95 Questions with Answers
Q1. Solve the equation: 2x + 3 = 11. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 2x + 3 = 11। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 2x = 11 − 3 = 8,Step 2: x = (8)/2,Step 3: x = 4,Answer: x = 4
পদক্ষেপ ১: 2x = 11 − 3 = 8,পদক্ষেপ ২: x = (8)/2,পদক্ষেপ ৩: x = 4,উত্তৰ: x = 4
Q2. Solve the equation: 3x + 2 = 17. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 3x + 2 = 17। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 3x = 17 − 2 = 15,Step 2: x = (15)/3,Step 3: x = 5,Answer: x = 5
পদক্ষেপ ১: 3x = 17 − 2 = 15,পদক্ষেপ ২: x = (15)/3,পদক্ষেপ ৩: x = 5,উত্তৰ: x = 5
Q3. Solve the equation: 4x + 5 = 29. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 4x + 5 = 29। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 4x = 29 − 5 = 24,Step 2: x = (24)/4,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 4x = 29 − 5 = 24,পদক্ষেপ ২: x = (24)/4,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q4. Solve the equation: 5x + 6 = 41. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 5x + 6 = 41। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 5x = 41 − 6 = 35,Step 2: x = (35)/5,Step 3: x = 7,Answer: x = 7
পদক্ষেপ ১: 5x = 41 − 6 = 35,পদক্ষেপ ২: x = (35)/5,পদক্ষেপ ৩: x = 7,উত্তৰ: x = 7
Q5. Solve the equation: 6x + 7 = 43. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 6x + 7 = 43। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 6x = 43 − 7 = 36,Step 2: x = (36)/6,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 6x = 43 − 7 = 36,পদক্ষেপ ২: x = (36)/6,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q6. Solve the equation: 7x + 8 = 57. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 7x + 8 = 57। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 7x = 57 − 8 = 49,Step 2: x = (49)/7,Step 3: x = 7,Answer: x = 7
পদক্ষেপ ১: 7x = 57 − 8 = 49,পদক্ষেপ ২: x = (49)/7,পদক্ষেপ ৩: x = 7,উত্তৰ: x = 7
Q7. Solve the equation: 3x + 4 = 22. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 3x + 4 = 22। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 3x = 22 − 4 = 18,Step 2: x = (18)/3,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 3x = 22 − 4 = 18,পদক্ষেপ ২: x = (18)/3,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q8. Solve the equation: 5x + 3 = 28. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 5x + 3 = 28। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 5x = 28 − 3 = 25,Step 2: x = (25)/5,Step 3: x = 5,Answer: x = 5
পদক্ষেপ ১: 5x = 28 − 3 = 25,পদক্ষেপ ২: x = (25)/5,পদক্ষেপ ৩: x = 5,উত্তৰ: x = 5
Q9. Solve the equation: 2x + 9 = 21. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 2x + 9 = 21। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 2x = 21 − 9 = 12,Step 2: x = (12)/2,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 2x = 21 − 9 = 12,পদক্ষেপ ২: x = (12)/2,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q10. Solve the equation: 4x + 7 = 31. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 4x + 7 = 31। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 4x = 31 − 7 = 24,Step 2: x = (24)/4,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 4x = 31 − 7 = 24,পদক্ষেপ ২: x = (24)/4,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q11. Solve the equation: 6x + 5 = 35. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 6x + 5 = 35। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 6x = 35 − 5 = 30,Step 2: x = (30)/6,Step 3: x = 5,Answer: x = 5
পদক্ষেপ ১: 6x = 35 − 5 = 30,পদক্ষেপ ২: x = (30)/6,পদক্ষেপ ৩: x = 5,উত্তৰ: x = 5
Q12. Solve the equation: 8x + 3 = 51. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 8x + 3 = 51। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 8x = 51 − 3 = 48,Step 2: x = (48)/8,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 8x = 51 − 3 = 48,পদক্ষেপ ২: x = (48)/8,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q13. Solve the equation: 9x + 4 = 49. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 9x + 4 = 49। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 9x = 49 − 4 = 45,Step 2: x = (45)/9,Step 3: x = 5,Answer: x = 5
পদক্ষেপ ১: 9x = 49 − 4 = 45,পদক্ষেপ ২: x = (45)/9,পদক্ষেপ ৩: x = 5,উত্তৰ: x = 5
Q14. Solve the equation: 7x + 2 = 44. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 7x + 2 = 44। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 7x = 44 − 2 = 42,Step 2: x = (42)/7,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 7x = 44 − 2 = 42,পদক্ষেপ ২: x = (42)/7,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q15. Solve the equation: 5x + 9 = 54. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 5x + 9 = 54। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 5x = 54 − 9 = 45,Step 2: x = (45)/5,Step 3: x = 9,Answer: x = 9
পদক্ষেপ ১: 5x = 54 − 9 = 45,পদক্ষেপ ২: x = (45)/5,পদক্ষেপ ৩: x = 9,উত্তৰ: x = 9
Q16. Solve the equation: 3x + 11 = 32. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 3x + 11 = 32। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 3x = 32 − 11 = 21,Step 2: x = (21)/3,Step 3: x = 7,Answer: x = 7
পদক্ষেপ ১: 3x = 32 − 11 = 21,পদক্ষেপ ২: x = (21)/3,পদক্ষেপ ৩: x = 7,উত্তৰ: x = 7
Q17. Solve the equation: 4x + 13 = 45. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 4x + 13 = 45। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 4x = 45 − 13 = 32,Step 2: x = (32)/4,Step 3: x = 8,Answer: x = 8
পদক্ষেপ ১: 4x = 45 − 13 = 32,পদক্ষেপ ২: x = (32)/4,পদক্ষেপ ৩: x = 8,উত্তৰ: x = 8
Q18. Solve the equation: 6x + 11 = 47. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 6x + 11 = 47। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 6x = 47 − 11 = 36,Step 2: x = (36)/6,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 6x = 47 − 11 = 36,পদক্ষেপ ২: x = (36)/6,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q19. Solve the equation: 2x + 15 = 33. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 2x + 15 = 33। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 2x = 33 − 15 = 18,Step 2: x = (18)/2,Step 3: x = 9,Answer: x = 9
পদক্ষেপ ১: 2x = 33 − 15 = 18,পদক্ষেপ ২: x = (18)/2,পদক্ষেপ ৩: x = 9,উত্তৰ: x = 9
Q20. Solve the equation: 8x + 7 = 55. Find the value of x.
