83 Questions with Answers
Q1. Find the volume of a cube of side 3 cm.
বাহু 3 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cube = side³,= 3³ = 27 cm³,Answer: 27 cm³
ঘনকৰ আয়তন = বাহু³,= 3³ = 27 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 27 ঘন চে.মি.
Q2. Find the volume of a cube of side 4 cm.
বাহু 4 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cube = side³,= 4³ = 64 cm³,Answer: 64 cm³
ঘনকৰ আয়তন = বাহু³,= 4³ = 64 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 64 ঘন চে.মি.
Q3. Find the volume of a cube of side 5 cm.
বাহু 5 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cube = side³,= 5³ = 125 cm³,Answer: 125 cm³
ঘনকৰ আয়তন = বাহু³,= 5³ = 125 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 125 ঘন চে.মি.
Q4. Find the volume of a cube of side 6 cm.
বাহু 6 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cube = side³,= 6³ = 216 cm³,Answer: 216 cm³
ঘনকৰ আয়তন = বাহু³,= 6³ = 216 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 216 ঘন চে.মি.
Q5. Find the volume of a cube of side 8 cm.
বাহু 8 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cube = side³,= 8³ = 512 cm³,Answer: 512 cm³
ঘনকৰ আয়তন = বাহু³,= 8³ = 512 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 512 ঘন চে.মি.
Q6. Find the volume of a cube of side 10 cm.
বাহু 10 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cube = side³,= 10³ = 1000 cm³,Answer: 1000 cm³
ঘনকৰ আয়তন = বাহু³,= 10³ = 1000 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1000 ঘন চে.মি.
Q7. Find the volume of a cube of side 7 cm.
বাহু 7 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cube = side³,= 7³ = 343 cm³,Answer: 343 cm³
ঘনকৰ আয়তন = বাহু³,= 7³ = 343 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 343 ঘন চে.মি.
Q8. Find the volume of a cube of side 9 cm.
বাহু 9 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cube = side³,= 9³ = 729 cm³,Answer: 729 cm³
ঘনকৰ আয়তন = বাহু³,= 9³ = 729 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 729 ঘন চে.মি.
Q9. Find the total surface area of a cube of side 3 cm.
বাহু 3 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA of cube = 6 × side²,= 6 × 3² = 54 cm²,Answer: 54 cm²
ঘনকৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 6 × বাহু²,= 6 × 3² = 54 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 54 বৰ্গ চে.মি.
Q10. Find the total surface area of a cube of side 4 cm.
বাহু 4 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA of cube = 6 × side²,= 6 × 4² = 96 cm²,Answer: 96 cm²
ঘনকৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 6 × বাহু²,= 6 × 4² = 96 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 96 বৰ্গ চে.মি.
Q11. Find the total surface area of a cube of side 5 cm.
বাহু 5 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA of cube = 6 × side²,= 6 × 5² = 150 cm²,Answer: 150 cm²
ঘনকৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 6 × বাহু²,= 6 × 5² = 150 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 150 বৰ্গ চে.মি.
Q12. Find the total surface area of a cube of side 6 cm.
বাহু 6 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA of cube = 6 × side²,= 6 × 6² = 216 cm²,Answer: 216 cm²
ঘনকৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 6 × বাহু²,= 6 × 6² = 216 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 216 বৰ্গ চে.মি.
Q13. Find the total surface area of a cube of side 8 cm.
বাহু 8 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA of cube = 6 × side²,= 6 × 8² = 384 cm²,Answer: 384 cm²
ঘনকৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 6 × বাহু²,= 6 × 8² = 384 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 384 বৰ্গ চে.মি.
Q14. Find the total surface area of a cube of side 10 cm.
বাহু 10 চে.মি. হোৱা ঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA of cube = 6 × side²,= 6 × 10² = 600 cm²,Answer: 600 cm²
ঘনকৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 6 × বাহু²,= 6 × 10² = 600 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 600 বৰ্গ চে.মি.
Q15. Find the volume of a cuboid of length 10 cm, breadth 8 cm and height 6 cm.
