাল বাহু দুটা 20 চে.মি. আৰু 14 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা ট্ৰেপিজিয়াম এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of trapezium = (1/2) × (sum of parallel sides) × height,= (1/2) × (20 + 14) × 7,= (1/2) × 34 × 7 = 119 cm²,Answer: 119 cm²
ট্ৰেপিজিয়ামৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × (সমান্তৰাল বাহুৰ যোগফল) × উচ্চতা,= (1/2) × (20 + 14) × 7,= (1/2) × 34 × 7 = 119 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 119 বৰ্গ চে.মি.
Q73. Find the area of a rhombus whose diagonals are 12 cm and 10 cm.
কৰ্ণ দুটা 12 চে.মি. আৰু 10 চে.মি. হোৱা ৰম্বাছ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rhombus = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 12 × 10,= 120/2 = 60 cm²,Answer: 60 cm²
ৰম্বাছৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 12 × 10,= 120/2 = 60 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 60 বৰ্গ চে.মি.
Q74. Find the area of a rhombus whose diagonals are 16 cm and 12 cm.
কৰ্ণ দুটা 16 চে.মি. আৰু 12 চে.মি. হোৱা ৰম্বাছ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rhombus = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 16 × 12,= 192/2 = 96 cm²,Answer: 96 cm²
ৰম্বাছৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 16 × 12,= 192/2 = 96 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 96 বৰ্গ চে.মি.
Q75. Find the area of a rhombus whose diagonals are 20 cm and 14 cm.
কৰ্ণ দুটা 20 চে.মি. আৰু 14 চে.মি. হোৱা ৰম্বাছ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rhombus = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 20 × 14,= 280/2 = 140 cm²,Answer: 140 cm²
ৰম্বাছৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 20 × 14,= 280/2 = 140 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 140 বৰ্গ চে.মি.
Q76. Find the area of a rhombus whose diagonals are 10 cm and 8 cm.
কৰ্ণ দুটা 10 চে.মি. আৰু 8 চে.মি. হোৱা ৰম্বাছ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rhombus = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 10 × 8,= 80/2 = 40 cm²,Answer: 40 cm²
ৰম্বাছৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 10 × 8,= 80/2 = 40 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 40 বৰ্গ চে.মি.
Q77. Find the area of a rhombus whose diagonals are 18 cm and 16 cm.
কৰ্ণ দুটা 18 চে.মি. আৰু 16 চে.মি. হোৱা ৰম্বাছ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rhombus = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 18 × 16,= 288/2 = 144 cm²,Answer: 144 cm²
ৰম্বাছৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 18 × 16,= 288/2 = 144 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 144 বৰ্গ চে.মি.
Q78. Find the area of a rhombus whose diagonals are 24 cm and 10 cm.
কৰ্ণ দুটা 24 চে.মি. আৰু 10 চে.মি. হোৱা ৰম্বাছ এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Area of rhombus = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 24 × 10,= 240/2 = 120 cm²,Answer: 120 cm²
ৰম্বাছৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × d1 × d2,= (1/2) × 24 × 10,= 240/2 = 120 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 120 বৰ্গ চে.মি.
Q79. Find the area of a sector of a circle of radius 7 cm with angle 60° (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু কোণ 60° হোৱা বৃত্তকলা এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of sector = (θ/360°) × πr²,= (60/360) × (22/7) × 7²,= 26 cm²,Answer: 26 cm²
বৃত্তকলাৰ ক্ষেত্ৰফল = (θ/360°) × πr²,= (60/360) × (22/7) × 7²,= 26 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 26 বৰ্গ চে.মি.
Q80. Find the area of a sector of a circle of radius 14 cm with angle 90° (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. আৰু কোণ 90° হোৱা বৃত্তকলা এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of sector = (θ/360°) × πr²,= (90/360) × (22/7) × 14²,= 154 cm²,Answer: 154 cm²
বৃত্তকলাৰ ক্ষেত্ৰফল = (θ/360°) × πr²,= (90/360) × (22/7) × 14²,= 154 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 154 বৰ্গ চে.মি.
Q81. Find the area of a sector of a circle of radius 6 cm with angle 120° (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. আৰু কোণ 120° হোৱা বৃত্তকলা এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of sector = (θ/360°) × πr²,= (120/360) × (22/7) × 6²,= 38 cm²,Answer: 38 cm²
বৃত্তকলাৰ ক্ষেত্ৰফল = (θ/360°) × πr²,= (120/360) × (22/7) × 6²,= 38 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 38 বৰ্গ চে.মি.
Q82. Find the area of a sector of a circle of radius 10 cm with angle 90° (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 10 চে.মি. আৰু কোণ 90° হোৱা বৃত্তকলা এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of sector = (θ/360°) × πr²,= (90/360) × (22/7) × 10²,= 79 cm²,Answer: 79 cm²
বৃত্তকলাৰ ক্ষেত্ৰফল = (θ/360°) × πr²,= (90/360) × (22/7) × 10²,= 79 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 79 বৰ্গ চে.মি.
Q83. Find the area of a sector of a circle of radius 14 cm with angle 60° (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. আৰু কোণ 60° হোৱা বৃত্তকলা এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of sector = (θ/360°) × πr²,= (60/360) × (22/7) × 14²,= 103 cm²,Answer: 103 cm²
বৃত্তকলাৰ ক্ষেত্ৰফল = (θ/360°) × πr²,= (60/360) × (22/7) × 14²,= 103 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 103 বৰ্গ চে.মি.
