86 Questions with Answers
Q1. Simplify: 2√5 × 3√3.
সৰল কৰা: 2√5 × 3√3।
Answer: 2√5 × 3√3 = (2 × 3)√(5 × 3),= 6√15,Answer: 6√15
2√5 × 3√3 = (2 × 3)√(5 × 3),= 6√15,উত্তৰ: 6√15
Q2. Simplify: 4√3 × 2√2.
সৰল কৰা: 4√3 × 2√2।
Answer: 4√3 × 2√2 = (4 × 2)√(3 × 2),= 8√6,Answer: 8√6
4√3 × 2√2 = (4 × 2)√(3 × 2),= 8√6,উত্তৰ: 8√6
Q3. Simplify: 3√2 × 3√6.
সৰল কৰা: 3√2 × 3√6।
Answer: 3√2 × 3√6 = (3 × 3)√(2 × 6),= 9√12,Answer: 9√12
3√2 × 3√6 = (3 × 3)√(2 × 6),= 9√12,উত্তৰ: 9√12
Q4. Simplify: 2√2 × 5√7.
সৰল কৰা: 2√2 × 5√7।
Answer: 2√2 × 5√7 = (2 × 5)√(2 × 7),= 10√14,Answer: 10√14
2√2 × 5√7 = (2 × 5)√(2 × 7),= 10√14,উত্তৰ: 10√14
Q5. Simplify: 6√5 × 2√2.
সৰল কৰা: 6√5 × 2√2।
Answer: 6√5 × 2√2 = (6 × 2)√(5 × 2),= 12√10,Answer: 12√10
6√5 × 2√2 = (6 × 2)√(5 × 2),= 12√10,উত্তৰ: 12√10
Q6. Simplify: 3√6 × 2√3.
সৰল কৰা: 3√6 × 2√3।
Answer: 3√6 × 2√3 = (3 × 2)√(6 × 3),= 6√18,Answer: 6√18
3√6 × 2√3 = (3 × 2)√(6 × 3),= 6√18,উত্তৰ: 6√18
Q7. Simplify: 4√2 × 3√5.
সৰল কৰা: 4√2 × 3√5।
Answer: 4√2 × 3√5 = (4 × 3)√(2 × 5),= 12√10,Answer: 12√10
4√2 × 3√5 = (4 × 3)√(2 × 5),= 12√10,উত্তৰ: 12√10
Q8. Simplify: 2√7 × 2√3.
সৰল কৰা: 2√7 × 2√3।
Answer: 2√7 × 2√3 = (2 × 2)√(7 × 3),= 4√21,Answer: 4√21
2√7 × 2√3 = (2 × 2)√(7 × 3),= 4√21,উত্তৰ: 4√21
Q9. Simplify: 5√2 × 3√6.
সৰল কৰা: 5√2 × 3√6।
Answer: 5√2 × 3√6 = (5 × 3)√(2 × 6),= 15√12,Answer: 15√12
5√2 × 3√6 = (5 × 3)√(2 × 6),= 15√12,উত্তৰ: 15√12
Q10. Simplify: 2√10 × 3√2.
সৰল কৰা: 2√10 × 3√2।
Answer: 2√10 × 3√2 = (2 × 3)√(10 × 2),= 6√20,Answer: 6√20
2√10 × 3√2 = (2 × 3)√(10 × 2),= 6√20,উত্তৰ: 6√20
Q11. Simplify: √8 ÷ √2.
সৰল কৰা: √8 ÷ √2।
Answer: √8 ÷ √2 = √(8/2),= √4,Answer: √4
√8 ÷ √2 = √(8/2),= √4,উত্তৰ: √4
Q12. Simplify: √18 ÷ √2.
সৰল কৰা: √18 ÷ √2।
Answer: √18 ÷ √2 = √(18/2),= √9,Answer: √9
√18 ÷ √2 = √(18/2),= √9,উত্তৰ: √9
Q13. Simplify: √12 ÷ √3.
সৰল কৰা: √12 ÷ √3।
Answer: √12 ÷ √3 = √(12/3),= √4,Answer: √4
√12 ÷ √3 = √(12/3),= √4,উত্তৰ: √4
Q14. Simplify: √20 ÷ √5.