সমীকৰণটো সমাধান কৰা: 8x + 7 = 55। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Step 1: 8x = 55 − 7 = 48,Step 2: x = (48)/8,Step 3: x = 6,Answer: x = 6
পদক্ষেপ ১: 8x = 55 − 7 = 48,পদক্ষেপ ২: x = (48)/8,পদক্ষেপ ৩: x = 6,উত্তৰ: x = 6
Q21. The roots of the equation x² − 5x + 6 = 0 are 2 and 3. Find the sum of the roots.
x² − 5x + 6 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 2 আৰু 3। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −5.,Sum of roots = −(−5)/1 = 5,Answer: 5
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −5।,মূলৰ যোগফল = −(−5)/1 = 5,উত্তৰ: 5
Q22. The roots of the equation x² − 7x + 12 = 0 are 3 and 4. Find the sum of the roots.
x² − 7x + 12 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 3 আৰু 4। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −7.,Sum of roots = −(−7)/1 = 7,Answer: 7
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −7।,মূলৰ যোগফল = −(−7)/1 = 7,উত্তৰ: 7
Q23. The roots of the equation x² − 9x + 20 = 0 are 4 and 5. Find the sum of the roots.
x² − 9x + 20 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 4 আৰু 5। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −9.,Sum of roots = −(−9)/1 = 9,Answer: 9
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −9।,মূলৰ যোগফল = −(−9)/1 = 9,উত্তৰ: 9
Q24. The roots of the equation x² − 11x + 30 = 0 are 5 and 6. Find the sum of the roots.
x² − 11x + 30 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 5 আৰু 6। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −11.,Sum of roots = −(−11)/1 = 11,Answer: 11
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −11।,মূলৰ যোগফল = −(−11)/1 = 11,উত্তৰ: 11
Q25. The roots of the equation x² − 7x + 10 = 0 are 2 and 5. Find the sum of the roots.
x² − 7x + 10 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 2 আৰু 5। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −7.,Sum of roots = −(−7)/1 = 7,Answer: 7
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −7।,মূলৰ যোগফল = −(−7)/1 = 7,উত্তৰ: 7
Q26. The roots of the equation x² − 8x + 15 = 0 are 3 and 5. Find the sum of the roots.
x² − 8x + 15 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 3 আৰু 5। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −8.,Sum of roots = −(−8)/1 = 8,Answer: 8
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −8।,মূলৰ যোগফল = −(−8)/1 = 8,উত্তৰ: 8
Q27. The roots of the equation x² − 9x + 14 = 0 are 2 and 7. Find the sum of the roots.
x² − 9x + 14 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 2 আৰু 7। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −9.,Sum of roots = −(−9)/1 = 9,Answer: 9
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −9।,মূলৰ যোগফল = −(−9)/1 = 9,উত্তৰ: 9
Q28. The roots of the equation x² − 11x + 28 = 0 are 4 and 7. Find the sum of the roots.
x² − 11x + 28 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 4 আৰু 7। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −11.,Sum of roots = −(−11)/1 = 11,Answer: 11
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −11।,মূলৰ যোগফল = −(−11)/1 = 11,উত্তৰ: 11
Q29. The roots of the equation x² − 11x + 24 = 0 are 3 and 8. Find the sum of the roots.
x² − 11x + 24 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 3 আৰু 8। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −11.,Sum of roots = −(−11)/1 = 11,Answer: 11
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −11।,মূলৰ যোগফল = −(−11)/1 = 11,উত্তৰ: 11
Q30. The roots of the equation x² − 13x + 42 = 0 are 6 and 7. Find the sum of the roots.
x² − 13x + 42 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 6 আৰু 7। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −13.,Sum of roots = −(−13)/1 = 13,Answer: 13
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −13।,মূলৰ যোগফল = −(−13)/1 = 13,উত্তৰ: 13
Q31. The roots of the equation x² − 13x + 40 = 0 are 5 and 8. Find the sum of the roots.