দীঘ 10 চে.মি., প্ৰস্থ 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cuboid = length × breadth × height,= 10 × 8 × 6 = 480 cm³,Answer: 480 cm³
আয়তঘনকৰ আয়তন = দীঘ × প্ৰস্থ × উচ্চতা,= 10 × 8 × 6 = 480 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 480 ঘন চে.মি.
Q16. Find the volume of a cuboid of length 12 cm, breadth 10 cm and height 5 cm.
দীঘ 12 চে.মি., প্ৰস্থ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cuboid = length × breadth × height,= 12 × 10 × 5 = 600 cm³,Answer: 600 cm³
আয়তঘনকৰ আয়তন = দীঘ × প্ৰস্থ × উচ্চতা,= 12 × 10 × 5 = 600 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 600 ঘন চে.মি.
Q17. Find the volume of a cuboid of length 15 cm, breadth 8 cm and height 4 cm.
দীঘ 15 চে.মি., প্ৰস্থ 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 4 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cuboid = length × breadth × height,= 15 × 8 × 4 = 480 cm³,Answer: 480 cm³
আয়তঘনকৰ আয়তন = দীঘ × প্ৰস্থ × উচ্চতা,= 15 × 8 × 4 = 480 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 480 ঘন চে.মি.
Q18. Find the volume of a cuboid of length 20 cm, breadth 10 cm and height 8 cm.
দীঘ 20 চে.মি., প্ৰস্থ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 8 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cuboid = length × breadth × height,= 20 × 10 × 8 = 1600 cm³,Answer: 1600 cm³
আয়তঘনকৰ আয়তন = দীঘ × প্ৰস্থ × উচ্চতা,= 20 × 10 × 8 = 1600 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1600 ঘন চে.মি.
Q19. Find the volume of a cuboid of length 16 cm, breadth 12 cm and height 6 cm.
দীঘ 16 চে.মি., প্ৰস্থ 12 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cuboid = length × breadth × height,= 16 × 12 × 6 = 1152 cm³,Answer: 1152 cm³
আয়তঘনকৰ আয়তন = দীঘ × প্ৰস্থ × উচ্চতা,= 16 × 12 × 6 = 1152 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1152 ঘন চে.মি.
Q20. Find the volume of a cuboid of length 14 cm, breadth 7 cm and height 5 cm.
দীঘ 14 চে.মি., প্ৰস্থ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cuboid = length × breadth × height,= 14 × 7 × 5 = 490 cm³,Answer: 490 cm³
আয়তঘনকৰ আয়তন = দীঘ × প্ৰস্থ × উচ্চতা,= 14 × 7 × 5 = 490 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 490 ঘন চে.মি.
Q21. Find the volume of a cuboid of length 18 cm, breadth 10 cm and height 9 cm.
দীঘ 18 চে.মি., প্ৰস্থ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 9 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cuboid = length × breadth × height,= 18 × 10 × 9 = 1620 cm³,Answer: 1620 cm³
আয়তঘনকৰ আয়তন = দীঘ × প্ৰস্থ × উচ্চতা,= 18 × 10 × 9 = 1620 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1620 ঘন চে.মি.
Q22. Find the volume of a cuboid of length 12 cm, breadth 8 cm and height 7 cm.
দীঘ 12 চে.মি., প্ৰস্থ 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Volume of cuboid = length × breadth × height,= 12 × 8 × 7 = 672 cm³,Answer: 672 cm³
আয়তঘনকৰ আয়তন = দীঘ × প্ৰস্থ × উচ্চতা,= 12 × 8 × 7 = 672 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 672 ঘন চে.মি.
Q23. Find the total surface area of a cuboid of length 10 cm, breadth 8 cm and height 6 cm.
দীঘ 10 চে.মি., প্ৰস্থ 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA = 2(lb + bh + hl),= 2 × (80 + 48 + 60),= 2 × 188 = 376 cm²,Answer: 376 cm²
মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2(lb + bh + hl),= 2 × (80 + 48 + 60),= 2 × 188 = 376 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 376 বৰ্গ চে.মি.
Q24. Find the total surface area of a cuboid of length 12 cm, breadth 10 cm and height 5 cm.
দীঘ 12 চে.মি., প্ৰস্থ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA = 2(lb + bh + hl),= 2 × (120 + 50 + 60),= 2 × 230 = 460 cm²,Answer: 460 cm²
মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2(lb + bh + hl),= 2 × (120 + 50 + 60),= 2 × 230 = 460 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 460 বৰ্গ চে.মি.