সৰল কৰা: √20 ÷ √5।
Answer: √20 ÷ √5 = √(20/5),= √4,Answer: √4
√20 ÷ √5 = √(20/5),= √4,উত্তৰ: √4
Q15. Simplify: √27 ÷ √3.
সৰল কৰা: √27 ÷ √3।
Answer: √27 ÷ √3 = √(27/3),= √9,Answer: √9
√27 ÷ √3 = √(27/3),= √9,উত্তৰ: √9
Q16. Simplify: √32 ÷ √2.
সৰল কৰা: √32 ÷ √2।
Answer: √32 ÷ √2 = √(32/2),= √16,Answer: √16
√32 ÷ √2 = √(32/2),= √16,উত্তৰ: √16
Q17. Simplify: √45 ÷ √5.
সৰল কৰা: √45 ÷ √5।
Answer: √45 ÷ √5 = √(45/5),= √9,Answer: √9
√45 ÷ √5 = √(45/5),= √9,উত্তৰ: √9
Q18. Simplify: √50 ÷ √2.
সৰল কৰা: √50 ÷ √2।
Answer: √50 ÷ √2 = √(50/2),= √25,Answer: √25
√50 ÷ √2 = √(50/2),= √25,উত্তৰ: √25
Q19. Rationalise the denominator of 1/(3 + √2).
1/(3 + √2) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (3 − √2):,= (3 − √2) / ((3)² − (√2)²),= (3 − √2) / (9 − 2),= (3 − √2)/7,Answer: (3 − √2)/7
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (3 − √2) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (3 − √2) / ((3)² − (√2)²),= (3 − √2) / (9 − 2),= (3 − √2)/7,উত্তৰ: (3 − √2)/7
Q20. Rationalise the denominator of 1/(4 + √3).
1/(4 + √3) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (4 − √3):,= (4 − √3) / ((4)² − (√3)²),= (4 − √3) / (16 − 3),= (4 − √3)/13,Answer: (4 − √3)/13
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (4 − √3) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (4 − √3) / ((4)² − (√3)²),= (4 − √3) / (16 − 3),= (4 − √3)/13,উত্তৰ: (4 − √3)/13
Q21. Rationalise the denominator of 1/(5 + √2).
1/(5 + √2) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (5 − √2):,= (5 − √2) / ((5)² − (√2)²),= (5 − √2) / (25 − 2),= (5 − √2)/23,Answer: (5 − √2)/23
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (5 − √2) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (5 − √2) / ((5)² − (√2)²),= (5 − √2) / (25 − 2),= (5 − √2)/23,উত্তৰ: (5 − √2)/23
Q22. Rationalise the denominator of 1/(6 + √3).
1/(6 + √3) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (6 − √3):,= (6 − √3) / ((6)² − (√3)²),= (6 − √3) / (36 − 3),= (6 − √3)/33,Answer: (6 − √3)/33
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (6 − √3) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (6 − √3) / ((6)² − (√3)²),= (6 − √3) / (36 − 3),= (6 − √3)/33,উত্তৰ: (6 − √3)/33
Q23. Rationalise the denominator of 1/(7 + √2).
1/(7 + √2) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (7 − √2):,= (7 − √2) / ((7)² − (√2)²),= (7 − √2) / (49 − 2),= (7 − √2)/47,Answer: (7 − √2)/47
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (7 − √2) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (7 − √2) / ((7)² − (√2)²),= (7 − √2) / (49 − 2),= (7 − √2)/47,উত্তৰ: (7 − √2)/47
Q24. Rationalise the denominator of 1/(5 + √3).
1/(5 + √3) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (5 − √3):,= (5 − √3) / ((5)² − (√3)²),= (5 − √3) / (25 − 3),= (5 − √3)/22,Answer: (5 − √3)/22
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (5 − √3) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (5 − √3) / ((5)² − (√3)²),= (5 − √3) / (25 − 3),= (5 − √3)/22,উত্তৰ: (5 − √3)/22
Q25. Rationalise the denominator of 1/(8 + √5).