x² − 13x + 40 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 5 আৰু 8। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −13.,Sum of roots = −(−13)/1 = 13,Answer: 13
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −13।,মূলৰ যোগফল = −(−13)/1 = 13,উত্তৰ: 13
Q32. The roots of the equation x² − 11x + 18 = 0 are 2 and 9. Find the sum of the roots.
x² − 11x + 18 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 2 আৰু 9। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −11.,Sum of roots = −(−11)/1 = 11,Answer: 11
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −11।,মূলৰ যোগফল = −(−11)/1 = 11,উত্তৰ: 11
Q33. The roots of the equation x² − 13x + 36 = 0 are 4 and 9. Find the sum of the roots.
x² − 13x + 36 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 4 আৰু 9। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −13.,Sum of roots = −(−13)/1 = 13,Answer: 13
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −13।,মূলৰ যোগফল = −(−13)/1 = 13,উত্তৰ: 13
Q34. The roots of the equation x² − 13x + 30 = 0 are 3 and 10. Find the sum of the roots.
x² − 13x + 30 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 3 আৰু 10। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −13.,Sum of roots = −(−13)/1 = 13,Answer: 13
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −13।,মূলৰ যোগফল = −(−13)/1 = 13,উত্তৰ: 13
Q35. The roots of the equation x² − 15x + 54 = 0 are 6 and 9. Find the sum of the roots.
x² − 15x + 54 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 6 আৰু 9। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −15.,Sum of roots = −(−15)/1 = 15,Answer: 15
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −15।,মূলৰ যোগফল = −(−15)/1 = 15,উত্তৰ: 15
Q36. The roots of the equation x² − 12x + 35 = 0 are 5 and 7. Find the sum of the roots.
x² − 12x + 35 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 5 আৰু 7। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −12.,Sum of roots = −(−12)/1 = 12,Answer: 12
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −12।,মূলৰ যোগফল = −(−12)/1 = 12,উত্তৰ: 12
Q37. The roots of the equation x² − 17x + 72 = 0 are 8 and 9. Find the sum of the roots.
x² − 17x + 72 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 8 আৰু 9। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −17.,Sum of roots = −(−17)/1 = 17,Answer: 17
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −17।,মূলৰ যোগফল = −(−17)/1 = 17,উত্তৰ: 17
Q38. The roots of the equation x² − 15x + 56 = 0 are 7 and 8. Find the sum of the roots.
x² − 15x + 56 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 7 আৰু 8। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −15.,Sum of roots = −(−15)/1 = 15,Answer: 15
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −15।,মূলৰ যোগফল = −(−15)/1 = 15,উত্তৰ: 15
Q39. The roots of the equation x² − 17x + 66 = 0 are 6 and 11. Find the sum of the roots.
x² − 17x + 66 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 6 আৰু 11। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −17.,Sum of roots = −(−17)/1 = 17,Answer: 17
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −17।,মূলৰ যোগফল = −(−17)/1 = 17,উত্তৰ: 17
Q40. The roots of the equation x² − 15x + 44 = 0 are 4 and 11. Find the sum of the roots.
x² − 15x + 44 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 4 আৰু 11। মূল দুটাৰ যোগফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, sum of roots = −b/a.,Here a = 1, b = −15.,Sum of roots = −(−15)/1 = 15,Answer: 15
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ যোগফল = −b/a।,ইয়াত a = 1, b = −15।,মূলৰ যোগফল = −(−15)/1 = 15,উত্তৰ: 15
Q41. The roots of the equation x² − 5x + 6 = 0 are 2 and 3. Find the product of the roots.
x² − 5x + 6 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 2 আৰু 3। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 6.,Product = 6/1 = 6,Answer: 6
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 6।,পূৰণফল = 6/1 = 6,উত্তৰ: 6
Q42. The roots of the equation x² − 7x + 12 = 0 are 3 and 4. Find the product of the roots.
x² − 7x + 12 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 3 আৰু 4। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 12.,Product = 12/1 = 12,Answer: 12
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 12।,পূৰণফল = 12/1 = 12,উত্তৰ: 12
Q43. The roots of the equation x² − 9x + 20 = 0 are 4 and 5. Find the product of the roots.
x² − 9x + 20 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 4 আৰু 5। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 20.,Product = 20/1 = 20,Answer: 20
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 20।,পূৰণফল = 20/1 = 20,উত্তৰ: 20
Q44. The roots of the equation x² − 11x + 30 = 0 are 5 and 6. Find the product of the roots.
x² − 11x + 30 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 5 আৰু 6। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 30.,Product = 30/1 = 30,Answer: 30
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 30।,পূৰণফল = 30/1 = 30,উত্তৰ: 30
Q45. The roots of the equation x² − 7x + 10 = 0 are 2 and 5. Find the product of the roots.
x² − 7x + 10 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 2 আৰু 5। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 10.,Product = 10/1 = 10,Answer: 10
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 10।,পূৰণফল = 10/1 = 10,উত্তৰ: 10
Q46. The roots of the equation x² − 8x + 15 = 0 are 3 and 5. Find the product of the roots.
x² − 8x + 15 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 3 আৰু 5। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 15.,Product = 15/1 = 15,Answer: 15
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 15।,পূৰণফল = 15/1 = 15,উত্তৰ: 15
Q47. The roots of the equation x² − 9x + 14 = 0 are 2 and 7. Find the product of the roots.