Q25. Find the total surface area of a cuboid of length 15 cm, breadth 8 cm and height 4 cm.
দীঘ 15 চে.মি., প্ৰস্থ 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 4 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA = 2(lb + bh + hl),= 2 × (120 + 32 + 60),= 2 × 212 = 424 cm²,Answer: 424 cm²
মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2(lb + bh + hl),= 2 × (120 + 32 + 60),= 2 × 212 = 424 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 424 বৰ্গ চে.মি.
Q26. Find the total surface area of a cuboid of length 20 cm, breadth 10 cm and height 8 cm.
দীঘ 20 চে.মি., প্ৰস্থ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 8 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA = 2(lb + bh + hl),= 2 × (200 + 80 + 160),= 2 × 440 = 880 cm²,Answer: 880 cm²
মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2(lb + bh + hl),= 2 × (200 + 80 + 160),= 2 × 440 = 880 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 880 বৰ্গ চে.মি.
Q27. Find the total surface area of a cuboid of length 16 cm, breadth 12 cm and height 6 cm.
দীঘ 16 চে.মি., প্ৰস্থ 12 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA = 2(lb + bh + hl),= 2 × (192 + 72 + 96),= 2 × 360 = 720 cm²,Answer: 720 cm²
মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2(lb + bh + hl),= 2 × (192 + 72 + 96),= 2 × 360 = 720 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 720 বৰ্গ চে.মি.
Q28. Find the total surface area of a cuboid of length 14 cm, breadth 7 cm and height 5 cm.
দীঘ 14 চে.মি., প্ৰস্থ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: TSA = 2(lb + bh + hl),= 2 × (98 + 35 + 70),= 2 × 203 = 406 cm²,Answer: 406 cm²
মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2(lb + bh + hl),= 2 × (98 + 35 + 70),= 2 × 203 = 406 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 406 বৰ্গ চে.মি.
Q29. Find the volume of a cylinder of radius 7 cm and height 10 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 10 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cylinder = πr²h,= (22/7) × 7² × 10,= 1540 cm³,Answer: 1540 cm³
চুঙাৰ আয়তন = πr²h,= (22/7) × 7² × 10,= 1540 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1540 ঘন চে.মি.
Q30. Find the volume of a cylinder of radius 14 cm and height 10 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. আৰু উচ্চতা 10 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cylinder = πr²h,= (22/7) × 14² × 10,= 6160 cm³,Answer: 6160 cm³
চুঙাৰ আয়তন = πr²h,= (22/7) × 14² × 10,= 6160 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 6160 ঘন চে.মি.
Q31. Find the volume of a cylinder of radius 7 cm and height 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 14 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cylinder = πr²h,= (22/7) × 7² × 14,= 2156 cm³,Answer: 2156 cm³
চুঙাৰ আয়তন = πr²h,= (22/7) × 7² × 14,= 2156 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 2156 ঘন চে.মি.
Q32. Find the volume of a cylinder of radius 3 cm and height 5 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cylinder = πr²h,= (22/7) × 3² × 5,= 141 cm³,Answer: 141 cm³
চুঙাৰ আয়তন = πr²h,= (22/7) × 3² × 5,= 141 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 141 ঘন চে.মি.
Q33. Find the volume of a cylinder of radius 7 cm and height 20 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 20 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cylinder = πr²h,= (22/7) × 7² × 20,= 3080 cm³,Answer: 3080 cm³
চুঙাৰ আয়তন = πr²h,= (22/7) × 7² × 20,= 3080 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 3080 ঘন চে.মি.
Q34. Find the volume of a cylinder of radius 10 cm and height 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cylinder = πr²h,= (22/7) × 10² × 7,= 2200 cm³,Answer: 2200 cm³
চুঙাৰ আয়তন = πr²h,= (22/7) × 10² × 7,= 2200 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 2200 ঘন চে.মি.
Q35. Find the volume of a cylinder of radius 14 cm and height 20 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. আৰু উচ্চতা 20 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cylinder = πr²h,= (22/7) × 14² × 20,= 12320 cm³,Answer: 12320 cm³
চুঙাৰ আয়তন = πr²h,= (22/7) × 14² × 20,= 12320 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 12320 ঘন চে.মি.