Q84. Find the area of a sector of a circle of radius 7 cm with angle 180° (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু কোণ 180° হোৱা বৃত্তকলা এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of sector = (θ/360°) × πr²,= (180/360) × (22/7) × 7²,= 77 cm²,Answer: 77 cm²
বৃত্তকলাৰ ক্ষেত্ৰফল = (θ/360°) × πr²,= (180/360) × (22/7) × 7²,= 77 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 77 বৰ্গ চে.মি.
Q85. Find the area of a semicircle of radius 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. হোৱা এটা অৰ্ধবৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of semicircle = (1/2) × πr²,= (1/2) × (22/7) × 7²,= 77 cm²,Answer: 77 cm²
অৰ্ধবৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × πr²,= (1/2) × (22/7) × 7²,= 77 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 77 বৰ্গ চে.মি.
Q86. Find the area of a semicircle of radius 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. হোৱা এটা অৰ্ধবৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of semicircle = (1/2) × πr²,= (1/2) × (22/7) × 14²,= 308 cm²,Answer: 308 cm²
অৰ্ধবৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × πr²,= (1/2) × (22/7) × 14²,= 308 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 308 বৰ্গ চে.মি.
Q87. Find the area of a semicircle of radius 10 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 10 চে.মি. হোৱা এটা অৰ্ধবৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of semicircle = (1/2) × πr²,= (1/2) × (22/7) × 10²,= 157 cm²,Answer: 157 cm²
অৰ্ধবৃত্তৰ ক্ষেত্ৰফল = (1/2) × πr²,= (1/2) × (22/7) × 10²,= 157 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 157 বৰ্গ চে.মি.
Q88. Find the area of a circular ring whose outer and inner radii are 10 cm and 7 cm (π = 22/7).
বাহিৰ আৰু ভিতৰৰ ব্যাসাৰ্ধ ক্ৰমে 10 চে.মি. আৰু 7 চে.মি. হোৱা বৃত্তাকাৰ বলয় এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of ring = π(R² − r²),= (22/7) × (10² − 7²),= (22/7) × 51 = 160 cm²,Answer: 160 cm²
বলয়ৰ ক্ষেত্ৰফল = π(R² − r²),= (22/7) × (10² − 7²),= (22/7) × 51 = 160 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 160 বৰ্গ চে.মি.
Q89. Find the area of a circular ring whose outer and inner radii are 8 cm and 5 cm (π = 22/7).
বাহিৰ আৰু ভিতৰৰ ব্যাসাৰ্ধ ক্ৰমে 8 চে.মি. আৰু 5 চে.মি. হোৱা বৃত্তাকাৰ বলয় এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of ring = π(R² − r²),= (22/7) × (8² − 5²),= (22/7) × 39 = 123 cm²,Answer: 123 cm²
বলয়ৰ ক্ষেত্ৰফল = π(R² − r²),= (22/7) × (8² − 5²),= (22/7) × 39 = 123 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 123 বৰ্গ চে.মি.
Q90. Find the area of a circular ring whose outer and inner radii are 12 cm and 8 cm (π = 22/7).
বাহিৰ আৰু ভিতৰৰ ব্যাসাৰ্ধ ক্ৰমে 12 চে.মি. আৰু 8 চে.মি. হোৱা বৃত্তাকাৰ বলয় এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of ring = π(R² − r²),= (22/7) × (12² − 8²),= (22/7) × 80 = 251 cm²,Answer: 251 cm²
বলয়ৰ ক্ষেত্ৰফল = π(R² − r²),= (22/7) × (12² − 8²),= (22/7) × 80 = 251 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 251 বৰ্গ চে.মি.
Q91. Find the area of a circular ring whose outer and inner radii are 15 cm and 12 cm (π = 22/7).
বাহিৰ আৰু ভিতৰৰ ব্যাসাৰ্ধ ক্ৰমে 15 চে.মি. আৰু 12 চে.মি. হোৱা বৃত্তাকাৰ বলয় এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of ring = π(R² − r²),= (22/7) × (15² − 12²),= (22/7) × 81 = 255 cm²,Answer: 255 cm²
বলয়ৰ ক্ষেত্ৰফল = π(R² − r²),= (22/7) × (15² − 12²),= (22/7) × 81 = 255 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 255 বৰ্গ চে.মি.
Q92. Find the area of a circular ring whose outer and inner radii are 14 cm and 10 cm (π = 22/7).
বাহিৰ আৰু ভিতৰৰ ব্যাসাৰ্ধ ক্ৰমে 14 চে.মি. আৰু 10 চে.মি. হোৱা বৃত্তাকাৰ বলয় এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of ring = π(R² − r²),= (22/7) × (14² − 10²),= (22/7) × 96 = 302 cm²,Answer: 302 cm²
বলয়ৰ ক্ষেত্ৰফল = π(R² − r²),= (22/7) × (14² − 10²),= (22/7) × 96 = 302 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 302 বৰ্গ চে.মি.
Q93. Find the area of a circular ring whose outer and inner radii are 9 cm and 6 cm (π = 22/7).
বাহিৰ আৰু ভিতৰৰ ব্যাসাৰ্ধ ক্ৰমে 9 চে.মি. আৰু 6 চে.মি. হোৱা বৃত্তাকাৰ বলয় এটাৰ ক্ষেত্ৰফল নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Area of ring = π(R² − r²),= (22/7) × (9² − 6²),= (22/7) × 45 = 141 cm²,Answer: 141 cm²
বলয়ৰ ক্ষেত্ৰফল = π(R² − r²),= (22/7) × (9² − 6²),= (22/7) × 45 = 141 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 141 বৰ্গ চে.মি.