x² − 9x + 14 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 2 আৰু 7। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 14.,Product = 14/1 = 14,Answer: 14
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 14।,পূৰণফল = 14/1 = 14,উত্তৰ: 14
Q48. The roots of the equation x² − 11x + 28 = 0 are 4 and 7. Find the product of the roots.
x² − 11x + 28 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 4 আৰু 7। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 28.,Product = 28/1 = 28,Answer: 28
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 28।,পূৰণফল = 28/1 = 28,উত্তৰ: 28
Q49. The roots of the equation x² − 11x + 24 = 0 are 3 and 8. Find the product of the roots.
x² − 11x + 24 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 3 আৰু 8। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 24.,Product = 24/1 = 24,Answer: 24
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 24।,পূৰণফল = 24/1 = 24,উত্তৰ: 24
Q50. The roots of the equation x² − 13x + 42 = 0 are 6 and 7. Find the product of the roots.
x² − 13x + 42 = 0 সমীকৰণটোৰ মূল দুটা 6 আৰু 7। মূল দুটাৰ পূৰণফল নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: For ax² + bx + c = 0, product of roots = c/a.,Here a = 1, c = 42.,Product = 42/1 = 42,Answer: 42
ax² + bx + c = 0 হ'লে মূলৰ পূৰণফল = c/a।,ইয়াত a = 1, c = 42।,পূৰণফল = 42/1 = 42,উত্তৰ: 42
Q51. Find the value of (5 + 3)² using the identity (a + b)² = a² + 2ab + b².
(a + b)² = a² + 2ab + b² সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি (5 + 3)² ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: (5 + 3)² = 5² + 2(5)(3) + 3²,= 25 + 30 + 9,= 55 + 9 = 64,Answer: 64
(5 + 3)² = 5² + 2(5)(3) + 3²,= 25 + 30 + 9,= 55 + 9 = 64,উত্তৰ: 64
Q52. Find the value of (7 + 2)² using the identity (a + b)² = a² + 2ab + b².
(a + b)² = a² + 2ab + b² সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি (7 + 2)² ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: (7 + 2)² = 7² + 2(7)(2) + 2²,= 49 + 28 + 4,= 77 + 4 = 81,Answer: 81
(7 + 2)² = 7² + 2(7)(2) + 2²,= 49 + 28 + 4,= 77 + 4 = 81,উত্তৰ: 81
Q53. Find the value of (6 + 4)² using the identity (a + b)² = a² + 2ab + b².
(a + b)² = a² + 2ab + b² সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি (6 + 4)² ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: (6 + 4)² = 6² + 2(6)(4) + 4²,= 36 + 48 + 16,= 84 + 16 = 100,Answer: 100
(6 + 4)² = 6² + 2(6)(4) + 4²,= 36 + 48 + 16,= 84 + 16 = 100,উত্তৰ: 100
Q54. Find the value of (8 + 3)² using the identity (a + b)² = a² + 2ab + b².
(a + b)² = a² + 2ab + b² সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি (8 + 3)² ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: (8 + 3)² = 8² + 2(8)(3) + 3²,= 64 + 48 + 9,= 112 + 9 = 121,Answer: 121
(8 + 3)² = 8² + 2(8)(3) + 3²,= 64 + 48 + 9,= 112 + 9 = 121,উত্তৰ: 121
Q55. Find the value of (9 + 2)² using the identity (a + b)² = a² + 2ab + b².
(a + b)² = a² + 2ab + b² সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি (9 + 2)² ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: (9 + 2)² = 9² + 2(9)(2) + 2²,= 81 + 36 + 4,= 117 + 4 = 121,Answer: 121
(9 + 2)² = 9² + 2(9)(2) + 2²,= 81 + 36 + 4,= 117 + 4 = 121,উত্তৰ: 121
Q56. Find the value of (5 + 4)² using the identity (a + b)² = a² + 2ab + b².
(a + b)² = a² + 2ab + b² সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি (5 + 4)² ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: (5 + 4)² = 5² + 2(5)(4) + 4²,= 25 + 40 + 16,= 65 + 16 = 81,Answer: 81
(5 + 4)² = 5² + 2(5)(4) + 4²,= 25 + 40 + 16,= 65 + 16 = 81,উত্তৰ: 81
Q57. Find the value of (6 + 5)² using the identity (a + b)² = a² + 2ab + b².
(a + b)² = a² + 2ab + b² সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি (6 + 5)² ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: (6 + 5)² = 6² + 2(6)(5) + 5²,= 36 + 60 + 25,= 96 + 25 = 121,Answer: 121
(6 + 5)² = 6² + 2(6)(5) + 5²,= 36 + 60 + 25,= 96 + 25 = 121,উত্তৰ: 121
Q58. Find the value of (7 + 4)² using the identity (a + b)² = a² + 2ab + b².
(a + b)² = a² + 2ab + b² সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি (7 + 4)² ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: (7 + 4)² = 7² + 2(7)(4) + 4²,= 49 + 56 + 16,= 105 + 16 = 121,Answer: 121
(7 + 4)² = 7² + 2(7)(4) + 4²,= 49 + 56 + 16,= 105 + 16 = 121,উত্তৰ: 121
Q59. Factorise: 9² − 4².