Q36. Find the volume of a cylinder of radius 5 cm and height 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 5 চে.মি. আৰু উচ্চতা 14 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cylinder = πr²h,= (22/7) × 5² × 14,= 1100 cm³,Answer: 1100 cm³
চুঙাৰ আয়তন = πr²h,= (22/7) × 5² × 14,= 1100 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1100 ঘন চে.মি.
Q37. Find the curved surface area of a cylinder of radius 7 cm and height 10 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 10 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of cylinder = 2πrh,= 2 × (22/7) × 7 × 10,= 440 cm²,Answer: 440 cm²
চুঙাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πrh,= 2 × (22/7) × 7 × 10,= 440 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 440 বৰ্গ চে.মি.
Q38. Find the curved surface area of a cylinder of radius 14 cm and height 10 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. আৰু উচ্চতা 10 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of cylinder = 2πrh,= 2 × (22/7) × 14 × 10,= 880 cm²,Answer: 880 cm²
চুঙাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πrh,= 2 × (22/7) × 14 × 10,= 880 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 880 বৰ্গ চে.মি.
Q39. Find the curved surface area of a cylinder of radius 7 cm and height 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 14 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of cylinder = 2πrh,= 2 × (22/7) × 7 × 14,= 616 cm²,Answer: 616 cm²
চুঙাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πrh,= 2 × (22/7) × 7 × 14,= 616 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 616 বৰ্গ চে.মি.
Q40. Find the curved surface area of a cylinder of radius 3 cm and height 5 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of cylinder = 2πrh,= 2 × (22/7) × 3 × 5,= 94 cm²,Answer: 94 cm²
চুঙাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πrh,= 2 × (22/7) × 3 × 5,= 94 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 94 বৰ্গ চে.মি.
Q41. Find the curved surface area of a cylinder of radius 7 cm and height 20 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 20 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of cylinder = 2πrh,= 2 × (22/7) × 7 × 20,= 880 cm²,Answer: 880 cm²
চুঙাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πrh,= 2 × (22/7) × 7 × 20,= 880 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 880 বৰ্গ চে.মি.
Q42. Find the curved surface area of a cylinder of radius 10 cm and height 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of cylinder = 2πrh,= 2 × (22/7) × 10 × 7,= 440 cm²,Answer: 440 cm²
চুঙাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πrh,= 2 × (22/7) × 10 × 7,= 440 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 440 বৰ্গ চে.মি.
Q43. Find the volume of a cone of radius 3 cm and height 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা শংকু এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cone = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 3² × 7,= 66 cm³,Answer: 66 cm³
শংকুৰ আয়তন = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 3² × 7,= 66 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 66 ঘন চে.মি.
Q44. Find the volume of a cone of radius 6 cm and height 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা শংকু এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cone = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 6² × 7,= 264 cm³,Answer: 264 cm³
শংকুৰ আয়তন = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 6² × 7,= 264 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 264 ঘন চে.মি.
Q45. Find the volume of a cone of radius 3 cm and height 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. আৰু উচ্চতা 14 চে.মি. হোৱা শংকু এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cone = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 3² × 14,= 132 cm³,Answer: 132 cm³
শংকুৰ আয়তন = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 3² × 14,= 132 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 132 ঘন চে.মি.
Q46. Find the volume of a cone of radius 6 cm and height 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. আৰু উচ্চতা 14 চে.মি. হোৱা শংকু এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cone = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 6² × 14,= 528 cm³,Answer: 528 cm³
শংকুৰ আয়তন = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 6² × 14,= 528 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 528 ঘন চে.মি.
Q47. Find the volume of a cone of radius 9 cm and height 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 9 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা শংকু এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cone = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 9² × 7,= 594 cm³,Answer: 594 cm³
শংকুৰ আয়তন = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 9² × 7,= 594 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 594 ঘন চে.মি.
Q48. Find the volume of a cone of radius 12 cm and height 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 12 চে.মি. আৰু উচ্চতা 7 চে.মি. হোৱা শংকু এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cone = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 12² × 7,= 1056 cm³,Answer: 1056 cm³
শংকুৰ আয়তন = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 12² × 7,= 1056 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1056 ঘন চে.মি.