1/(8 + √5) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (8 − √5):,= (8 − √5) / ((8)² − (√5)²),= (8 − √5) / (64 − 5),= (8 − √5)/59,Answer: (8 − √5)/59
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (8 − √5) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (8 − √5) / ((8)² − (√5)²),= (8 − √5) / (64 − 5),= (8 − √5)/59,উত্তৰ: (8 − √5)/59
Q26. Rationalise the denominator of 1/(4 + √5).
1/(4 + √5) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (4 − √5):,= (4 − √5) / ((4)² − (√5)²),= (4 − √5) / (16 − 5),= (4 − √5)/11,Answer: (4 − √5)/11
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (4 − √5) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (4 − √5) / ((4)² − (√5)²),= (4 − √5) / (16 − 5),= (4 − √5)/11,উত্তৰ: (4 − √5)/11
Q27. Rationalise the denominator of 1/(6 + √5).
1/(6 + √5) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (6 − √5):,= (6 − √5) / ((6)² − (√5)²),= (6 − √5) / (36 − 5),= (6 − √5)/31,Answer: (6 − √5)/31
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (6 − √5) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (6 − √5) / ((6)² − (√5)²),= (6 − √5) / (36 − 5),= (6 − √5)/31,উত্তৰ: (6 − √5)/31
Q28. Rationalise the denominator of 1/(7 + √5).
1/(7 + √5) ৰ হৰটো পৰিমেয় কৰা।
Answer: Multiply numerator and denominator by (7 − √5):,= (7 − √5) / ((7)² − (√5)²),= (7 − √5) / (49 − 5),= (7 − √5)/44,Answer: (7 − √5)/44
লৱ আৰু হৰ দুয়োকে (7 − √5) ৰে পূৰণ কৰিলে:,= (7 − √5) / ((7)² − (√5)²),= (7 − √5) / (49 − 5),= (7 − √5)/44,উত্তৰ: (7 − √5)/44
Q29. Simplify: 23 × 24.
সৰল কৰা: 23 × 24।
Answer: By law of indices, 23 × 24 = 23+4,= 27,Answer: 27
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 23 × 24 = 23+4,= 27,উত্তৰ: 27
Q30. Simplify: 32 × 33.
সৰল কৰা: 32 × 33।
Answer: By law of indices, 32 × 33 = 32+3,= 35,Answer: 35
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 32 × 33 = 32+3,= 35,উত্তৰ: 35
Q31. Simplify: 52 × 53.
সৰল কৰা: 52 × 53।
Answer: By law of indices, 52 × 53 = 52+3,= 55,Answer: 55
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 52 × 53 = 52+3,= 55,উত্তৰ: 55
Q32. Simplify: 25 × 23.
সৰল কৰা: 25 × 23।
Answer: By law of indices, 25 × 23 = 25+3,= 28,Answer: 28
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 25 × 23 = 25+3,= 28,উত্তৰ: 28
Q33. Simplify: 42 × 44.
সৰল কৰা: 42 × 44।
Answer: By law of indices, 42 × 44 = 42+4,= 46,Answer: 46
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 42 × 44 = 42+4,= 46,উত্তৰ: 46
Q34. Simplify: 62 × 63.
সৰল কৰা: 62 × 63।
Answer: By law of indices, 62 × 63 = 62+3,= 65,Answer: 65
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 62 × 63 = 62+3,= 65,উত্তৰ: 65
Q35. Simplify: 34 × 32.
সৰল কৰা: 34 × 32।
Answer: By law of indices, 34 × 32 = 34+2,= 36,Answer: 36
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 34 × 32 = 34+2,= 36,উত্তৰ: 36
Q36. Simplify: 26 × 22.
সৰল কৰা: 26 × 22।
Answer: By law of indices, 26 × 22 = 26+2,= 28,Answer: 28
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 26 × 22 = 26+2,= 28,উত্তৰ: 28
Q37. Simplify: 72 × 72.