9² − 4² ক উৎপাদকত পৰিণত কৰা।
Answer: 9² − 4² = (a − b)(a + b) where a = 9, b = 4,= (9 − 4)(9 + 4),Answer: (9−4)(9+4)
9² − 4² = (a − b)(a + b) য'ত a = 9, b = 4,= (9 − 4)(9 + 4),উত্তৰ: (9−4)(9+4)
Q60. Factorise: 10² − 3².
10² − 3² ক উৎপাদকত পৰিণত কৰা।
Answer: 10² − 3² = (a − b)(a + b) where a = 10, b = 3,= (10 − 3)(10 + 3),Answer: (10−3)(10+3)
10² − 3² = (a − b)(a + b) য'ত a = 10, b = 3,= (10 − 3)(10 + 3),উত্তৰ: (10−3)(10+3)
Q61. Factorise: 8² − 5².
8² − 5² ক উৎপাদকত পৰিণত কৰা।
Answer: 8² − 5² = (a − b)(a + b) where a = 8, b = 5,= (8 − 5)(8 + 5),Answer: (8−5)(8+5)
8² − 5² = (a − b)(a + b) য'ত a = 8, b = 5,= (8 − 5)(8 + 5),উত্তৰ: (8−5)(8+5)
Q62. Factorise: 12² − 5².
12² − 5² ক উৎপাদকত পৰিণত কৰা।
Answer: 12² − 5² = (a − b)(a + b) where a = 12, b = 5,= (12 − 5)(12 + 5),Answer: (12−5)(12+5)
12² − 5² = (a − b)(a + b) য'ত a = 12, b = 5,= (12 − 5)(12 + 5),উত্তৰ: (12−5)(12+5)
Q63. Factorise: 7² − 3².
7² − 3² ক উৎপাদকত পৰিণত কৰা।
Answer: 7² − 3² = (a − b)(a + b) where a = 7, b = 3,= (7 − 3)(7 + 3),Answer: (7−3)(7+3)
7² − 3² = (a − b)(a + b) য'ত a = 7, b = 3,= (7 − 3)(7 + 3),উত্তৰ: (7−3)(7+3)
Q64. Factorise: 11² − 4².
11² − 4² ক উৎপাদকত পৰিণত কৰা।
Answer: 11² − 4² = (a − b)(a + b) where a = 11, b = 4,= (11 − 4)(11 + 4),Answer: (11−4)(11+4)
11² − 4² = (a − b)(a + b) য'ত a = 11, b = 4,= (11 − 4)(11 + 4),উত্তৰ: (11−4)(11+4)
Q65. Factorise: 9² − 2².
9² − 2² ক উৎপাদকত পৰিণত কৰা।
Answer: 9² − 2² = (a − b)(a + b) where a = 9, b = 2,= (9 − 2)(9 + 2),Answer: (9−2)(9+2)
9² − 2² = (a − b)(a + b) য'ত a = 9, b = 2,= (9 − 2)(9 + 2),উত্তৰ: (9−2)(9+2)
Q66. Factorise: 13² − 4².
13² − 4² ক উৎপাদকত পৰিণত কৰা।
Answer: 13² − 4² = (a − b)(a + b) where a = 13, b = 4,= (13 − 4)(13 + 4),Answer: (13−4)(13+4)
13² − 4² = (a − b)(a + b) য'ত a = 13, b = 4,= (13 − 4)(13 + 4),উত্তৰ: (13−4)(13+4)
Q67. The ratio of the ages of a father and son is 2:4. If the father is 20 years older than the son, find the age of the son.
পিতৃ আৰু পুত্ৰৰ বয়সৰ অনুপাত 2:4। পিতৃ পুত্ৰতকৈ 20 বছৰ ডাঙৰ হ'লে পুত্ৰৰ বয়স নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Let the common factor be k. Ages are 2k and 4k.,Given: 2k − 4k = 20 => (-2)k = 20,k = -10,Son's age = 4 × -10 = -40,Answer: -40 years
ধৰোঁ সাধাৰণ গুণকটো k। বয়স দুটা হ'ব 2k আৰু 4k।,দিয়া আছে: 2k − 4k = 20 => (-2)k = 20,k = -10,পুত্ৰৰ বয়স = 4 × -10 = -40,উত্তৰ: -40 বছৰ
Q68. The ratio of the ages of a father and son is 3:5. If the father is 24 years older than the son, find the age of the son.
পিতৃ আৰু পুত্ৰৰ বয়সৰ অনুপাত 3:5। পিতৃ পুত্ৰতকৈ 24 বছৰ ডাঙৰ হ'লে পুত্ৰৰ বয়স নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Let the common factor be k. Ages are 3k and 5k.,Given: 3k − 5k = 24 => (-2)k = 24,k = -12,Son's age = 5 × -12 = -60,Answer: -60 years
ধৰোঁ সাধাৰণ গুণকটো k। বয়স দুটা হ'ব 3k আৰু 5k।,দিয়া আছে: 3k − 5k = 24 => (-2)k = 24,k = -12,পুত্ৰৰ বয়স = 5 × -12 = -60,উত্তৰ: -60 বছৰ
Q69. The ratio of the ages of a father and son is 2:3. If the father is 15 years older than the son, find the age of the son.