Q49. Find the volume of a cone of radius 3 cm and height 21 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. আৰু উচ্চতা 21 চে.মি. হোৱা শংকু এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cone = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 3² × 21,= 198 cm³,Answer: 198 cm³
শংকুৰ আয়তন = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 3² × 21,= 198 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 198 ঘন চে.মি.
Q50. Find the volume of a cone of radius 10 cm and height 21 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 21 চে.মি. হোৱা শংকু এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of cone = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 10² × 21,= 2200 cm³,Answer: 2200 cm³
শংকুৰ আয়তন = (1/3)πr²h,= (1/3) × (22/7) × 10² × 21,= 2200 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 2200 ঘন চে.মি.
Q51. Find the volume of a sphere of radius 3 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of sphere = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 3³,= 113 cm³,Answer: 113 cm³
গোলকৰ আয়তন = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 3³,= 113 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 113 ঘন চে.মি.
Q52. Find the volume of a sphere of radius 6 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of sphere = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 6³,= 905 cm³,Answer: 905 cm³
গোলকৰ আয়তন = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 6³,= 905 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 905 ঘন চে.মি.
Q53. Find the volume of a sphere of radius 9 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 9 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of sphere = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 9³,= 3055 cm³,Answer: 3055 cm³
গোলকৰ আয়তন = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 9³,= 3055 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 3055 ঘন চে.মি.
Q54. Find the volume of a sphere of radius 12 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 12 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of sphere = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 12³,= 7241 cm³,Answer: 7241 cm³
গোলকৰ আয়তন = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 12³,= 7241 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 7241 ঘন চে.মি.
Q55. Find the volume of a sphere of radius 15 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 15 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of sphere = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 15³,= 14143 cm³,Answer: 14143 cm³
গোলকৰ আয়তন = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 15³,= 14143 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 14143 ঘন চে.মি.
Q56. Find the volume of a sphere of radius 21 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 21 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of sphere = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 21³,= 38808 cm³,Answer: 38808 cm³
গোলকৰ আয়তন = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 21³,= 38808 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 38808 ঘন চে.মি.
Q57. Find the volume of a sphere of radius 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of sphere = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 7³,= 1437 cm³,Answer: 1437 cm³
গোলকৰ আয়তন = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 7³,= 1437 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1437 ঘন চে.মি.
Q58. Find the volume of a sphere of radius 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of sphere = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 14³,= 11499 cm³,Answer: 11499 cm³
গোলকৰ আয়তন = (4/3)πr³,= (4/3) × (22/7) × 14³,= 11499 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 11499 ঘন চে.মি.
Q59. Find the surface area of a sphere of radius 3 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Surface area of sphere = 4πr²,= 4 × (22/7) × 3²,= 113 cm²,Answer: 113 cm²
গোলকৰ পৃষ্ঠকালি = 4πr²,= 4 × (22/7) × 3²,= 113 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 113 বৰ্গ চে.মি.
Q60. Find the surface area of a sphere of radius 6 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Surface area of sphere = 4πr²,= 4 × (22/7) × 6²,= 453 cm²,Answer: 453 cm²
গোলকৰ পৃষ্ঠকালি = 4πr²,= 4 × (22/7) × 6²,= 453 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 453 বৰ্গ চে.মি.
Q61. Find the surface area of a sphere of radius 9 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 9 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Surface area of sphere = 4πr²,= 4 × (22/7) × 9²,= 1018 cm²,Answer: 1018 cm²
গোলকৰ পৃষ্ঠকালি = 4πr²,= 4 × (22/7) × 9²,= 1018 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 1018 বৰ্গ চে.মি.
Q62. Find the surface area of a sphere of radius 12 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 12 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Surface area of sphere = 4πr²,= 4 × (22/7) × 12²,= 1810 cm²,Answer: 1810 cm²
গোলকৰ পৃষ্ঠকালি = 4πr²,= 4 × (22/7) × 12²,= 1810 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 1810 বৰ্গ চে.মি.