সৰল কৰা: 72 × 72।
Answer: By law of indices, 72 × 72 = 72+2,= 74,Answer: 74
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 72 × 72 = 72+2,= 74,উত্তৰ: 74
Q38. Simplify: 53 × 52.
সৰল কৰা: 53 × 52।
Answer: By law of indices, 53 × 52 = 53+2,= 55,Answer: 55
সূচকৰ সূত্ৰ অনুসৰি, 53 × 52 = 53+2,= 55,উত্তৰ: 55
Q39. Simplify: (23)2.
সৰল কৰা: (23)2।
Answer: (23)2 = 23 × 2,= 26,Answer: 26
(23)2 = 23 × 2,= 26,উত্তৰ: 26
Q40. Simplify: (32)2.
সৰল কৰা: (32)2।
Answer: (32)2 = 32 × 2,= 34,Answer: 34
(32)2 = 32 × 2,= 34,উত্তৰ: 34
Q41. Simplify: (22)3.
সৰল কৰা: (22)3।
Answer: (22)3 = 22 × 3,= 26,Answer: 26
(22)3 = 22 × 3,= 26,উত্তৰ: 26
Q42. Simplify: (42)2.
সৰল কৰা: (42)2।
Answer: (42)2 = 42 × 2,= 44,Answer: 44
(42)2 = 42 × 2,= 44,উত্তৰ: 44
Q43. Simplify: (24)2.
সৰল কৰা: (24)2।
Answer: (24)2 = 24 × 2,= 28,Answer: 28
(24)2 = 24 × 2,= 28,উত্তৰ: 28
Q44. Simplify: (33)2.
সৰল কৰা: (33)2।
Answer: (33)2 = 33 × 2,= 36,Answer: 36
(33)2 = 33 × 2,= 36,উত্তৰ: 36
Q45. Simplify: (52)2.
সৰল কৰা: (52)2।
Answer: (52)2 = 52 × 2,= 54,Answer: 54
(52)2 = 52 × 2,= 54,উত্তৰ: 54
Q46. Simplify: (23)3.
সৰল কৰা: (23)3।
Answer: (23)3 = 23 × 3,= 29,Answer: 29
(23)3 = 23 × 3,= 29,উত্তৰ: 29
Q47. Simplify: (62)2.
সৰল কৰা: (62)2।
Answer: (62)2 = 62 × 2,= 64,Answer: 64
(62)2 = 62 × 2,= 64,উত্তৰ: 64
Q48. Simplify: (32)3.
সৰল কৰা: (32)3।
Answer: (32)3 = 32 × 3,= 36,Answer: 36
(32)3 = 32 × 3,= 36,উত্তৰ: 36
Q49. Simplify: 25 ÷ 22.
সৰল কৰা: 25 ÷ 22।
Answer: 25 ÷ 22 = 25 − 2,= 23,Answer: 23
25 ÷ 22 = 25 − 2,= 23,উত্তৰ: 23
Q50. Simplify: 34 ÷ 32.
সৰল কৰা: 34 ÷ 32।
Answer: 34 ÷ 32 = 34 − 2,= 32,Answer: 32
34 ÷ 32 = 34 − 2,= 32,উত্তৰ: 32
Q51. Simplify: 53 ÷ 52.
সৰল কৰা: 53 ÷ 52।
Answer: 53 ÷ 52 = 53 − 2,= 51,Answer: 51
53 ÷ 52 = 53 − 2,= 51,উত্তৰ: 51
Q52. Simplify: 27 ÷ 23.
সৰল কৰা: 27 ÷ 23।
Answer: 27 ÷ 23 = 27 − 3,= 24,Answer: 24
27 ÷ 23 = 27 − 3,= 24,উত্তৰ: 24
Q53. Simplify: 45 ÷ 43.
সৰল কৰা: 45 ÷ 43।
Answer: 45 ÷ 43 = 45 − 3,= 42,Answer: 42
45 ÷ 43 = 45 − 3,= 42,উত্তৰ: 42
Q54. Simplify: 64 ÷ 62.
সৰল কৰা: 64 ÷ 62।
Answer: 64 ÷ 62 = 64 − 2,= 62,Answer: 62
64 ÷ 62 = 64 − 2,= 62,উত্তৰ: 62
Q55. Simplify: 36 ÷ 33.