পিতৃ আৰু পুত্ৰৰ বয়সৰ অনুপাত 2:3। পিতৃ পুত্ৰতকৈ 15 বছৰ ডাঙৰ হ'লে পুত্ৰৰ বয়স নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Let the common factor be k. Ages are 2k and 3k.,Given: 2k − 3k = 15 => (-1)k = 15,k = -15,Son's age = 3 × -15 = -45,Answer: -45 years
ধৰোঁ সাধাৰণ গুণকটো k। বয়স দুটা হ'ব 2k আৰু 3k।,দিয়া আছে: 2k − 3k = 15 => (-1)k = 15,k = -15,পুত্ৰৰ বয়স = 3 × -15 = -45,উত্তৰ: -45 বছৰ
Q70. The ratio of the ages of a father and son is 4:5. If the father is 27 years older than the son, find the age of the son.
পিতৃ আৰু পুত্ৰৰ বয়সৰ অনুপাত 4:5। পিতৃ পুত্ৰতকৈ 27 বছৰ ডাঙৰ হ'লে পুত্ৰৰ বয়স নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Let the common factor be k. Ages are 4k and 5k.,Given: 4k − 5k = 27 => (-1)k = 27,k = -27,Son's age = 5 × -27 = -135,Answer: -135 years
ধৰোঁ সাধাৰণ গুণকটো k। বয়স দুটা হ'ব 4k আৰু 5k।,দিয়া আছে: 4k − 5k = 27 => (-1)k = 27,k = -27,পুত্ৰৰ বয়স = 5 × -27 = -135,উত্তৰ: -135 বছৰ
Q71. The ratio of the ages of a father and son is 3:4. If the father is 28 years older than the son, find the age of the son.
পিতৃ আৰু পুত্ৰৰ বয়সৰ অনুপাত 3:4। পিতৃ পুত্ৰতকৈ 28 বছৰ ডাঙৰ হ'লে পুত্ৰৰ বয়স নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Let the common factor be k. Ages are 3k and 4k.,Given: 3k − 4k = 28 => (-1)k = 28,k = -28,Son's age = 4 × -28 = -112,Answer: -112 years
ধৰোঁ সাধাৰণ গুণকটো k। বয়স দুটা হ'ব 3k আৰু 4k।,দিয়া আছে: 3k − 4k = 28 => (-1)k = 28,k = -28,পুত্ৰৰ বয়স = 4 × -28 = -112,উত্তৰ: -112 বছৰ
Q72. The ratio of the ages of a father and son is 5:6. If the father is 22 years older than the son, find the age of the son.
পিতৃ আৰু পুত্ৰৰ বয়সৰ অনুপাত 5:6। পিতৃ পুত্ৰতকৈ 22 বছৰ ডাঙৰ হ'লে পুত্ৰৰ বয়স নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Let the common factor be k. Ages are 5k and 6k.,Given: 5k − 6k = 22 => (-1)k = 22,k = -22,Son's age = 6 × -22 = -132,Answer: -132 years
ধৰোঁ সাধাৰণ গুণকটো k। বয়স দুটা হ'ব 5k আৰু 6k।,দিয়া আছে: 5k − 6k = 22 => (-1)k = 22,k = -22,পুত্ৰৰ বয়স = 6 × -22 = -132,উত্তৰ: -132 বছৰ
Q73. Solve: 1x + 1y = 9 and 1x + -1y = 3. Find the value of x.
সমাধান কৰা: 1x + 1y = 9 আৰু 1x + -1y = 3। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Equation 1: 1x + 1y = 9,Equation 2: 1x + -1y = 3,From eq1, x = 6, y = 3,Answer: x = 6
সমীকৰণ ১: 1x + 1y = 9,সমীকৰণ ২: 1x + -1y = 3,সমীকৰণ দুটাৰ পৰা, x = 6, y = 3,উত্তৰ: x = 6
Q74. Solve: 2x + 1y = 11 and 1x + 1y = 7. Find the value of x.
সমাধান কৰা: 2x + 1y = 11 আৰু 1x + 1y = 7। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Equation 1: 2x + 1y = 11,Equation 2: 1x + 1y = 7,From eq1, x = 4, y = 3,Answer: x = 4
সমীকৰণ ১: 2x + 1y = 11,সমীকৰণ ২: 1x + 1y = 7,সমীকৰণ দুটাৰ পৰা, x = 4, y = 3,উত্তৰ: x = 4
Q75. Solve: 1x + 2y = 12 and 1x + 1y = 9. Find the value of x.
সমাধান কৰা: 1x + 2y = 12 আৰু 1x + 1y = 9। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Equation 1: 1x + 2y = 12,Equation 2: 1x + 1y = 9,From eq1, x = 6, y = 3,Answer: x = 6
সমীকৰণ ১: 1x + 2y = 12,সমীকৰণ ২: 1x + 1y = 9,সমীকৰণ দুটাৰ পৰা, x = 6, y = 3,উত্তৰ: x = 6
Q76. Solve: 3x + 1y = 10 and 1x + 1y = 6. Find the value of x.
সমাধান কৰা: 3x + 1y = 10 আৰু 1x + 1y = 6। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Equation 1: 3x + 1y = 10,Equation 2: 1x + 1y = 6,From eq1, x = 2, y = 4,Answer: x = 2
সমীকৰণ ১: 3x + 1y = 10,সমীকৰণ ২: 1x + 1y = 6,সমীকৰণ দুটাৰ পৰা, x = 2, y = 4,উত্তৰ: x = 2
Q77. Solve: 2x + 3y = 13 and 1x + 1y = 6. Find the value of x.