Q63. Find the surface area of a sphere of radius 15 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 15 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Surface area of sphere = 4πr²,= 4 × (22/7) × 15²,= 2829 cm²,Answer: 2829 cm²
গোলকৰ পৃষ্ঠকালি = 4πr²,= 4 × (22/7) × 15²,= 2829 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 2829 বৰ্গ চে.মি.
Q64. Find the surface area of a sphere of radius 21 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 21 চে.মি. হোৱা গোলক এটাৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Surface area of sphere = 4πr²,= 4 × (22/7) × 21²,= 5544 cm²,Answer: 5544 cm²
গোলকৰ পৃষ্ঠকালি = 4πr²,= 4 × (22/7) × 21²,= 5544 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 5544 বৰ্গ চে.মি.
Q65. Find the volume of a hemisphere of radius 3 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of hemisphere = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 3³,= 57 cm³,Answer: 57 cm³
অৰ্ধগোলকৰ আয়তন = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 3³,= 57 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 57 ঘন চে.মি.
Q66. Find the volume of a hemisphere of radius 6 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of hemisphere = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 6³,= 453 cm³,Answer: 453 cm³
অৰ্ধগোলকৰ আয়তন = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 6³,= 453 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 453 ঘন চে.মি.
Q67. Find the volume of a hemisphere of radius 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of hemisphere = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 7³,= 719 cm³,Answer: 719 cm³
অৰ্ধগোলকৰ আয়তন = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 7³,= 719 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 719 ঘন চে.মি.
Q68. Find the volume of a hemisphere of radius 9 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 9 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of hemisphere = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 9³,= 1527 cm³,Answer: 1527 cm³
অৰ্ধগোলকৰ আয়তন = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 9³,= 1527 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 1527 ঘন চে.মি.
Q69. Find the volume of a hemisphere of radius 10.5 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 10.5 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of hemisphere = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 10.5³,= 2425 cm³,Answer: 2425 cm³
অৰ্ধগোলকৰ আয়তন = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 10.5³,= 2425 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 2425 ঘন চে.মি.
Q70. Find the volume of a hemisphere of radius 12 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 12 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ আয়তন নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: Volume of hemisphere = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 12³,= 3621 cm³,Answer: 3621 cm³
অৰ্ধগোলকৰ আয়তন = (2/3)πr³,= (2/3) × (22/7) × 12³,= 3621 ঘন চে.মি.,উত্তৰ: 3621 ঘন চে.মি.
Q71. Find the curved surface area of a hemisphere of radius 3 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of hemisphere = 2πr²,= 2 × (22/7) × 3²,= 57 cm²,Answer: 57 cm²
অৰ্ধগোলকৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πr²,= 2 × (22/7) × 3²,= 57 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 57 বৰ্গ চে.মি.
Q72. Find the curved surface area of a hemisphere of radius 7 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of hemisphere = 2πr²,= 2 × (22/7) × 7²,= 308 cm²,Answer: 308 cm²
অৰ্ধগোলকৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πr²,= 2 × (22/7) × 7²,= 308 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 308 বৰ্গ চে.মি.
Q73. Find the curved surface area of a hemisphere of radius 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of hemisphere = 2πr²,= 2 × (22/7) × 14²,= 1232 cm²,Answer: 1232 cm²
অৰ্ধগোলকৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πr²,= 2 × (22/7) × 14²,= 1232 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 1232 বৰ্গ চে.মি.
Q74. Find the curved surface area of a hemisphere of radius 6 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 6 চে.মি. হোৱা অৰ্ধগোলক এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: CSA of hemisphere = 2πr²,= 2 × (22/7) × 6²,= 226 cm²,Answer: 226 cm²
অৰ্ধগোলকৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2πr²,= 2 × (22/7) × 6²,= 226 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 226 বৰ্গ চে.মি.
Q75. Find the total surface area of a cylinder of radius 7 cm and height 10 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 10 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: TSA of cylinder = 2πr(r + h),= 2 × (22/7) × 7 × (7 + 10),= 748 cm²,Answer: 748 cm²
চুঙাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2πr(r + h),= 2 × (22/7) × 7 × (7 + 10),= 748 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 748 বৰ্গ চে.মি.