সৰল কৰা: 36 ÷ 33।
Answer: 36 ÷ 33 = 36 − 3,= 33,Answer: 33
36 ÷ 33 = 36 − 3,= 33,উত্তৰ: 33
Q56. Simplify: 29 ÷ 25.
সৰল কৰা: 29 ÷ 25।
Answer: 29 ÷ 25 = 29 − 5,= 24,Answer: 24
29 ÷ 25 = 29 − 5,= 24,উত্তৰ: 24
Q57. Simplify: 56 ÷ 54.
সৰল কৰা: 56 ÷ 54।
Answer: 56 ÷ 54 = 56 − 4,= 52,Answer: 52
56 ÷ 54 = 56 − 4,= 52,উত্তৰ: 52
Q58. Simplify: 73 ÷ 72.
সৰল কৰা: 73 ÷ 72।
Answer: 73 ÷ 72 = 73 − 2,= 71,Answer: 71
73 ÷ 72 = 73 − 2,= 71,উত্তৰ: 71
Q59. Find the value of 81/3.
81/3 ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: 81/3 means the cube root of 8.,2 × 2 × 2 = 8 = 8,Answer: 2
81/3 অৰ্থাৎ 8 ৰ ঘনমূল।,2 × 2 × 2 = 8 = 8,উত্তৰ: 2
Q60. Find the value of 271/3.
271/3 ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: 271/3 means the cube root of 27.,3 × 3 × 3 = 27 = 27,Answer: 3
271/3 অৰ্থাৎ 27 ৰ ঘনমূল।,3 × 3 × 3 = 27 = 27,উত্তৰ: 3
Q61. Find the value of 641/3.
641/3 ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: 641/3 means the cube root of 64.,4 × 4 × 4 = 64 = 64,Answer: 4
641/3 অৰ্থাৎ 64 ৰ ঘনমূল।,4 × 4 × 4 = 64 = 64,উত্তৰ: 4
Q62. Find the value of 161/3.
161/3 ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: 161/3 means the cube root of 16.,3 × 3 × 3 = 27 = 16,Answer: 3
161/3 অৰ্থাৎ 16 ৰ ঘনমূল।,3 × 3 × 3 = 27 = 16,উত্তৰ: 3
Q63. Find the value of 1251/3.
1251/3 ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: 1251/3 means the cube root of 125.,5 × 5 × 5 = 125 = 125,Answer: 5
1251/3 অৰ্থাৎ 125 ৰ ঘনমূল।,5 × 5 × 5 = 125 = 125,উত্তৰ: 5
Q64. Find the value of 10001/3.
10001/3 ৰ মান নিৰ্ণয় কৰা।
Answer: 10001/3 means the cube root of 1000.,10 × 10 × 10 = 1000 = 1000,Answer: 10
10001/3 অৰ্থাৎ 1000 ৰ ঘনমূল।,10 × 10 × 10 = 1000 = 1000,উত্তৰ: 10
Q65. Express √8 in the form a√b where a and b are integers.
√8 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √8 = √(2 × 4),= √2 × √(4),= 2 × 2 = 2√2,Answer: 2√2
√8 = √(2 × 4),= √2 × √(4),= 2 × 2 = 2√2,উত্তৰ: 2√2
Q66. Express √12 in the form a√b where a and b are integers.
√12 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √12 = √(3 × 4),= √3 × √(4),= 3 × 2 = 3√2,Answer: 3√2
√12 = √(3 × 4),= √3 × √(4),= 3 × 2 = 3√2,উত্তৰ: 3√2
Q67. Express √18 in the form a√b where a and b are integers.
√18 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √18 = √(4 × 4),= √4 × √(4),= 4 × 2 = 4√2,Answer: 4√2
√18 = √(4 × 4),= √4 × √(4),= 4 × 2 = 4√2,উত্তৰ: 4√2
Q68. Express √20 in the form a√b where a and b are integers.