সমাধান কৰা: 2x + 3y = 13 আৰু 1x + 1y = 6। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Equation 1: 2x + 3y = 13,Equation 2: 1x + 1y = 6,From eq1, x = 5, y = 1,Answer: x = 5
সমীকৰণ ১: 2x + 3y = 13,সমীকৰণ ২: 1x + 1y = 6,সমীকৰণ দুটাৰ পৰা, x = 5, y = 1,উত্তৰ: x = 5
Q78. Solve: 3x + 2y = 12 and 1x + 1y = 5. Find the value of x.
সমাধান কৰা: 3x + 2y = 12 আৰু 1x + 1y = 5। x ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Equation 1: 3x + 2y = 12,Equation 2: 1x + 1y = 5,From eq1, x = 2, y = 3,Answer: x = 2
সমীকৰণ ১: 3x + 2y = 12,সমীকৰণ ২: 1x + 1y = 5,সমীকৰণ দুটাৰ পৰা, x = 2, y = 3,উত্তৰ: x = 2
Q79. Find the value of the expression 3x² + 2x + 1 when x = 2.
x = 2 হ'লে 3x² + 2x + 1 ৰাশিটোৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Substitute x = 2:,3(2)² + 2(2) + 1,= 12 + 4 + 1 = 17,Answer: 17
x = 2 বহুৱাই দিওঁ:,3(2)² + 2(2) + 1,= 12 + 4 + 1 = 17,উত্তৰ: 17
Q80. Find the value of the expression 2x² + 5x + 3 when x = 3.
x = 3 হ'লে 2x² + 5x + 3 ৰাশিটোৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Substitute x = 3:,2(3)² + 5(3) + 3,= 18 + 15 + 3 = 36,Answer: 36
x = 3 বহুৱাই দিওঁ:,2(3)² + 5(3) + 3,= 18 + 15 + 3 = 36,উত্তৰ: 36
Q81. Find the value of the expression 4x² + 3x + 2 when x = 1.
x = 1 হ'লে 4x² + 3x + 2 ৰাশিটোৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Substitute x = 1:,4(1)² + 3(1) + 2,= 4 + 3 + 2 = 9,Answer: 9
x = 1 বহুৱাই দিওঁ:,4(1)² + 3(1) + 2,= 4 + 3 + 2 = 9,উত্তৰ: 9
Q82. Find the value of the expression 5x² + 4x + 6 when x = 2.
x = 2 হ'লে 5x² + 4x + 6 ৰাশিটোৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Substitute x = 2:,5(2)² + 4(2) + 6,= 20 + 8 + 6 = 34,Answer: 34
x = 2 বহুৱাই দিওঁ:,5(2)² + 4(2) + 6,= 20 + 8 + 6 = 34,উত্তৰ: 34
Q83. Find the value of the expression 2x² + 1x + 5 when x = 4.
x = 4 হ'লে 2x² + 1x + 5 ৰাশিটোৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Substitute x = 4:,2(4)² + 1(4) + 5,= 32 + 4 + 5 = 41,Answer: 41
x = 4 বহুৱাই দিওঁ:,2(4)² + 1(4) + 5,= 32 + 4 + 5 = 41,উত্তৰ: 41
Q84. Find the value of the expression 3x² + 4x + 2 when x = 2.
x = 2 হ'লে 3x² + 4x + 2 ৰাশিটোৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Substitute x = 2:,3(2)² + 4(2) + 2,= 12 + 8 + 2 = 22,Answer: 22
x = 2 বহুৱাই দিওঁ:,3(2)² + 4(2) + 2,= 12 + 8 + 2 = 22,উত্তৰ: 22
Q85. Find the remainder when the polynomial 2x + 3 is divided by (x − 2).
2x + 3 বহুপদটো (x − 2) ৰে হৰণ কৰিলে ভাগশেষ কিমান হ'ব? নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: By remainder theorem, remainder = f(divisor).,f(x) = 2x + 3,f(2) = 2(2) + 3 = 4 + 3 = 7,Answer: 7
ভাগশেষ উপপাদ্য মতে, ভাগশেষ = f(হৰক)।,f(x) = 2x + 3,f(2) = 2(2) + 3 = 4 + 3 = 7,উত্তৰ: 7
Q86. Find the remainder when the polynomial 3x + 2 is divided by (x − 3).
3x + 2 বহুপদটো (x − 3) ৰে হৰণ কৰিলে ভাগশেষ কিমান হ'ব? নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: By remainder theorem, remainder = f(divisor).,f(x) = 3x + 2,f(3) = 3(3) + 2 = 9 + 2 = 11,Answer: 11
ভাগশেষ উপপাদ্য মতে, ভাগশেষ = f(হৰক)।,f(x) = 3x + 2,f(3) = 3(3) + 2 = 9 + 2 = 11,উত্তৰ: 11
Q87. Find the remainder when the polynomial 2x + 4 is divided by (x − 1).