Q76. Find the total surface area of a cylinder of radius 14 cm and height 10 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 14 চে.মি. আৰু উচ্চতা 10 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: TSA of cylinder = 2πr(r + h),= 2 × (22/7) × 14 × (14 + 10),= 2112 cm²,Answer: 2112 cm²
চুঙাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2πr(r + h),= 2 × (22/7) × 14 × (14 + 10),= 2112 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 2112 বৰ্গ চে.মি.
Q77. Find the total surface area of a cylinder of radius 7 cm and height 14 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 7 চে.মি. আৰু উচ্চতা 14 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: TSA of cylinder = 2πr(r + h),= 2 × (22/7) × 7 × (7 + 14),= 924 cm²,Answer: 924 cm²
চুঙাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2πr(r + h),= 2 × (22/7) × 7 × (7 + 14),= 924 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 924 বৰ্গ চে.মি.
Q78. Find the total surface area of a cylinder of radius 3 cm and height 5 cm (π = 22/7).
ব্যাসাৰ্ধ 3 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা চুঙা এটাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা (π = 22/7)।
Answer: TSA of cylinder = 2πr(r + h),= 2 × (22/7) × 3 × (3 + 5),= 151 cm²,Answer: 151 cm²
চুঙাৰ মুঠ পৃষ্ঠকালি = 2πr(r + h),= 2 × (22/7) × 3 × (3 + 5),= 151 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 151 বৰ্গ চে.মি.
Q79. Find the lateral surface area of a cuboid of length 10 cm, breadth 8 cm and height 6 cm.
দীঘ 10 চে.মি., প্ৰস্থ 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 6 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: LSA of cuboid = 2h(l + b),= 2 × 6 × (10 + 8),= 2 × 6 × 18 = 216 cm²,Answer: 216 cm²
আয়তঘনকৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2h(l + b),= 2 × 6 × (10 + 8),= 2 × 6 × 18 = 216 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 216 বৰ্গ চে.মি.
Q80. Find the lateral surface area of a cuboid of length 12 cm, breadth 10 cm and height 5 cm.
দীঘ 12 চে.মি., প্ৰস্থ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 5 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: LSA of cuboid = 2h(l + b),= 2 × 5 × (12 + 10),= 2 × 5 × 22 = 220 cm²,Answer: 220 cm²
আয়তঘনকৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2h(l + b),= 2 × 5 × (12 + 10),= 2 × 5 × 22 = 220 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 220 বৰ্গ চে.মি.
Q81. Find the lateral surface area of a cuboid of length 15 cm, breadth 8 cm and height 4 cm.
দীঘ 15 চে.মি., প্ৰস্থ 8 চে.মি. আৰু উচ্চতা 4 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: LSA of cuboid = 2h(l + b),= 2 × 4 × (15 + 8),= 2 × 4 × 23 = 184 cm²,Answer: 184 cm²
আয়তঘনকৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2h(l + b),= 2 × 4 × (15 + 8),= 2 × 4 × 23 = 184 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 184 বৰ্গ চে.মি.
Q82. Find the lateral surface area of a cuboid of length 20 cm, breadth 10 cm and height 8 cm.
দীঘ 20 চে.মি., প্ৰস্থ 10 চে.মি. আৰু উচ্চতা 8 চে.মি. হোৱা আয়তঘনক এটাৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: LSA of cuboid = 2h(l + b),= 2 × 8 × (20 + 10),= 2 × 8 × 30 = 480 cm²,Answer: 480 cm²
আয়তঘনকৰ বক্ৰ পৃষ্ঠকালি = 2h(l + b),= 2 × 8 × (20 + 10),= 2 × 8 × 30 = 480 বৰ্গ চে.মি.,উত্তৰ: 480 বৰ্গ চে.মি.
Q83. The volume of a water tank is 1,000,000 cm³. How many litres of water can it hold?
এটা পানী টেংকীৰ আয়তন 1,000,000 ঘন চে.মি.। ইয়াত কিমান লিটাৰ পানী ধৰিব?
Answer: 1 litre = 1000 cm³.,Capacity = 1,000,000/1000 = 1000 litres.,Answer: 1000 litres
1 লিটাৰ = 1000 ঘন চে.মি.।,ক্ষমতা = 1,000,000/1000 = 1000 লিটাৰ।,উত্তৰ: 1000 লিটাৰ