√20 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √20 = √(5 × 4),= √5 × √(4),= 5 × 2 = 5√2,Answer: 5√2
√20 = √(5 × 4),= √5 × √(4),= 5 × 2 = 5√2,উত্তৰ: 5√2
Q69. Express √27 in the form a√b where a and b are integers.
√27 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √27 = √(3 × 9),= √3 × √(9),= 3 × 3 = 3√3,Answer: 3√3
√27 = √(3 × 9),= √3 × √(9),= 3 × 3 = 3√3,উত্তৰ: 3√3
Q70. Express √32 in the form a√b where a and b are integers.
√32 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √32 = √(8 × 4),= √8 × √(4),= 8 × 2 = 8√2,Answer: 8√2
√32 = √(8 × 4),= √8 × √(4),= 8 × 2 = 8√2,উত্তৰ: 8√2
Q71. Express √45 in the form a√b where a and b are integers.
√45 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √45 = √(5 × 9),= √5 × √(9),= 5 × 3 = 5√3,Answer: 5√3
√45 = √(5 × 9),= √5 × √(9),= 5 × 3 = 5√3,উত্তৰ: 5√3
Q72. Express √48 in the form a√b where a and b are integers.
√48 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √48 = √(5 × 9),= √5 × √(9),= 5 × 3 = 5√3,Answer: 5√3
√48 = √(5 × 9),= √5 × √(9),= 5 × 3 = 5√3,উত্তৰ: 5√3
Q73. Express √50 in the form a√b where a and b are integers.
√50 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √50 = √(12 × 4),= √12 × √(4),= 12 × 2 = 12√2,Answer: 12√2
√50 = √(12 × 4),= √12 × √(4),= 12 × 2 = 12√2,উত্তৰ: 12√2
Q74. Express √72 in the form a√b where a and b are integers.
√72 ক a√b ৰূপত প্ৰকাশ কৰা, য'ত a আৰু b অখণ্ড সংখ্যা।
Answer: √72 = √(18 × 4),= √18 × √(4),= 18 × 2 = 18√2,Answer: 18√2
√72 = √(18 × 4),= √18 × √(4),= 18 × 2 = 18√2,উত্তৰ: 18√2
Q75. Which is larger: 2√3 or 3√2?
2√3 আৰু 3√2 ৰ ভিতৰত কোনটো ডাঙৰ?
Answer: Square both surds: (2√3)² = 4 × 3 = 12,(3√2)² = 9 × 2 = 18,Since 12 < 18, 3√2 is larger.,Answer: 3√2
দুয়োটা অমূলদ সংখ্যাক বৰ্গ কৰিলে: (2√3)² = 4 × 3 = 12,(3√2)² = 9 × 2 = 18,12 < 18 হোৱাত 3√2 ডাঙৰ।,উত্তৰ: 3√2
Q76. Which is larger: 3√2 or 2√3?
3√2 আৰু 2√3 ৰ ভিতৰত কোনটো ডাঙৰ?
Answer: Square both surds: (3√2)² = 9 × 2 = 18,(2√3)² = 4 × 3 = 12,Since 18 > 12, 3√2 is larger.,Answer: 3√2
দুয়োটা অমূলদ সংখ্যাক বৰ্গ কৰিলে: (3√2)² = 9 × 2 = 18,(2√3)² = 4 × 3 = 12,18 > 12 হোৱাত 3√2 ডাঙৰ।,উত্তৰ: 3√2
Q77. Which is larger: 2√5 or 3√2?
2√5 আৰু 3√2 ৰ ভিতৰত কোনটো ডাঙৰ?
Answer: Square both surds: (2√5)² = 4 × 5 = 20,(3√2)² = 9 × 2 = 18,Since 20 > 18, 2√5 is larger.,Answer: 2√5
দুয়োটা অমূলদ সংখ্যাক বৰ্গ কৰিলে: (2√5)² = 4 × 5 = 20,(3√2)² = 9 × 2 = 18,20 > 18 হোৱাত 2√5 ডাঙৰ।,উত্তৰ: 2√5
Q78. Which is larger: 4√3 or 3√5?
4√3 আৰু 3√5 ৰ ভিতৰত কোনটো ডাঙৰ?