2x + 4 বহুপদটো (x − 1) ৰে হৰণ কৰিলে ভাগশেষ কিমান হ'ব? নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: By remainder theorem, remainder = f(divisor).,f(x) = 2x + 4,f(1) = 2(1) + 4 = 2 + 4 = 6,Answer: 6
ভাগশেষ উপপাদ্য মতে, ভাগশেষ = f(হৰক)।,f(x) = 2x + 4,f(1) = 2(1) + 4 = 2 + 4 = 6,উত্তৰ: 6
Q88. Find the remainder when the polynomial 3x + 5 is divided by (x − 2).
3x + 5 বহুপদটো (x − 2) ৰে হৰণ কৰিলে ভাগশেষ কিমান হ'ব? নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: By remainder theorem, remainder = f(divisor).,f(x) = 3x + 5,f(2) = 3(2) + 5 = 6 + 5 = 11,Answer: 11
ভাগশেষ উপপাদ্য মতে, ভাগশেষ = f(হৰক)।,f(x) = 3x + 5,f(2) = 3(2) + 5 = 6 + 5 = 11,উত্তৰ: 11
Q89. Find the remainder when the polynomial 2x + 7 is divided by (x − 1).
2x + 7 বহুপদটো (x − 1) ৰে হৰণ কৰিলে ভাগশেষ কিমান হ'ব? নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: By remainder theorem, remainder = f(divisor).,f(x) = 2x + 7,f(1) = 2(1) + 7 = 2 + 7 = 9,Answer: 9
ভাগশেষ উপপাদ্য মতে, ভাগশেষ = f(হৰক)।,f(x) = 2x + 7,f(1) = 2(1) + 7 = 2 + 7 = 9,উত্তৰ: 9
Q90. Find the remainder when the polynomial 4x + 3 is divided by (x − 2).
4x + 3 বহুপদটো (x − 2) ৰে হৰণ কৰিলে ভাগশেষ কিমান হ'ব? নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: By remainder theorem, remainder = f(divisor).,f(x) = 4x + 3,f(2) = 4(2) + 3 = 8 + 3 = 11,Answer: 11
ভাগশেষ উপপাদ্য মতে, ভাগশেষ = f(হৰক)।,f(x) = 4x + 3,f(2) = 4(2) + 3 = 8 + 3 = 11,উত্তৰ: 11
Q91. If x + (1/x) = 2, find the value of x² + (1/x²).
যদি x + (1/x) = 2 হয়, তেন্তে x² + (1/x²) ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given x + 1/x = 2.,Square both sides: (x + 1/x)² = 2² = 4,x² + 1/x² + 2 = 4,x² + 1/x² = 4 − 2 = 2,Answer: 2
দিয়া আছে x + 1/x = 2।,দুয়োফালে বৰ্গ কৰিলে: (x + 1/x)² = 2² = 4,x² + 1/x² + 2 = 4,x² + 1/x² = 4 − 2 = 2,উত্তৰ: 2
Q92. If x + (1/x) = 3, find the value of x² + (1/x²).
যদি x + (1/x) = 3 হয়, তেন্তে x² + (1/x²) ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given x + 1/x = 3.,Square both sides: (x + 1/x)² = 3² = 9,x² + 1/x² + 2 = 9,x² + 1/x² = 9 − 2 = 7,Answer: 7
দিয়া আছে x + 1/x = 3।,দুয়োফালে বৰ্গ কৰিলে: (x + 1/x)² = 3² = 9,x² + 1/x² + 2 = 9,x² + 1/x² = 9 − 2 = 7,উত্তৰ: 7
Q93. If x + (1/x) = 5, find the value of x² + (1/x²).
যদি x + (1/x) = 5 হয়, তেন্তে x² + (1/x²) ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given x + 1/x = 5.,Square both sides: (x + 1/x)² = 5² = 25,x² + 1/x² + 2 = 25,x² + 1/x² = 25 − 2 = 23,Answer: 23
দিয়া আছে x + 1/x = 5।,দুয়োফালে বৰ্গ কৰিলে: (x + 1/x)² = 5² = 25,x² + 1/x² + 2 = 25,x² + 1/x² = 25 − 2 = 23,উত্তৰ: 23
Q94. If x + (1/x) = 4, find the value of x² + (1/x²).
যদি x + (1/x) = 4 হয়, তেন্তে x² + (1/x²) ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given x + 1/x = 4.,Square both sides: (x + 1/x)² = 4² = 16,x² + 1/x² + 2 = 16,x² + 1/x² = 16 − 2 = 14,Answer: 14
দিয়া আছে x + 1/x = 4।,দুয়োফালে বৰ্গ কৰিলে: (x + 1/x)² = 4² = 16,x² + 1/x² + 2 = 16,x² + 1/x² = 16 − 2 = 14,উত্তৰ: 14
Q95. If x + (1/x) = 6, find the value of x² + (1/x²).
যদি x + (1/x) = 6 হয়, তেন্তে x² + (1/x²) ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: Given x + 1/x = 6.,Square both sides: (x + 1/x)² = 6² = 36,x² + 1/x² + 2 = 36,x² + 1/x² = 36 − 2 = 34,Answer: 34
দিয়া আছে x + 1/x = 6।,দুয়োফালে বৰ্গ কৰিলে: (x + 1/x)² = 6² = 36,x² + 1/x² + 2 = 36,x² + 1/x² = 36 − 2 = 34,উত্তৰ: 34