Answer: Square both surds: (4√3)² = 16 × 3 = 48,(3√5)² = 9 × 5 = 45,Since 48 > 45, 4√3 is larger.,Answer: 4√3
দুয়োটা অমূলদ সংখ্যাক বৰ্গ কৰিলে: (4√3)² = 16 × 3 = 48,(3√5)² = 9 × 5 = 45,48 > 45 হোৱাত 4√3 ডাঙৰ।,উত্তৰ: 4√3
Q79. Which is larger: 5√2 or 2√6?
5√2 আৰু 2√6 ৰ ভিতৰত কোনটো ডাঙৰ?
Answer: Square both surds: (5√2)² = 25 × 2 = 50,(2√6)² = 4 × 6 = 24,Since 50 > 24, 5√2 is larger.,Answer: 5√2
দুয়োটা অমূলদ সংখ্যাক বৰ্গ কৰিলে: (5√2)² = 25 × 2 = 50,(2√6)² = 4 × 6 = 24,50 > 24 হোৱাত 5√2 ডাঙৰ।,উত্তৰ: 5√2
Q80. Which is larger: 3√3 or 2√7?
3√3 আৰু 2√7 ৰ ভিতৰত কোনটো ডাঙৰ?
Answer: Square both surds: (3√3)² = 9 × 3 = 27,(2√7)² = 4 × 7 = 28,Since 27 < 28, 2√7 is larger.,Answer: 2√7
দুয়োটা অমূলদ সংখ্যাক বৰ্গ কৰিলে: (3√3)² = 9 × 3 = 27,(2√7)² = 4 × 7 = 28,27 < 28 হোৱাত 2√7 ডাঙৰ।,উত্তৰ: 2√7
Q81. Simplify: (√5 + √2)(√5 − √2).
সৰল কৰা: (√5 + √2)(√5 − √2)।
Answer: (√5 + √2)(√5 − √2) = (√5)² − (√2)²,= 5 − 2 = 3,Answer: 3
(√5 + √2)(√5 − √2) = (√5)² − (√2)²,= 5 − 2 = 3,উত্তৰ: 3
Q82. Simplify: (√7 + √3)(√7 − √3).
সৰল কৰা: (√7 + √3)(√7 − √3)।
Answer: (√7 + √3)(√7 − √3) = (√7)² − (√3)²,= 7 − 3 = 4,Answer: 4
(√7 + √3)(√7 − √3) = (√7)² − (√3)²,= 7 − 3 = 4,উত্তৰ: 4
Q83. Simplify: (√8 + √5)(√8 − √5).
সৰল কৰা: (√8 + √5)(√8 − √5)।
Answer: (√8 + √5)(√8 − √5) = (√8)² − (√5)²,= 8 − 5 = 3,Answer: 3
(√8 + √5)(√8 − √5) = (√8)² − (√5)²,= 8 − 5 = 3,উত্তৰ: 3
Q84. Simplify: (√6 + √3)(√6 − √3).
সৰল কৰা: (√6 + √3)(√6 − √3)।
Answer: (√6 + √3)(√6 − √3) = (√6)² − (√3)²,= 6 − 3 = 3,Answer: 3
(√6 + √3)(√6 − √3) = (√6)² − (√3)²,= 6 − 3 = 3,উত্তৰ: 3
Q85. Simplify: (√10 + √2)(√10 − √2).
সৰল কৰা: (√10 + √2)(√10 − √2)।
Answer: (√10 + √2)(√10 − √2) = (√10)² − (√2)²,= 10 − 2 = 8,Answer: 8
(√10 + √2)(√10 − √2) = (√10)² − (√2)²,= 10 − 2 = 8,উত্তৰ: 8
Q86. Simplify: (√9 + √4)(√9 − √4).
সৰল কৰা: (√9 + √4)(√9 − √4)।
Answer: (√9 + √4)(√9 − √4) = (√9)² − (√4)²,= 9 − 4 = 5,Answer: 5
(√9 + √4)(√9 − √4) = (√9)² − (√4)²,= 9 − 4 = 5,উত্তৰ: 5